Natasja Admiraal (1986) wist op jonge leeftijd al dat ze een kinderboek wilde schrijven. Dat boek is er nu, in de vorm van ‘Mode ABC – van All Star tot zonneklep’. Een leerzame, kleurrijke gids vol wonderlijke weetjes over alles wat met kleding te maken heeft. Geestig en vlot geschreven én vormgegeven. Tijd voor een ontmoeting met Natasja.
door Paul Lips
(beeld: Natasja Admiraal/Waanders Uitgevers/pl)
Een donderdagochtend, half november. Bij boekhandel Blokker aan de Binnenweg in Heemstede zitten de kinderen van groep 7/8 van de Prinses Beatrixschool klaar voor de officiële presentatie van ‘Mode ABC – van All Star tot zonneklep’. Op de stoelen liggen de door uitgever Marloes Waanders meegebrachte gele petjes met Mode ABC-logo klaar – voor de modequiz die straks volgt. Gastheer Arno Koek van boekhandel Blokker heeft ter illustratie bij het boek één van zijn mooie gekleurde overhemden opgehangen. Schrijver Natasja Admiraal en illustrator Jelle Post vertellen hoe ze te werk zijn gegaan bij het maken van het boek. Daarna overhandigt Natasja het eerste exemplaar van ‘Mode ABC’ aan Jacco Hooikammer van het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem. De conservator Nederlandse streekdrachten heeft voor de gelegenheid een ‘plusfour’ aangetrokken. Ook heeft hij een tachtig jaar oude ‘kraplap‘ van zijn oma meegenomen waar hij een bijzonder verhaal over vertelt. Dan is het tijd voor de modequiz (‘petje op, petje af’) onder leiding van Natasja en juf Tahnee. Dat levert geinige weetjes op, en de kinderen blijken behoorlijk goed op de hoogte van wat zich zoal in de mode afspeelt. Zelfs het correct strikken van de ‘vlinderdas‘ wordt nog even door Jacco gedemonstreerd. “Het was geweldig om in zo’n mooie boekhandel te presenteren”, vertelt Natasja een week later op een terras in de Haarlemse Cronjéstraat. “Ik ben in Heemstede opgegroeid, dus als kind kwam ik al bij deze boekwinkel als ik een prentenboek mocht uitkiezen En ‘juf’ Tahnee is mijn oudste vriendin, ik ken haar al sinds de lagere school. Dus het voelde heel vertrouwd om juist met haar die quiz te doen. De kinderen waren heel belangstellend en stelden goede vragen. Later hoorde ik dat één jongetje zijn ouders diezelfde middag mee terug had genomen naar de boekhandel om alles aan hen te laten zien.”
_______________
Je was al langer bezig met een Mode ABC…
“Ik ben in 2011 afgestudeerd aan de kunstacademie in Den Haag en werk sindsdien als modejournalist. Regelmatig kwam ik een modeterm tegen waarvan ik dacht: wat is dat eigenlijk? Ik besloot deze vaktermen te gaan verzamelen op de computer in categorieën. Een simpel word-document met termen en omschrijvingen, en een mapje met afbeeldingen. Die modebibliotheek groeide en groeide en resulteerde in 2014 in de website Mode ABC. Een kennisbank waar inmiddels meer dan 2000 items in staan. En het is waarschijnlijk nooit af.”
Wanneer kwam je op het idee om een boek voor kinderen uit te brengen?
“Ik heb altijd de droom gehad om een kinderboek te schrijven. Als kind schreef ik al verhalen op een ouderwetse rode typemachine. En ik las veel. Tonke Dragt, Paul Biegel, Thea Beckman, Jan Terlouw, dat waren de auteurs die ik graag las. In groep 8 maakte ik een werkstuk over mode. Dat was heel dik, ik had er maanden aan gewerkt en kreeg er van de meester een 10 voor. Achteraf gezien is mijn liefde voor mode en schrijven daar misschien wel ontstaan. Ik herinner me ook nog goed dat kinderboekenillustrator- en schrijver Thé Tjong-Khing bij ons op bezoek kwam in groep 7. Dat maakte een onvergetelijke indruk. Zijn tekeningen zijn zó magisch! Zo zie je maar hoe je beïnvloed kunt worden als je al op jonge leeftijd in aanraking komt met mooie dingen.”
