Leestijd:

Reading Progress:

HALLÓÓÓW, HIER ZIJN WE WEER! (ONS-KENT-ONS IN DE SPAARNESTAD) WAS BIJ… DE OPENING VAN DE KUNSTLIJN 2021 IN KLOOSTERGANGEN EN LIBRIJE

Geplaatst op 6 november 2021

Hallóóów allemaal. Hiérrr zijn we weer, in ons altijd gezellige Spaarnestadje, waar de kunsten welig tieren en de drank rijkelijk vloeit. Barend J. Cardoes is de naam. Dit is de society-rubriek van Spaarnestroom, waarin wij verslag zullen doen van premières, feestjes, vernissages en andere happenings. Mits wij op de hoogte zijn gesteld en de consumptiebonnen klaarliggen uiteraard. Dit keer togen we naar De Kloostergangen voor de officiële opening van de Kunstlijn 2021 door burgemeester Jos Wienen, Kunstlijn-directeur Joke Breemouer en theatermaker Steef de Jong, aan elkaar gepraat door presentatrice Marjolein Blaauwbroek. Een van de leukste openingen van de afgelopen jaren, jawel. ‘Het mooie van de Kunstlijn is dat je letterlijk kunt verdwalen in de kunst’, aldus wethouder Marie-Thérèse Meijs.

door Barend J. Cardoes, society-verslaggever


Marjolein, Wendy en Meta

Kenmerkten eerdere Kunstlijn-openingen zich door ’te druk’, ’te donker’ of ’te veel geouwehoer door de sprekers heen’, dit keer was alles tot in de puntjes verzorgd door het Kunstlijn-team en het gemeente-team onder aanvoering van Karin Duin. Maar wie is Karin Duin? Die vraag blijft nog lang hangen boven de kunstwerken van de fraaie tentoonstelling ‘Carte Blanche‘, die in het kader van de Kunstlijn te zien is in de gangen. Ondertussen druppelen kunstenaars en hun gevolg binnen, waarbij uiteraard even de QR-code mag worden getoond. Meteen al zijn Wendy Tjalma, Marjolein Blaauwbroek en Meta van der Meijden verwikkeld in een aangenaam gesprek. Daar staat dan ook wel even wat kunstkennis bij elkaar, daar mag je gerust ‘u’ tegen zeggen. Dat heeft naast drukke dagelijkse werkzaamheden in verschillende takken van sport (zoals yoga-docent, pr-medewerker enz.) dus ook nog tijd om de Haarlemse Kunsten op te stuwen in de vaart der volkeren.

Ook ‘Carte Blanche‘-curator Maria van Vlijmen, beeldend kunstenaar Margriet Gehrels, fotograaf Fjodor Buis (uiteraard met hoed) en IJmuidenaar Henk Zwanenburg zijn gearriveerd. Fjodor heeft groen licht voor een aantal nieuwe kunstdoeken die bij het parkeerplaatsje in de Jansstraat komen te hangen. “Acht kunstenaars, Thé Tjong-Khing, Joost Swarte, Jessica Assmann, Bethany de Forest, Michel van Overbeeke, Larissa Neslo, Gerben Valkema en ikzelf.”

 

Hee, daar hebben we sieradenmaakster Brigit Daamen, die een prachtige broche draagt in de vorm van een hart met gat er in. “Dit is gemaakt door een Litouwse kunstenaar die een aantal potten heeft verzaagd. Die potten komen uit het Russische leger, die voor voedsel zijn gebruikt. Zijn redenatie was: ik verzaag de potten, zodat ze niet meer gebruikt kunnen worden voor het ‘van eten voorzien’ van het leger. Dus daarmee is er ook minder kans om oorlog te voeren. Mooi hè?”

De burgemeester is in the house, compleet met ambtsketen. Maar waar is Karin Duin nu toch, want Joke Breemouer staat al klaar met een mooie bos bloemen. ‘Waarschijnlijk nog bezig in De Librije’, klinkt het. Natuurlijk is de burgemeester is zijn nopjes dat de Kunstlijn dit jaar weer doorgang kan vinden, ook al was de opening gepland voor in de Gravenzaal, die thans wordt verbouwd. “Maar deze plek hier in de historische Kloostergangen is misschien nog wel bijzonderder. Overigens kan iedereen tijdens dit weekend wél de kunstwerken in de Gravenzaal gaan bekijken. En ik heb begrepen dat er bij kunst wordt verwacht dat er ter inspiratie ook iets te drinken bij is, dus dat gaan we straks in de Librije doen.”
Oh gelukkig, daar is Karin inmiddels, die glunderend het boeket in ontvangst neemt. Ze is trouwens ‘medewerker representatie’ voor de gemeente. Dat u het maar weet, in ons kleine Peyton Place-achtige stadje.

