Leestijd:

Reading Progress:

Hallóóów, hier zíjn we weer! Kunstlijn-gekte raast door de regio Haarlem en start met een grandioze openingsavond

Geplaatst op 7 november 2022

Hallóóów allemaal … Hiérrr zijn we weer, in ons altijd gezellige Spaarnestadje

Waar de kunsten welig tieren en de drank rijkelijk vloeit. Barend J. Cardoes is de naam. Dit is de society-rubriek van Spaarnestroom in samenwerking met de Kunstlijn, waarin wij verslag zullen doen van premières, feestjes, vernissages en andere happenings. Mits wij op de hoogte zijn gesteld én de consumptiebonnen klaarliggen uiteraard. Dit keer togen we naar Sociëteit Vereeniging aan de Zijlweg voor de officiële opening van de Kunstlijn 2022 door Dolly Bellefleur en Kunstlijn-directeur Joke Breemouer. En dat werd een feest. Wat zeg ik? Dat werd een dolle boel! Deejay Jorinde Kuiper liet de hardcore-kunstlijners flink dansen tot middernacht.

door Barend J. Cardoes, society-verslaggever (in samenwerking met Kunstlijn Haarlem)

De Kunstlijn-koorts woedt al weken in Haarlem en omgeving. Om precies te zijn wordt het evenement tijdens de twee eerste weekenden van november gehouden, dus in dit geval zaterdag 5, zondag 6 en zaterdag 12 en zondag 13 november. Maar de Kunstlijn is inmiddels veel groter dan de som der delen! Je kunt wel spreken van een Kunstlijn-gekte die door de regio Haarlem raast. Directeur Joke Breemouer en hoofdcurator Marion Reulen hebben zich ten doel gesteld álle openingen bij te wonen, nochtans waarlijk geen geringe opgave. Uw Barend was er afgelopen week getuige van hoe zulks in zijn werk gaat tijdens zo’n vernissage: de dames vergaderen voorafgaand aan het expositie-openingswoord gewoon vrolijk door – en blijken beiden onvermoeibaar in het regelwerk dat er nog bij komt kijken. Maar, zo verzekert Joke Breemouer tijdens de openingsceremonie in Sociëteit Vereeniging: “Ik ben niets zonder mijn team. Mijn team betekent alles voor me.”

Dolly & Joke

Ondertussen heeft in Sociëteit Vereeniging Dolly Bellefleur dan al minutenlang een en ander op de bekende elastieken-vileine manier doorgenomen. Met als kers op de taart de opmerking: ‘ik zie heel veel oude gezichten hier’. Immers, 37 jaar geleden waren veel van zulke tronies ook al aanwezig bij de nog in de kinderschoenen staande kunsthappening. Moedig slaat Bellefleur zich door het vraaggesprek met Joke Breemouer heen. Eén ding is zeker: als je Joke Breemouer kunt interviewen dan ben je klaar voor het Grote Werk.
En hoe mooi is het dan als galeriehouder Annelies Année de eerste Kunstlijn Ring uitgereikt krijgt, een creatie van Cora Verhoog, inclusief triomfantelijk juich-momentje. Eén ding moet ons van het hart: waarom krijgt zo’n krantenfoto van Dolly en Joke zo’n idioot filtertje er overheen? Misschien iets waar wellicht circusclowns blij mee zouden zijn, maar wij niet!
Enfin we moeten dóórrr. Even dat geinige Dolly-lied meezingen op de wijze van ‘Een reisje lang de Rijn, Rijn, Rijn‘ en dan weer aan de sjampoepel. Oh nee, eerst nog even enkele gedichten aanhoren van George Moormann over – het door hem bedachte – Kunstlijn-thema ‘Stilte’, waarbij zijn inleiding steevast langer duurt dan de gedichten zelf.
En terwijl de kunstgenieters zich door het gebouw van Sociëteit Vereeniging begeven om de aldaar tentoongestelde werken te aanschouwen (curator: Floor de Bruin Kops) mag de deejay-van-dienst Jorinde Kuiper trachten de beentjes van de vloer te krijgen.