Nu ben je modejournalist voor uiteenlopende tijdschriften – en je hebt ook nog tijd weten vrij te maken om dit boek te schrijven, waarbij me opvalt hoe humoristisch het is geschreven én vormgegeven…
“Een boek begint met een goed idee. Zo was het ook met Mode ABC. Toen ik het idee voor dit kinderboek voorlegde aan Marloes van Waanders Uitgevers – met wie ik vorig jaar een boek over Claes Iversen heb gemaakt – was ze meteen enthousiast. Zij stelde voor om Jelle Post te vragen voor de vormgeving en illustraties, met wie ze al veel verschillende boeken heeft gemaakt. Zijn speelse, artistieke stijl sprak me direct aan. Jelle is zowel vormgever als illustrator, echt een alleskunner. In het boek mixt hij op unieke wijze foto’s en illustraties.”
Op welke plekken in Haarlem is het boek te koop?
“Bij onder andere De Vries Van Stockum, Athenaeum, Kiekeboek en de Kennemer Boekhandel. Maar ook hier in de Cronjéstraat bij Bruna. Daarnaast ligt het ook bij kinderconceptstores als Meneer Paprika, Kids Store en Juffrouw Slak. Verder is het boek ook te vinden in verschillende museumshops.”
Laten we even bladeren zodat jij wat voorbeelden kunt geven. Ik had voor deze ontmoeting eigenlijk m’n alpinopet willen opzetten, maar die kon ik niet zo snel vinden. Ik wist niet dat ‘alpino’ een Italiaans woord is en dat de pet verwijst naar de Alpen, waar herders hem al droegen. Een van de vele weetjes uit het boek.
“Elk item in het boek vertelt een ander verhaal. Neem bijvoorbeeld het ‘vriendschapsbandje‘ of de ‘rouwslab‘. Er staat ook een sneaker in gemaakt van appelschillen, waarmee ik kinderen het belang laat zien van duurzame innovaties. Het mondkapje mocht natuurlijk ook niet ontbreken, daaraan zie je dat een boek van nu is. Soms doorbreek ik het ABC-concept op een speelse manier met een overzichtspagina van een specifieke categorie, zoals waaiers, petten, laarzen, brillen en dessins en motieven. Tussen het lezen door, kun je op die pagina’s je ogen even heerlijk laten dwalen.” “Bij de letter i wilde ik graag de imkerhoed opnemen. Bijen staan volop in de belangstelling – want ze worden bedreigd – en veel kinderen vinden het beroep van imker fascinerend. Maar ja, hoe maak je de link met mode? Dus ik ben gaan zoeken op ‘bijen’, ‘imker’ en ‘hoed’… en wat bleek? Kenzo – een Japans modehuis dat heel hip is – ontwierp voor spring-summer 2021 een hele collectie rond bijen en imkers. Bingo! Daar had je de link – want ineens blijkt de imkerhoed hét modeaccessoire van 2021. Een geluksmomentje. Dus deze outfit met imkerhoed die je hier ziet is van Kenzo’s catwalkshow in Parijs, die werd gepresenteerd in een echte rozentuin.”
____________________
Voor dit boek heb je beelden gebruikt uit allerlei verschillende musea die mode van nu én vroeger in hun collecties hebben.
“Veel musea hebben hun collecties gedigitaliseerd – en dat is voor het maken van een boek als dit ongelofelijk waardevol. Het maakt dit boek heel rijk aan beeld en verhalen. Wie trouwens denkt dat we in deze tijd gekke modetrends hebben, kijk dan maar eens naar de modegeschiedenis – er zijn door de jaren heen heel wat bizarre stijlen de revue gepasseerd. Wat dacht je van het korset, de crinoline of steltschoenen, ook wel ‘chopines’? Ook de breedste jurk van Nederland uit het Rijksmuseum staat in het boek, net als een strompelrok van rond 1910 die zó smal is dat vrouwen alleen maar hele kleine stapjes konden zetten.”
Tot slot, heb jij zelf bepaalde kledingstukken of accessoires die je écht heel lelijk vindt?
“Nou, de ‘afritsbroek‘ is natuurlijk wel heel erg. Ook al is die eigenlijk heel praktisch. En het ‘heuptasje‘, daar wilde je een tijdlang echt niet mee gezien worden. Maar die heet nu ‘fanny bag‘ en is onder die naam ineens weer hip. En de ‘onesie‘, zo’n pak uit één stuk. Kinderen dragen die graag, ze gaan er ook mee naar de speeltuin. Zo’n zachtfluwelen pak, soms ook met oren en staarten. Zo kom je de meest uiteenlopende items tegen in het boek, van heel hip tot de ultieme anti-mode.”
___________________________
‘Mode ABC’ van Natasja Admiraal is verschenen bij Waanders Uitgevers en kost euro 24,95.
ISBN 9789462623590
Natasja Admiraal (@het_modeabc_kinderboek) • Instagram-foto’s en -video’s
Leuk artikel en heel mooi boek!