Lange en korte speelfilms uit Noord-Afrika (Marokko, Tunesië en Algerije) staan centraal tijdens het Maghreb Film Festival
Van donderdag 9 tot en met zondag 12 maart te zien zal zijn op diverse locaties in Haarlem (en in Amsterdam). Team Spaarnestroom zette koers naar Circus Hakim aan de Korte Verspronckweg voor een ontmoeting met Hakim Traïdia.
tekst: Paul Lips
fotografie: Remco van der Kruis
De afgelopen jaren had het festival te kampen met de coronapandemie, legt Hakim uit, terwijl we door de lege theaterzaal wandelen. Het Maghreb Film Festival – een initiatief van Hakim en zijn broer, acteur en cineast Karim Traïdia – begon veelbelovend in dezelfde zaal in december 2018. “In 2020 hebben we het festival online gedaan, in 2021 mocht er wel publiek bij, maar op afstand. Het was op zich wel oké. Toen we de plannen maakte voor deze vierde editie ontdekten we dat precies in dezelfde periode het wereldkampioenschap voetbal gespeeld ging worden. Dus hebben we besloten het in maart 2023 te houden.”
Bij het gezellige barretje staat de zogeheten ‘Laurens‘, een voorbeeld van de uit te reiken prijs voor de ‘beste film’, ‘beste regisseur’, ‘beste acteur’ en ‘beste actrice’.
_______________________________
“Herken je zijn muts? Zelf gekleid”, zegt Hakim niet zonder trots. Het is een verbeelding van de gestalte van Laurens Janszoon Coster zoals we die kennen van het beeld op de Grote Markt in de Spaarnestad. “Maar deze is nog niet af, in mijn versie krijgt hij nog zo’n klapbord en filmrol te dragen. Ja, Loutje is natuurlijk een legende, een soort sprookje. Maar legendes overleven de geschiedenis, vind ik. Leugens zijn leuk. Ze maken de historie levendig.” Tussendoor blikken we nog even met een glimlach terug op de actie van wijlen animatiefilmer Gerrit van Dijk en consorten, die het beeld van Laurens Janszoon Coster voorzag van twee Mickey Mouse-oortjes, als protest tegen de in zijn ogen ‘Disneyalisering’ van de westerse wereld.
Twaalf speelfilms en dertien korte films gaan vertoond worden van donderdag 9 tot en met zondag 12 maart. “Graag zouden mijn broer Karim en ik zien dat het een groot festival wordt, zodat mensen hun beeld over Afrika kunnen verbreden. Dat dit festival een begrip wordt binnen en buiten de Spaarnestad, zoals de Stripdagen of Haarlem Jazz & More. Met dit festival willen we Haarlem nog meer op de kaart zetten, ook als filmstad. Maurits Binger was hier immers al aan het pionieren met zijn filmfabriek Hollandia.
De films die we vertonen hebben politieke en sociale onderwerpen zoals onderdrukking of ‘vluchten’. Het centrale thema is ‘uitsluiting’ met al zijn psychologische aspecten en dimensies. We vertonen ze niet alleen hier in Circus Hakim, maar ook De Balie in Amsterdam doet mee en vertoont drie films: ‘Moez’, ‘L’ Esclave‘ en ‘Argu‘. De andere locaties in Haarlem zijn Schuur, de Pletterij en de Filmkoepel. In de jury zitten onder andere filmjournalist René Mioch en actrice Monic Hendrickx. Daarnaast zal een groot aantal acteurs en actrices, regisseurs en filmprofessionals acte de présence geven. Ook bandoneonspeler Martin de Ruiter komt met zijn trio en verzorgt muzikale begeleiding bij mijn eigen film ‘The kid from Algiers‘. Dat vind ik magisch, live-muziek bij een speelfilm.”
De begeleidende tekst bij ‘The kid from Algiers‘ luidt: …’Deze korte film is gebaseerd een ervaring die Hakim opdeed, toen hij optrad in zijn geboorteland Algerije. Hier trof hij een jongen, Karim, aan, die via Hakim een wereld binnenstapt, die hem laat ontsnappen aan zijn werkelijkheid. De kleine Hakim, zelf opgegroeid in het Algerijnse Besbes, ontsnapte in zijn jeugd door het venster dat de plaatselijke bioscoop hem bood, ook aan zijn eigen realiteit. Zijn held Charlie Chaplin nam hem mee en dat was het begin van zijn reis door de wereld, die hem onder andere in Sesamstraat bracht...’
________________________________
Wie Hakim op Facebook volgt, zag hem de afgelopen jaren met grote regelmaat in actie om jongeren via workshops op te leiden in het filmvak. Hakim: “Dat is een belangrijk aspect van ons cinematografische werk. We betrekken ook scholen – zoals de Internationale Schakelklas – bij onze activiteiten. Een aantal van de korte films die we hebben gemaakt zal onder de naam ‘MFF Junior’ te zien zijn in de Schuur. Kunst is een kind. Je moet eigenlijk kind zijn om dingen te maken. Een kind heeft geen logica. Logica is de grootste vijand van de kunst. Mijn volgende lange speelfilm krijgt als thema ‘Van Gogh en ik‘. Vincent van Gogh heeft tijdens zijn leven portretten getekend en geschilderd van een ‘Zoeaaf’, een Algerijnse infanteriesoldaat. In de film die ik ga maken zullen vast onlogische dingen gebeuren. Maar alle deuren gaan voor je open als je de sleutel van de logica weggooit.”
MFF-2023 – maghrebfilmfestival.com
Maghreb Film Festival – Filmkoepel
09 MRT ’23 – MAGHREB FILM FESTIVAL – 4 KORTE FILMS | Pletterij
Maghreb Film Festival Junior | Schuur
0 reacties