Het Amsterdamse museum de Hermitage houdt een actieweek voor de geefcampagne ‘Houd de Hermitage open’. Vandaag – dinsdag 6 april – is de actieweek van start gegaan. Met medewerkers en betrokkenen gaf directeur Annabelle Birnie om vijf voor twaalf het startschot. Hermitage-duty manager Bert Saan woont in Haarlem en staat achter de ondersteuningsactie. “De Hermitage Amsterdam heeft natuurlijk een belangrijke link met Haarlem, doordat de dependance Museum van de Geest – Outsider Art daar is gevestigd.”
door Paul Lips
‘Houd Ons Open‘, die woorden zijn sinds dinsdag te zien vanachter de ramen van het gebouw aan de Amsterdamse Amstel. Met een ratel zette directeur Annabelle Birnie haar woorden kracht bij. Want de ongesubsidieerde Hermitage is in financiële nood. ,,Elke euro is welkom”, zei Birnie tegen een reporter van Radio1. De culturele sector heeft het zwaar, vooral de instellingen, artiesten en kunstenaars die geen staatssteun ontvangen. Dan zou het niet al te ingewikkeld moeten zijn om met een paar eurootjes zo’n mooi museum te ondersteunen.
Haarlemmer Bert Saan maakt deel uit van een team van duty managers dat verantwoordelijk is voor de dagelijkse gang van zaken, zoals het aansturen van kassamedewerkers of regelwerkzaamheden met betrekking tot de audiotours. Ook Bedrijfs Hulp Verlening (BHV) – hulp bij calamiteiten – zit in zijn pakket. Maar Saan deinst er evenmin voor terug om de hogedrukspuit ter hand te nemen teneinde buiten de groen uitgeslagen tegels en stenen te reinigen.
“De Hermitage is twaalf jaar geleden opgezet als museum zonder subsidie, maar met als speerpunt de steun van bedrijven. Dat is al die jaren goed gelukt, maar toen kwam vorig jaar de coronapandemie. Het vervelende is dat je dan buiten de boot valt voor steun van de overheid, omdat je wordt aangemerkt als bedrijf. Dus is het plan ontstaan voor een zogeheten ‘harde actieweek’. We hebben bij het startsignaal even wat herrie gemaakt, ondersteund door een aantal rondvaartboten.”
In Haarlem hebben we het Museum van de Geest, eerder bekend onder de naam Dolhuys, waar ontelbare bezoekers de weg wisten te vinden naar tentoonstellingen rondom de psychiatrie in al haar facetten. In de Hermitage is sinds 2016 het Museum van de Geest – Outsider Art in de Hermitage als dependance gevestigd. Er is werk te zien van kunstenaars die de innerlijke stem volgen, buiten de gebaande paden van de gevestigde kunstwereld. Bij die kunstenaars vaak sprake is van een psychiatrische achtergrond. Een van de beroemdste Nederlandse voorbeelden is Willem van Genk (1927 – 2005).
“Daarnaast is er ook een gedeelte van het Amsterdam Museum ondergebracht”, legt Saan uit, die zelf is afgestudeerd als docent beeldende vorming en kunstgeschiedenis en zich als ‘een vis in het water’ voelt in De Hermitage.
“Er is natuurlijk een link met de Hermitage in Sint-Petersburg omdat de stichter van die stad, tsaar Peter de Grote, in 1697 stage liep op een Zaanse scheepswerf. En in de 19de eeuw was onze koning Willem II getrouwd met de Russische tsarendochter Anna Paulowna. Het gebouw aan de Amstel – in klassieke monumentale stijl – was eerst een verpleeghuis, en heeft model gestaan voor de Hermitage in Sint-Petersburg. Cathelijne Broers was de vorige directeur van de Hermitage Amsterdam en onder haar leiding werd ook de Hermitage voor Kinderen ingesteld, gratis kunstonderwijs voor kinderen die het niet breed hebben.”
“De reacties op de actie ‘Houd de Hermitage Open’ zijn nu al hartverwarmend. Er komt van allerlei kanten steun, dat is geweldig. Wat ook fijn is is dat belangstellenden met een testbewijs op zak als onderdeel van zogeheten ‘pilots’ in de week van 21 tot en met 23 april een mogelijkheid krijgen de Hermitage te bezoeken. Alles is te lezen op de website waar de actuele ontwikkelingen met betrekking tot het museumbezoek te vinden zijn.”
https://www.rijksoverheid.nl/documenten/publicaties/2021/04/06/culturele-activiteiten
0 reacties