Leestijd:

Reading Progress:

Haarlemse alternative rockband Nemesis speelt tijdens de Houtnacht

Geplaatst op 9 juni 2017

[sgmb id=”1″]

De Haarlemse band Nemesis timmert aan de weg. De muziek is te omschrijven als ‘alternative rock’ en de groep is zaterdagavond 17 juni een van de optredende acts tijdens de Houtnacht, die voorafgaat aan het Houtfestival in de Haarlemmerhout. Spaarnestroom mocht een repetitie bijwonen.


Een zondagavond na een warme lentedag in mei vervoeg ik mij bij het Slachthuis aan de Oorkondelaan, waar de leden van Nemesis bezig zijn met het instuderen van het nieuwe nummer ‘Jump around naked’. Tussen de snoeiharde muziek door klinken voorstellen als: ,,Zullen we dan vier rondjes frutseltjes doen, en daarna vier rondjes thema?’’ Muzikantentaal. ,,Vier tellen vanaf de opmaat.’’ En hup daar gaan ze weer: Abir Hamam (vocals), Can Ur (guitar), Bob Schrama (guitar/keys), Tom Radsma (bas) en Lotte van de Merwe (drums).

Indrukwekkend zijn de effectapparaten op de vloer in de oefenruimte. Zowel de gitaristen als de bassist hebben er een,  een zogeheten pedaltrain: een frame waarop allerhande effectapparaten zijn gemonteerd, waardoor een muzikant razendsnel van effect naar effect kan switchen, zoals delay, distortion of chorus.
,,Ik weet niet of ik het mooi vind in dit nummer, die delay er op’’, mompelt op een gegeven moment Tom, die zijn bassnaren steevast met een plectrum beroert.

Repeteren betekent veel dingen uitproberen, volgordes van coupletten, refreinen en bridges en effecten. Of je het intro van een nummer juist op je snaredrum slaat of op de floortom, in het geval van Lotte van de Merwe. En zo kun je in het nummer ‘Once upon a time’ ineens een heldere slideguitar-sound van Can Ur ontwaren tegenover een stofzuiger-klaviergeluid van Bob Schrama. Contrasten creëren, het is onderdeel van de totaalsound van Nemesis.


De groep vindt zijn oorsprong aan het Coornhert Lyceum, won vorig jaar de Finale Bands tijdens het Haarlems Interscholair Toernooi in het Patronaat, trad op tijdens een van de onvolprezen Irrational Library-avonden en deed een akoestische set in Winkelcentrum Schalkwijk, op een zaterdagmiddag. De reacties waren positief. Bob Schrama: ,,Vanaf eind vorig jaar zijn we eigenlijk serieus begonnen met nummers schrijven, nummers die we tijdens de Houtnacht zullen laten horen. Ja, ‘Jump around naked’ willen ook graag doen, juist omdat het zo nieuw is.’’

Over de inhoud van de songs blijft vocaliste Abir enigszins vaag: ,,De teksten gaat over mensen, en situaties die me bezighouden’’, is eigenlijk het enige dat ze er over kwijt wil.
De combinatie van expressieve zang, vervlochten gitaren en gedegen basis van bas en slagwerk gaat tijdens de Houtnacht (om 18.30 u.) een intens halfuur opleveren.

tekst &  repetitiefoto’s: PAUL LIPS (met dank aan Remco van der Kruis)

https://www.youtube.com/watch?v=MzlFUUrvhoM#action=share

http://houtfestival.nl/houtnacht/

https://www.facebook.com/famesisband/?fref=ts

We stellen jouw beoordeling op prijs.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen

Gemiddelde waardering: 4

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit artikel niet aan jouw wensen voldeed!

Laten we dit artikel verbeteren!

Vertel ons hoe we dit artikel kunnen verbeteren?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vergelijkbare artikelen

Pin It on Pinterest

Share This