Een update van Grey Lotus. Het album is nu bijna af. De band is tevreden met het resultaat tot nu toe. Alleen..nu het album bijna klaar is, steekt een lastige vraag de kop op…
Het eindresultaat van bijna 5 jaar werk voelt zo dichtbij dat ik het bijna kan proeven. En deze realisatie brengt sporadisch nieuwe uitdagingen met zich mee. De afgelopen 3 weken hebben we de opnames van de zang afgerond. Zo af en toe merken we dat we aan het eind van een opnamedag niet meer kritisch naar ons eigen werk kunnen luisteren. Op dat soort momenten nemen we even pauze en gaan we iets anders doen. Zo gingen we bijvoorbeeld even een uurtje kijken bij een concert van The Mourning Glories in De Waag. De bluegrass die ze speelden was wellicht niet volledig feilloos uitgevoerd, maar de drie dames straalden een inspirerend spelplezier uit. Een subtiele herinnering dat we dat vooral niet uit het oog mogen verliezen.

Sinds gisteren staat alle zang erop. Passages die live altijd geïmproviseerd werden, moesten plotseling worden vastgelegd. Dit leverde hier en daar een behoorlijk heftige discussie op over welke take, welke strofe of welk toonverloop het beste was. Gisteravond kwam Sjef Huurdeman overigens langs om een aantal partijen op mondharmonica in te spelen. Tijdens concerten speel ik die zelf, maar voor de studioplaat wilden we een wat scheurender, bluesachtig geluid opnemen.

Gisteravond gaven we er zo rond een uur of half 10 de brui aan, na bijna 11 uur opnemen. Zo langzaamaan dringt het tot ons door hoe afgrijselijk goed het materiaal is wat op het album gaat komen. Het doet me denken aan een gigantische hoeveelheid bands die me geïnspireerd hebben maar het klinkt toch vooral heel erg origineel, modern en eclectisch. Ik voel me zielsgelukkig over de muziek die we hebben opgenomen, maar ergens is het ook wel een beangstigend gevoel. Gisteravond zat ik met Daan, Inez en Sjef op het terras bij de Jopenkerk en stelde Daan een vraag die al een langere tijd door mijn hoofd spookte maar ik zoveel mogelijk heb geprobeerd te verdringen. ,,Als dit straks af is, hoe moeten we dan daarna verder?”

Joost Verhagen