Leestijd:

Reading Progress:

Haarlemse acteur Michiel Blankwaardt speelt in de clip ‘Real Hero’ van Blaudzun: ‘aangestoken worden door een positief virus’

Geplaatst op 8 april 2021

Via via ontving ik een link naar de nieuwe clip van Blaudzun. Wie zeggu? Blaudzun, die man met die bril en dat haar. Eigenlijk heb ik hem en zijn muziek nooit zo gevolgd. Maar – eerlijk is eerlijk – dit aanstekelijke nummer én deze clip mogen er wezen. De clip ‘Real Hero‘ is tevens een opmaat naar het nieuwe album ‘Lonely City Exit Wounds‘ van Blaudzun. Haarlemmer Michiel Blankwaardt is één van de acteurs die in de clip te zien is.

door Paul Lips

Michiel Blankwaardt (foto: pr)

Real Hero‘ is een ode aan de alledaagse helden. Nu is het woord ‘held’ inmiddels behoorlijk aan slijtage onderhevig, omdat te pas en te onpas het woord ‘held’ klinkt. Een tijdje terug zag ik op straat een juf met haar schoolklas waarvan de kinderen allemaal een hesje droegen met het opschrift ‘Kleine Helden’.

Maar ach, we hoeven er niet al te moeilijk over te doen, want vermoedelijk waren juf en kinderen op weg naar een schoonmaakklus op straat. En als je dan ziet hoe wij met afval en ons eigen leefklimaat omgaan dan ben je blij dat er in elk geval nog lieden zijn die zich daar een béétje druk om maken en zo nu en dan de handen uit de mouwen steken. Waar je meer respect voor kunt hebben dan die figuren die bij warm lenteweer gaan feesten in de parken en daar vervolgens een enorme bende achterlaten. ‘Ruim je rommel achter je kont op’, werd ons in vroeger tijden te verstaan gegeven. Maar ook: gooi rommel nooit zomaar op straat maar in een daarvoor bestemde afvalbak. ‘Laat niet als dank…’, dat was al een campagne die in 1926 werd begonnen door de ANWB, met een affiche van de hand van kunstenaar Willy Sluiter.

De clip van ‘Real Hero‘ speelt zich af tegen het decor van Rotterdam. Een gekwelde man komt in beeld, schreeuwend tegen zijn spiegelbeeld. Een andere – jonge man huppelt vrolijk over straten en pleinen, tussen na-oorlogse bebouwing door. In flitsen zien we hoe zijn Superman-cape om zijn lijf zwiert. Op de achtergrond ontwaren we vaag te vermaarde kubuswoningen (begin jaren tachtig gebouwd) van architect Piet Blom aan Overblaak, ook wel bekend als het ‘Blaakse Bos’. Een paar jaar geleden zijn we daar eens wezen kijken op een zonovergoten dag, een mooie ervaring, mede omdat je ook even binnen kon kijken, aangezien er van één exemplaar een museumwoning (de ‘Kijk-kubus) was gemaakt. Hopelijk is dat binnenkort allemaal weer mogelijk.

Terug naar de muziek, die klinkt als een mengeling tussen jaren tachtig-wave-groep Echo & The Bunnymen en Coldplay. De toon van ‘Real Hero‘ is optimistisch, warm, met een meezing-refrein vol hitpotentie. Na de tocht door de stad ontmoeten de twee mannen elkaar, op een grasveldje met bankjes, vlakbij het water. De ontwapenende lach verschijnt. En dan, op het moment dat de eerst verschenen man wat troep opraapt om deze in een afvalbak te gooien ziet hij zichzelf in een kapotte spiegel. In een flits. Als Superman. De ene sterfelijke held geeft het gevoel door aan de andere.

(publiciteitsfoto)

Haarlemmer Michiel Blankwaardt is trots op het resultaat. ”Ik speel een personage dat een slechte dag meemaakt, een figuur die met zichzelf in de knoop zit. Zo’n man waar je met een grote boog omheen loopt als je hem op straat tegen zou komen. Vervolgens komt die andere figuur in beeld, een veel optimistischer type. Die jongeman – gespeeld door Rutger Messerschmidt – steekt ons als het ware aan met een positief virus, een hero-virus.”

”Blaudzun heeft zich laten inspireren door het zoontje van een bevriend stel van hem. Hun zoontje van drie was doodziek. Blaudzun heeft dat gevoel van de ‘held op de vierkante centimeter’ daar in willen stoppen. Helaas is dat jochie overleden. Daarmee krijgt het lied een extra lading. Toch overheerst het positieve, het is een pakkend lied en ligt lekker in het gehoor. Ik krijg heel veel positieve reacties, van veel verschillende kanten.”

Michiel, Rutger en Blaudzun (publiciteitsfoto)

”Het contact ontstond via de regisseur van de clip, Karsten de Vreugd. Ik werkte met hem samen nog vóór de coronapandemie. Die samenwerking beviel wederzijds zó goed dat hij beloofde me te bellen als hij me als acteur ook op andere terreinen zou kunnen inzetten. Dit personage dat ik speel is weliswaar wat meer duister en gekweld, maar het was een bijzondere klus om te doen. In guerilla-stijl zijn we – met regisseur Karsten de Vreugd en cameraman René Hoeksema de stad Rotterdam doorgecrosst om op al die locaties te filmen. Een heel inspirerende draaidag. Als acteur moet je veel verschillende dingen doen vind ik.”

Video credits:

Director: Karsten de Vreugd

Executive Producer: Hidde Boersma, Roy van Kessel, Karsten de Vreugd

Producer: Jolijn van Rinsum

Director of photography: René Hoeksema

Production Assistent: Fleur Wiegman

Production Assistent: Joost Boeke Editor: René Hoeksema

Cast: Rutger Messerschmidt, Michiel Blankwaardt, Amy Lukassen

Special thanks to Muriel Moerings

Production Company: SUGAR RUSH FILM

We stellen jouw beoordeling op prijs.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen

Gemiddelde waardering: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit artikel niet aan jouw wensen voldeed!

Laten we dit artikel verbeteren!

Vertel ons hoe we dit artikel kunnen verbeteren?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vergelijkbare artikelen

Pin It on Pinterest

Share This