Leestijd:

Reading Progress:

Haarlemse koren mengen hun kleuren tijdens ‘Trois Couleurs Vocales’

Geplaatst op 15 november 2017

,,Denk er aan dat je straks in de kerk, éérst het geluid uit laat klinken en daarna pas je mond dicht doet.” Dirigent René Nieuwint van het Haarlemse koor Puisque tout Passe geeft deze tip tijdens een gemeenschappelijke repetitieavond waar ook de koren La Grenouille en Les Moucherons zijn vertegenwoordigd. Op zaterdagavond 18 en zondagmiddag 19 november zijn er gezamenlijke optredens onder de titel ‘Trois Couleurs Vocales’ in de Groenmarktkerk. Koormuziek uit Frankrijk staat centraal.

Dirigente Chris Frölich van La Grenouille kwam op het idee voor een gezamenlijk evenement. ,,Ik wilde een origineel plan bedenken waarmee we liefhebbers van koormuziek zouden kunnen prikkelen. Al snel hebben we de koppen bij elkaar gestoken en ontstond het idee voor ‘Trois Couleurs Vocales’.”

De Waalse Kerk aan het Begijnhof bleek tijdens het smeden van de plannen al snel te klein. Daardoor is gekozen voor uitvoeringen in de Groenmarktkerk van de Antoniusgemeenschap aan de Nieuwe Groenmarkt. ,,De drie koren kennen wel overeenkomsten, maar we zijn toch ook heel verschillend”, legt dirigente Antje de Wit van Les Moucherons uit.

René Nieuwint: ,,We brengen bekende werken, maar ook onbekendere stukken van minder bekende componisten. Maar we waren het er al snel over eens dat we Franse muziek ten gehore willen brengen, uit de 19de en 20ste eeuw.” Het gaat om Franse componisten als Gounod, Saint-Saëns, Fauré, Poulenc, Debussy, Ravel, Milhaud, Boulanger en Duruflé. Elk koor brengt afzonderlijk twintig minuten muziek ten gehore. Gerrie Meijers zorgt aan de piano voor de begeleiding.

Onder leiding van de verschillende dirigenten brengen de drie koren gezamenlijk drie stukken ten gehore: ‘Notre Père’ van Maurice Duruflé, ‘Kyrië’ (uit: ‘Messe brève pour les morts’) van Charles Gounod en ‘Madrigal’ van Gabriël Fauré. ,,Een mooie manier om te ervaren hoe het is om met 75 zangers op een podium te staan”, zegt Chris Frölich.

Omdat het een ingewikkelde puzzel is van op- en afgaan, bewust bewegen en op de juiste plek komen te staan, is Natasha Schulte aangetrokken om de regie voor haar rekening te nemen. ,,Voor de kijker moet alles er uiteraard zo natuurlijk mogelijk uitzien”, legt Antje de Wit uit. Ook aan de kleding wordt zorg besteed: de drie kleuren van de Franse vlag komen terug in de kostumering.

Ravel
Ravel

René Nieuwint: ,,Dat past dan ook weer bij ‘Trois beaux oiseaux du paradis’ van Maurice Ravel. Dat gaat over de Eerste Wereldoorlog, toen hij gewonden vervoerde met een ambulancetruck, en goede vrienden tijdens het oorlogsgeweld verloor. Ravel schreef zowel de tekst als de muziek.”

‘Trois Couleurs Vocales’, zaterdagavond 18 november om 20.15 uur en zondagmiddag 19 november om 15.00 uur. Kaarten kunnen worden besteld via mmtmentink@gmail.com. Meer informatie op de websites van de koren:

www.puisquetoutpasse.nl/

www.lesmoucherons.nl/

www.lagrenouille.nl/

We stellen jouw beoordeling op prijs.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen

Gemiddelde waardering: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit artikel niet aan jouw wensen voldeed!

Laten we dit artikel verbeteren!

Vertel ons hoe we dit artikel kunnen verbeteren?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vergelijkbare artikelen

Pin It on Pinterest

Share This