Een muzikale act van Steef de Jong, daar kun je menige aanwezige voor wakker maken. Ook nu weer – met behulp van geschilderde portretten waarvan hij de monden ingenieus met een touwtje heen en weer laat bewegen’ is het motto: ‘Leven zonder schoonheid is waardeloos voor mij’. Want De Jong wil ‘scheppen en creëren’ in het leven. Dat zal immers altijd doorgaan, pandemie of niet. Luid applaus.

Hee, daar staan Hans Bossmann en Mieke Smet, die dit weekeinde exposeren in het Stedelijk Gymnasium. Het stel heeft elkaar leren kennen in Antwerpen, waar Bossmann flink aan de weg timmert met zijn project ‘United Objects Antwerpen‘. “We logeren dit weekeinde in De Kapel overigens, aan de Emmalaan, waar een prachtige lichtinstallatie te zien is van Cella Vie, daar moet iedereen óók gaan kijken”, aldus Hans. “In Antwerpen hebben wij trouwens ook plannen voor een nieuwe Vishal, dat is weer een leuk primeurtje voor jou, Barend. Ja, de mensen van De Vishal weten er van.”

De Nieuwe Vishal in Antwerpen (foto Hans Bossmann)

En daar is wethouder Marie-Thérèse Meijs, die nog een goede tip heeft. “Ik raad iedereen aan om te gaan kijken bij Tuin Totaal aan de Oudeweg 30 in de Waarderpolder, waar prachtige beelden te zien zijn van Mark van Kuppevelt. Het mooie van de Kunstlijn vind ik dat je letterlijk kunt verdwalen in al die kunst. Verlichte Verdwaling dus.”

Kunstverslaggeving in Haarlem zou geen kunstverslaggeving zijn als er niet flink wordt gezopen. Dus op nu naar de gereedstaande sjampoepel in De Librije, als Barend zich door al die aandacht vragende bohémiens kan wurmen. Daar staan Janey IJsendoorn-de Jonge, Aagje Laurijsen en Larissa Neslo. Dan blijkt dat ook de couturiers zich weer ‘behoorlijk hebben uitgesloofd’. Janey wijst nog even op haar schitterende schoeisel, dat zij speciaal voor deze gelegenheid draagt. Het draagt bij aan de feestelijkheden en de sfeer van het mooie kunstweekend. En een schandaaltje? Ach, dat hoort er gewoon bij elk jaar. Bij het lokale journaille moet de schoorsteen immers ook roken. Maar nu dan toch echt richting De Librije, vóórdat de drank op is. Uiteraard blijft het nog lang onrustig in Peyton Place.

Wilt u ook een leuk stukje society-verslaggeving van uw evenement? Mail dan naar Barend J. Cardoes, per adres spaarnestroomhaarlem@gmail.com

Indien wij tijd vrij kunnen maken komen wij langs, maar let op: u zorgt er voor dat de consumptiebonnen klaar liggen!

Barend J. Cardoes

Kunstlijn Haarlem: Hét jaarlijkse kunstevenement in Haarlem e.o.

We stellen jouw beoordeling op prijs.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen

Gemiddelde waardering: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit artikel niet aan jouw wensen voldeed!

Laten we dit artikel verbeteren!

Vertel ons hoe we dit artikel kunnen verbeteren?

1 Reactie

  1. Onno Groustra

    Wat een leuk verslag van deze Kunstlijn-opening! Die Barend J. Cardoes is een aanwinst op dit onvolprezen Haarlemse kunst- en cultuurblog. Hij schrijft en ongetwijfeld ook zuipt menig lokaal (oud) journalist eronder. Met vele, onthullende foto’s geheel passend in het genre. Hulde!

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vergelijkbare artikelen

WAT INSPIREERT… MIRJAM VERSCHOOR

WAT INSPIREERT… MIRJAM VERSCHOOR

Mirjam Verschoor (1975) is beeldend kunstenaar en maakt digitale collages waarbij zij zeventiende-eeuwse klassieke stillevens vermengt met hedendaagse afvalfotografie. Daarnaast maakt zij stillevens waarin subtiele, 'bitterzoete' waarschuwingen met betrekking tot...

Pin It on Pinterest

Share This