Pieter & Ingrid

Maar wij moeten eerst nog even buurten bij Pieter Berkhout en Ingrid Donkelaar, die momenteel een mooie tentoonstelling hebben bij het Verwey Museum (voorheen Museum Haarlem) aan het Groot Heiligland. Wat is dat toch met die namen en de nieuwe trend om om de zoveel jaar een nieuwe naam te ‘nemen’, zoals bij Museum van de Geest – voorheen Dolhuys?? Hou eens op met die onzin. Of is dit het creëren van ‘content’?
Donderdag 10 november is een openingsmoment van ‘De wateren van Haarlem spreken’ van Pieter en Ingrid en dan wordt meteen ook een boek gepresenteerd met daarin werken, vertelt het duo. Uiteraard kan de aanwezige Fokelien Faber niet nalaten ook even een opmerking te maken. Fokelien vindt deze Kunstlijn-opening een goed manier om te ‘netwerken’. “Dit is eigenlijk gewoon een netwerk-borrel. Ja, het is inderdaad nèt werk haha.” Werk van Fokelien én van Joke Breemouer (en 13 andere docenten) is overigens vandaag (zondag 6 november) nog te zien op de Docentenexpositie bij de Kunstacademie Haarlem aan de Kleine Houtweg.

Bas & Sabina

En dan weer snel naar beneden, waar de sprookjes van Bas Belleman en de fraai uitgelichte foto’s van Sabina van Gils te zien zijn. Bas schrijft de sprookjes, en Sabina bedenkt daar dan het beeld bij, verklappen ze. Daarmee wordt het een bijzonder beeldverhaal. Zoals dat mooie sprookje van ‘Lichtmeisje en het paard‘, waarin een meisje een bijzonder avontuur beleeft met een paard zonder hoofd en een … heks!

DJ Jorinde

Ondertussen horen we in de verte muziek, want deejay Jorinde is flink op stoom. Dus als de wiedeweerga weer terug naar boven, waar bijkans het hele Team Kunstlijn op de dansvloer staat. Inclusief Joke en Marion. “Dans jij niet, Barend?” is een vraag die regelmatig klinkt. Het excuus ‘ja maar ik moet hier verslag doen’ doet naarmate de tijd verglijdt geen opgeld meer en dus moet de verslaggever-van-dienst er aan geloven. Op de woeste tonen van Iggy Pop’s ‘Lust for Life‘ laat uw society-verslaggever zien dat er nog steeds een ouwe punkrocker in hem huist, tot groot vermaak van Jessica Assmann die zelf in een wilde oerdans met Piet Zwaanswijk is verwikkeld. Maar ook Jolanda Prinsen, Janey & Paul, Mirjam Verschoor, Henk Kraan – én de onvermoeibare Wendy Tjalma – laten zien dat je als kunstenaar eeuwig jong van lijf en leden blijft. En van geest.

Jessica & Piet

Kortom, tot na middernacht waarden er foto’s rond met hossende kunstenaars op ‘One Step Beyond‘ van Madness. De stelling is immers: een Haarlemse kunstenaar is zo gek als een deur. Anders is het geen kunstenaar.
Doe ons dus elk jaar maar zo’n feestje. Met DJ Jorinde aan de knoppen.
Op het moment van schrijven bent u trouwens vast alweer op pad om te genieten van al het moois dat de Kunstlijn te bieden heeft.
En het mooie is: het evenement is met ingang van dit jaar verdeeld over twee weekenden. Een nog mooiere kans om te kunnen proeven van de heerlijkheden van de oudste kunstroute van het land.

We stellen jouw beoordeling op prijs.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen

Gemiddelde waardering: 4

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit artikel niet aan jouw wensen voldeed!

Laten we dit artikel verbeteren!

Vertel ons hoe we dit artikel kunnen verbeteren?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vergelijkbare artikelen

Pin It on Pinterest

Share This