Leestijd:

Reading Progress:

De stad Haarlem kreeg afgelopen woensdag een nieuwe naam: Gitaarlem. In de aanloop naar Serious Request, waar geld wordt ingezameld ten behoeve van het werk van het Nederlandse Rode Kruis, zullen muzikanten uit de Spaarnestad een speciaal gebouwde gitaar ter hand nemen om een lied te componeren en uit te voeren.
‘Alle goede muziek komt uit Haarlem’, is inmiddels een gevleugelde kreet geworden, waarmee Haarlem zo’n beetje verworden is tot Popstad Nummer 1.
Genoeg talent dus, zoals Michael Prins al bewees als Beste Singer Songwriter van Nederland, en in de kleine zaal van het Patronaat het spits afbeet met de gevoelige ballad ‘These waters’.

Michael Prins

Stadsdichter Nuel Gieles (zelf niet de grootste fan van popmuziek) kwam met een gloedvol gedicht waarin hij de klank van De Damiaatjes had omgesmeed tot: ‘Gi-taar-lem, Gi-taar-lem’, dat als refrein werd meegezegd door de vele aanwezigen.

Joost en Daan Speelman bedachten samen met Giel Beelen de kreet ‘Gitaarlem’, evenementenorganisator Michael Struis stroomlijnde de wilde ideeën door er een Stichting Gitaarlem van te maken, City Marketing ondersteunt het initiatief en ook burgemeester Bernt Schneiders is enthousiast.

Speelman&Speelman en Giel

Twaalf muzikanten of muziekacts krijgen de komende maanden de gelegenheid om een speciaal nummer te componeren, dat zal worden opgenomen voor een uit te brengen album. Het Patronaat vormt het decor waartegen de geschreven liederen zullen worden uitgevoerd tijdens een Serious Request-avond.

Speelman&Speelman

Tot slot van de bijeenkomst werd er een filmpje vertoond, waarin een bonte verzameling Haarlemmers te zien is die stuk voor stuk op levendige wijze de kreet ‘Gitáárlem’ uitroepen. Ontroerend is het stukje waarin slagwerker Martijn Bosman met een bos bloemen vergeefs bij het voormalige oefenruimtecomplex Daisy Bell aanbelt. Bosman onderstreept het belang van een goede oefenaccomodatie in Haarlem, een onderwerp waarover diverse betrokkenen zich de komende periode zullen buigen.
Al met al zal de Stichting Gitaarlem muziekliefhebbers binnen en buiten de stad met elkaar verbinden, dat kan zelfs de grootste cynicus niet koud laten.

TEKST: PAUL LIPS
FOTO’S: REMCO VAN DER KRUIS

We stellen jouw beoordeling op prijs.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen

Gemiddelde waardering: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit artikel niet aan jouw wensen voldeed!

Laten we dit artikel verbeteren!

Vertel ons hoe we dit artikel kunnen verbeteren?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vergelijkbare artikelen

Pin It on Pinterest

Share This