Leestijd:

Reading Progress:

Harmen Duijvis schildert portret van Kees Verwey: ‘geen vage hocus pocus’

Geplaatst op 27 oktober 2017

Bovenstaande foto: Harmen Duijvis aan het werk

De Haarlemse kunstschilder Harmen Duijvis vraagt zich al een tijdje af waarom het werk van Kees Verwey niet of nauwelijks te zien is in Haarlem. In de Verwey-hal die eigenlijk ten onrechte de naam nog voert hangt welgeteld één zelfportret van de illustere Haarlemmer. De populariteit van Verwey gaat op en neer, zou je kunnen zeggen. In de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw genoot de man nog aardige belangstelling en werden er in Haarlem tentoonstellingen aan hem gewijd. Op het Museum Haarlem na lijkt de interesse in Verwey nagenoeg verdwenen. Directeur Ann Demeester van het Frans Hals Museum liet eerder al weten dat het museum zich momenteel richt op andere gebieden in de kunst. Harmen Duijvis besloot daarom een portret van de oude meester (1900-1995) te maken. Het hangt momenteel in de etalage van hobbywinkel Gerard Smit aan de Gedempte Oude Gracht. Hieronder vertelt hij hoe hij te werk ging.

Portret Kees Verwey door Harmen Duijvis

Na mijn vraag in de krant waarom er in Haarlem geen schilderijen van de Haarlemse schilder Kees Verwey (1900-1995) te zien zijn, besloot ik een portret van de meester te schilderen.
Als uitgangspunt gebruikte ik één van de portretfoto’s die Nico Koster in de jaren 70 maakte, op deze foto kijkt meneer Verwey nurks in de lens. Voortvarend ging ik aan de slag. Uit de losse pols de compositie bepalen, geen projectie van de foto, Verwey zou het ook zo hebben gedaan. Zijn vierkante palet werd een soort wapenschild toen ik het liet verlopen in de achtergrond, hierdoor werden zijn penselen wapens. Hoe toepasselijk voor deze grootse schilder die ondanks zijn onmiskenbare talent en enorme productie van grote kwaliteit, altijd heeft gevochten voor erkenning.
Tijdens het schilderen van zijn ‘kop’, het intensief kijken in de ogen van een groot schilder die argwanend terug kijkt, ervoer ik een vreemde sensatie. Elke vraag die ik mezelf stelde leek van hem te komen: Zou je dat wel doen in die kleur? Laat je het zo of werk je er nog aan door? Wie ben jij dat je een portret van Verwey maakt? Geen vage hocus-pocus maar in deze situatie voelde het alsof ik, als schilder, verantwoording moest afleggen. Ik hoop dat hij het goed had gevonden.

Harmen Duijvis

http://duijvis.info/

We stellen jouw beoordeling op prijs.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen

Gemiddelde waardering: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit artikel niet aan jouw wensen voldeed!

Laten we dit artikel verbeteren!

Vertel ons hoe we dit artikel kunnen verbeteren?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vergelijkbare artikelen

Pin It on Pinterest

Share This