Leestijd:

Reading Progress:

Alexandra Nederlof (28) werkt voor het Rijksmuseum in Amsterdam en woont in Santpoort-Noord. Ze heeft een heel bijzonder beroep.

Alexandra Nederlof


Wat is jouw beroep?

,,Ik ben papier-restaurator. En geen restaurateur zoals veel mensen zeggen. Mijn werk bestaat uit het schoonmaken en herstellen van kunstvoorwerpen die van papier zijn gemaakt. Op het moment werk ik aan houtsneden van Carel Visser op Japans papier. Dit Japans papier is heel dun en bijna doorzichtig. Als je er langs loopt waait het al weg. Behalve schoonmaken en herstellen moet ik deze werken zoals dat heet “zwevend opzetten”. Dat is een techniek waarbij ik de werken vastmaak aan stevig karton. Aan de randen van het kunstwerk breng ik lipjes van Japans papier aan. Vervolgens maak ik op de juiste plaatsen sneetjes in het karton. Daar trek ik de lipjes door en als ik alles goed heb uitgemeten, zit het kunstwerk onzichtbaar vast op stevig karton. Dan is het minder kwetsbaar.”

Alexandra Nederlof


Hoe kom je er toe om papier-restaurator te worden?

,,Ik had op het gymnasium het vak Kunstgeschiedenis en dat vond ik leuk en het ging me gemakkelijk af. Na het gymnasium ging ik kunstgeschiedenis studeren in Utrecht. Maar ik vond het erg theoretisch en ik wil graag iets met mijn handen doen. Ik ging op zoek naar iets praktischer en dat werd restaurator. Die opleiding heb ik aan de Universiteit van Amsterdam gedaan. In totaal heb ik 8 jaar gestudeerd om restaurator te worden. Tijdens een workshop in de minor restauratie en conservering kwam ik in aanraking met papier-restauratie. De docent scheurde de pagina’s uit een atlas en deelde die uit aan ons. “Ga dit maar vies maken”, zei hij. Wij veegden met het papier over de vloer tot het heel smerig was. Vervolgens kregen we van hem wat gummen en sponsjes met instructies en zei hij: “Maak nu maar weer schoon!”. Toen kregen we de opdracht: “Maak er scheuren in en verkreukel het blad”. En opnieuw kregen we instructies en materialen om de bladen uit de atlas te repareren en te vlakken. Dat vond ik hartstikke leuk. Tijdens die workshop besefte ik dat ik papier-restaurator wilde worden.”

Vind je het nog steeds leuk?
Met een grote lach:,,Dit is een droombaan! Ik vind mijn werk geweldig, ik werk in het Rijksmuseum en ik heb hele leuke, internationale, collega’s. Wat wil je nog meer?”

Heb je zelf – behalve het Rijksmuseum – nog favoriete musea?
,,Villa Borghese in Rome vind ik heel mooi. En het Mauritshuis. O ja, wat ook een heel leuk museum is, is het brievenmuseum in Parijs (Musée des lettres et manuscrits). Daar hebben
ze brieven die zijn geschreven door bekende mensen zoals Einstein en Van Gogh. En het Lehnbachhaus in Munchen vind ik ook een mooi museum.

Alexandra Nederlof

Wat moeten we gaan zien in het Rijksmuseum?
,,De tentoonstelling ‘New for Now’ natuurlijk. Die start 12 juni. Er worden 250 modeprenten tentoongesteld uit de periode 16e eeuw tot 1930. Ik help mee met de tentoonstelling, ik zet de
prentjes netjes op, help met inlijsten en geef adviezen over de maten van de lijsten. En weet je wat het grappige is: Ik heb een aantal van die modeprenten gerestaureerd toen ik hier in de vakantie tijdens mijn studie werkte. De cirkel is rond”.

Tot slot, naar welke muziek luister je nu?
“Ik vind mannelijke singer-song writers prettig om naar te luisteren. Ik vind Hozier leuk en Bastille. En ik heb ook wel een guilty-pleasure band: One Direction! Ja, echt waar. Soms is het gewoon prettig om naar vrolijke popliedjes op de radio te luisteren zonder er al te veel bij te hoeven nadenken.”

Tekst en foto’s: Remco van der Kruis

We stellen jouw beoordeling op prijs.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen

Gemiddelde waardering: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit artikel niet aan jouw wensen voldeed!

Laten we dit artikel verbeteren!

Vertel ons hoe we dit artikel kunnen verbeteren?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vergelijkbare artikelen

WAT INSPIREERT… MIRJAM VERSCHOOR

WAT INSPIREERT… MIRJAM VERSCHOOR

Mirjam Verschoor (1975) is beeldend kunstenaar en maakt digitale collages waarbij zij zeventiende-eeuwse klassieke stillevens vermengt met hedendaagse afvalfotografie. Daarnaast maakt zij stillevens waarin subtiele, 'bitterzoete' waarschuwingen met betrekking tot...

Pin It on Pinterest

Share This