Leestijd:

Reading Progress:

Haarlem heeft er een nieuwe toegankelijke kunstruimte bij: ArtHub aan de Bakenesserstraat opent donderdag 1 februari

Geplaatst op 30 januari 2024

ArtHub is de naam van een nieuwe Haarlemse kunstruimte. Haarlemse Ragna Hes combineert het aangename met het nuttige – en verhuurt de ruimte tevens als werkplek. Donderdag 1 februari gaat ArtHub aan de Bakenesserstraat 12 officieel open. “Kunst toegankelijk maken en mensen samenbrengen” is het motto van Ragna.

door Paul Lips

De Bakenesserstraat is een zijstraat van het Donkere Spaarne en ligt op steenworp afstand van de Bakenessergracht. Ragna: “De Bakenesserstraat is een leuke, rustige straat. Maar als je twee hoeken omgaat ben je bij wijze van spreken al op de Grote Markt. In deze straat woont een leuke mix van mensen, met de repetitieruimte van Schuur op steenworp afstand en om de hoek zit Teylers Museum. Ook vlakbij de schilderachtige Bakenessergracht, dus ook een wandelroute voor toeristen. Ik wil hier ook wat kunstboeken neerleggen om te verkopen. Art & books. Dat mensen gewoon even komen binnenwandelen, kunnen rondneuzen en een kop koffie kunnen drinken.”

ArtHub aan de Bakenesserstraat (foto pl)

Haar enthousiasme werkt aanstekelijk. Dat uit zich in de manier waarop de werken in de ruimte worden gepresenteerd: verzorgd opgehangen of geplaatst, compleet met kaartjes met daarop de namen van de werken, kunstenaars en prijzen. Schilderijen, textiele werken en sculpturen zijn er vooralsnog te zien, maar Ragna Hes is van plan dat arsenaal verder uit te breiden. “Kunst die bij elkaar past en toch verschillend is qua stijl en techniek. Wat er voor deze eerste tentoonstelling te zien is past goed bij elkaar vind ik. Qua prijzen varieert het ook, er zijn duurdere werken maar ook werken voor mensen met een wat krapper budget.”

Bij binnenkomst in ArtHub valt direct het monumentale werk op van de hand van Marco Grassi, een vlot geschilderd portret van een vrouwelijke figuur tegen een achtergrond van bladgoud. Dan volgen er schetsmatige vrouwenfiguren in zwart en wit op bruin papier van Sophie Reneman (verderop hangen van haar ook enkele fraaie abstract-expressionistische werken en er is ook werk van 20 x 20 te koop), minimalistische en abstracte werken in acryl op doek van Tamasine | Boketo Art; alsook de kenmerkende geborduurde kunstwerken van Heidi Koers | P . M . K . D met verbeelde vrouwenfiguren en het thema ‘blouses’. De achterwand siert een werk in gemengde techniek met als titel ‘Ms Sunshine‘ van Paco Raphael, die zich in zijn werk ook bezighoudt met het thema ‘Bambi‘.

(foto: ArtHub)

Ragna Hes: “Ik werk al een aantal jaren samen met Paco. Ik pak voor hem de commerciële zaken op, relatiebeheer, het contact met de galeries, we sparren samen over wat verstandige keuzes zijn enzovoort. We hebben een paar jaar terug een pop-up galerie gehad in het Westerpark in Amsterdam. De droom die ik al een tijd had was en plek creëren waar ik mensen wil samenbrengen, kunst wat toegankelijker maken, jonge mensen voor kunst interesseren.
Om ArtHub te kunnen financieren heb ik besloten om er ook een prettige werkplek van te maken die ik verhuur. Dus max vier mensen per dag kunnen hier komen werken. Het is dus een leuke plek voor bijvoorbeeld entrepreneurs, startups, mensen die willen studeren enzovoort. Ik heb al een aantal mensen die er enthousiast voor zijn. Nee, het hoeft geen stilteruimte te worden. Op een kantoor zit je ook naast elkaar en wordt er soms gebeld.”

‘Insight II’, Sidney Waerts

Drie werken zijn er te zien van Sidney Waerts. Dé Sidney Waerts, die menige muur (Korteweg, Johan van Vlietstraat en Kromme Elleboogsteeg) in Haarlem heeft verfraaid met zijn waanzinnige voorstellingen? Dié Sidney dus, al lang en breed internationaal werkzaam. Een markant werk heet ‘Insight II‘, met daarop een tak-achtige vorm waar goud vanaf spat.
“Hoe ik aan Sidney Waerts kom? Eigenlijk heb ik zijn vriendin gebeld, Neeltje de Vries, een geweldige fotografe. Zij is zelf verbonden aan Kahmann Gallery, maar ze is verloofd met Sidney en hij voelde er wel voor om hier werk ten toon te stellen. Dus er hangen drie werken van hem.”

De wereld van fotografe Marthe Hennink boeit. Mensen van allerlei pluimage, mode en detailbeelden kenmerken haar werk. Wat zou zij kunnen bedoelen met een zwartwit-foto van drie over elkaar hangende benen, elk gehuld in een netkous, dat als titel ‘Three is a crowd‘ heeft meegekregen?

Ragna Hes heeft plannen genoeg. In het voorjaar doet ArtHub mee met Over De Brug En Terug, dat het beste van Rondje Bakenes en de Spaarne Kunstroute in zich verenigt en gepland staat voor zaterdag 6 en zondag 7 april. En het inrichten van deze eerste tentoonstelling levert gaandeweg allerlei nieuwe kunstcontacten op, merkt Ragna Hes.

ArtHub staat voor waar kunst en mensen samenkomen. Ik wil het wel een beetje anders doen. Het mag een informele plek zijn. Laagdrempelig. Vandaar ook die omgekeerde R in de naam. Kom gewoon lekker binnen. Daarnaast wil ik regelmatig openingen organiseren met wisselende tentoonstellingen. En adviezen geven op kunstgebied. Dit is de start, maar het wordt alleen maar meer. Ook het netwerk van kunstenaars ga ik de komende tijd natuurlijk flink uitbreiden.”

ArtHub Haarlem, Bakenesserstraat 12, Haarlem. Geopend op donderdag van 16.00 tot 19.00 uur, op vrijdag van 12.00 tot 17.00 uur en zaterdag van 12.00 tot 17.00 uur. 

ArtHub – Gallery & Workspace

ArtHub (@arthub.haarlem) • Instagram-foto’s en -video’s

werk van Heidi Koers | P . M . K . D

 

 

We stellen jouw beoordeling op prijs.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen

Gemiddelde waardering: 4.7

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit artikel niet aan jouw wensen voldeed!

Laten we dit artikel verbeteren!

Vertel ons hoe we dit artikel kunnen verbeteren?

1 Reactie

  1. MIKE

    Succes Ragna! Ziet er super uit!

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vergelijkbare artikelen

Pin It on Pinterest

Share This