Leestijd:

Reading Progress:

HAARLEMSE SUPERSTER RILAN LAAT ZICH NIET GEK MAKEN

Geplaatst op 6 augustus 2015

Walking on fire’ is de titel van de nieuwe EP van de Haarlemse formatie Rilan & The Bombardiers, die vijf muzikale juweeltjes bevat. De single ‘Wanna dance’ heeft het geschopt tot Poedelplaat van 3FM en Top Song op Radio2. Dat betekent: airplay. ‘Wanna dance’ dreigt een heuse zomerhit te worden.

RilanWe ontmoeten Rilan Ramhane in zijn studio. In plaats van een nerveuze – van hot naar her rennende – Nationale Bekendheid aan te treffen, is daar een ontspannen, goedlachse maar ook nuchtere muzikale duizendpoot, die verguld is met de aandacht die hem ten deel valt.

Wordt ‘Wanna dance’ dé Zomerhit van 2015?

,,Dat is aan het publiek. Ik maak muziek en als dat opgepakt wordt is dat ontzettend fijn. Het is mooi dat datgene waar je aan werkt breed opgepikt wordt door het publiek. Natuurlijk wil ik proberen dóór te pakken en deze single zo goed mogelijk promoten. Maar het gaat mij om de muziek. Het gaat mij om het plezier van het maken van muziek. De rest heb je niet in control.’’

Rilan

Moet jij niet onmiddellijk alle radio- en tv-stations in de Zuideuropese landen af om ‘Wanna dance’ in de markt te zetten? Het ijzer smeden als het heet is?

,,Met mijn platenmaatschappij Sony ga ik dezer dagen aan tafel om het vervolgplan te bespreken. Het zou fijn zijn als zoiets gebeurt. Maar als het niet gebeurt dan gaat het alsnóg gebeuren, daar ben ik van overtuigd. Je moet jezelf niet afhankelijk maken van succes. Daar heeft David Bowie destijds al voor gewaarschuwd met zijn lied ‘Fame’.’’

Over David Bowie gesproken. Fotograaf Remco van der Kruis zag Rilan & The Bombardiers lang geleden optreden in Santpoort, toen daar het lied ‘Heroes’ werd vertolkt. Remco was direct fan.

Rilan Ramhane

Rilan Ramhane

Ondergetekende had eenzelfde soort ervaring. Tijdens een Record Store Day werd in platenzaak Sounds aan de Grote Houtstraat tijdens een semi-akoestische set het nummer ‘Stuck in the middle with you’ van Stealers Wheel gespeeld. Bam.

,,Ik ben opgegroeid met muziek uit de jaren zestig en zeventig. Ik vind heel veel muziek van Gerry Rafferty goed, ook zijn solowerk. ‘Stuck in the middle’ hoorde ik in de film ‘Reservoir Dogs’ van Quentin Tarantino. Toen ik vervolgens in mijn platenkast ging kijken bleek dat ik hem zelf ook in huis had.’’

De EP ‘‘Walking on fire’ valt op door het rijke palet aan stijlen en muzikale invloeden. Zelfs strijkers!

,,Dat is de invloed van mij oma, haha, die luisterde vaak naar klassieke muziek. Maar ik hou net zo lief van jazz, reggae en funk. Bob Dylan, The Beatles en The Rolling Stones, daar luister ik graag naar. Maar ik hou er ook van om nieuwe muziek op te pikken. Als jochie werd ik, als ik te druk was, al op een kruk gezet met een koptelefoon op. Wheater Report. Om rustig te worden. Je zou denken dat je niet rustig wordt van jazzrock, maar bij mij werkte het, haha.’’

Rilan

Het leek lange tijd stil te zijn rond Rilan & The Bombardiers. In Haarlem werd gefluisterd ‘die jongen breekt maar niet door’. Nu zien we dat je een hilarisch filmpje hebt geplaatst onder de titel ‘Iedereen heeft ’t erover’. De cynici krijgen ongelijk.

Overigens kennen de meesten jouw gezicht en dat van Laura en Nina Philips, de zangeressen. Maar wie zijn de andere musici?

,,Aan deze EP hebben wel zo’n vijfendertig mensen meegewerkt. Maar op het podium word ik naast Laura en Nina bijgestaan door een groep van geweldige muzikanten. Niels Broos speelt toetsen en fungeert tegelijkertijd als bassist. Die bastonen komen uit de Moog-synthesizer. Nick Croes speelt gitaar, en Efraim de Nijs zit achter het slagwerk.’’

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=t1J-HNEm4BY&w=560&h=315]

Tot slot, hoe en wanneer schrijf je het best?

,,Dat kan overal zijn. Vaak hier in de studio. Ik ben heel vaak in de studio te vinden om dingen uit te werken. Ik begin met schetsen, op de gitaar of op de piano. Soms vormt de basgitaar de basis. Maar als ik onderweg ben, zing ik vaak ideetjes in op mijn mobiele telefoon. Mijn telefoon staat vol met snippets die overal en nergens zijn ingezongen. Wacht, ik zal jullie er een paar laten horen…’’Rilan

INTERVIEW: PAUL LIPS

FOTOGRAFIE: REMCO VAN DER KRUIS

Wanna dance op Spotify: https://open.spotify.com/track/6ULhdr2mzvX1P0SGQVCjL0

http://rilanandthebombardiers.nl

https://www.facebook.com/RilanandtheBombardiers

https://twitter.com/rilantweets

We stellen jouw beoordeling op prijs.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen

Gemiddelde waardering: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit artikel niet aan jouw wensen voldeed!

Laten we dit artikel verbeteren!

Vertel ons hoe we dit artikel kunnen verbeteren?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vergelijkbare artikelen

WAT INSPIREERT… MIRJAM VERSCHOOR

WAT INSPIREERT… MIRJAM VERSCHOOR

Mirjam Verschoor (1975) is beeldend kunstenaar en maakt digitale collages waarbij zij zeventiende-eeuwse klassieke stillevens vermengt met hedendaagse afvalfotografie. Daarnaast maakt zij stillevens waarin subtiele, 'bitterzoete' waarschuwingen met betrekking tot...

Pin It on Pinterest

Share This