Leestijd:

Reading Progress:

HET MEEST INTELLIGENTE ORANJE-LIED KOMT VAN HET HAARLEMSE BENDER

Geplaatst op 25 juni 2014

‘Wonder’ is de titel van een recent uitgebracht lied van de Haarlemse formatie Bender. ‘Het is een lied over een droom’, verklaart zanger/gitarist Bert Vissers. Over het jongetje dat invalt tijdens de finale en Nederland wereldkampioen maakt. Fotograaf/filmer Fjodor C. Buis had een groot aandeel in de clip.

Image

We zitten in de fotostudio bij Fjodor Buis aan de Burgwal. Bert Vissers is in zijn element. Immers, ‘Wonder’ is uitgeroepen tot het ‘meest intelligente Oranje-lied’ door de Nieuws BV, een radio1-programma van VARA en BNN. Het is dan ook geen carnavaleske dreun zoals ze de laatste weken zo vaak te horen zijn op televisie en in commercials, maar een echt Bender-lied met een goede tekst en fraaie melodie.

,,Het lied lag al een tijdje in de kast’’, legt Bert Vissers uit. ,,Ik had de tekst en melodie al voor een groot deel uitgewerkt. Met het oog op het Wereldkampioenschap Voetbal besloten we dat we er verder mee aan de slag moesten. Martin Nijdam (die ook meewerkte aan het lied ‘Haarlem wat ben je mooi’) heeft het samen met Tom Bak gearrangeerd. Martin Nijdam en Cor de Koning deden de productie.’’

Image

Aangezien een singletje tegenwoordig gepaard dient te gaan met een clip werd Fjodor Buis benaderd om het beeld te regisseren. Buis ging nauwgezet te werk, maakte eerst een storyboard met schetsen alvorens het beeld werd geschoten. Buis: ,,Het lied gaat natuurlijk over iemand met dromen. Wat mij betreft moest dat een jongetje worden, een voetballertje dat uiteindelijk het winnende doelpunt scoort. Ik was blij dat het lied een echt verhaal kent met een kop en een staart.’’

Fjodor Buis speurde in het boek ‘Hollandse velden’ van Hans van der Meer, een fotograaf die talloze voetbalvelden in Nederland vastlegde. Het veld van V.V. Jisp bleek het meest geschikt. Buis: ,,Een leeg veld zonder flats of fabrieksschoorsteenpijpen in de buurt. De perfecte locatie.’’

Prachtige Hollandse luchten wisselen elkaar af met een juichende ‘Bertje Vissers’ die zojuist het winnende doelpunt in de finale heeft gescoord, en dolenthousiast publiek in een kantine achter een tafeltje vol pilsjes.

En dan is er nog dat speciale element dat het lied zo leuk maakt: het commentaar van Evert ten Napel, waarbij de bal wordt gespeeld tussen vele illustere namen uit het Nederlandse voetbal, van Lenstra en Bakhuys tot aan Moulijn, Bergkamp en Robben. En dan is daar ineens die kleine Bertje Vissers.

,,Twee weken geleden speelde-ie nog in de C1 van BSM. Nóóit van gehoord’’, roept Ten Napel, waarna Bertje op het nippertje het winnende doelpunt scoort. De Nederlandse Leeuwen zijn wereldkampioen!

Prachtig is de slotconclusie van Ten Napel, zoals hij vaker zal hebben verzucht: ,,Sjongejongejonge wat een wedstrijd zeg!’’.

En nu? ,,Het lied is nog helemaal actueel nu we door zijn naar de volgende ronde’’, vindt Bert Vissers. ,,Ik hoop dat de radiostations het lied nog eens willen draaien. Als de clip te zien zou zijn in de rust van Nederland-Mexico zou dat natuurlijk helemáál geweldig zijn’’, lacht hij.

Image

INTERVIEW: PAUL LIPS

www.bendermuziek.nl

‘Wonder’ is ook te downloaden via iTunes

http://www.youtube.com/watch?v=OUCQN-ahPTk 

…’Weet je nog hoe mooi
Robbie gaf hem voor
Timmie kopte door
Jeroen zag in een oogwenk
hoe ik aanstormen kwam
hij legde hem opzij
precies op maat voor mij
de keeper van Nieuw-Vennep had geen schijn van kans
ik hoorde het gejuich
ik hoorde het geschreeuw
en ik droomde van het shirt
met de Nederlandse Leeuw…’

(fragment ‘Wonder’ / tekst Bert Vissers)

 

We stellen jouw beoordeling op prijs.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen

Gemiddelde waardering: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit artikel niet aan jouw wensen voldeed!

Laten we dit artikel verbeteren!

Vertel ons hoe we dit artikel kunnen verbeteren?

1 Reactie

  1. paul bak

    Wat een geweldig leuk artikel. Super!

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vergelijkbare artikelen

WAT INSPIREERT… MIRJAM VERSCHOOR

WAT INSPIREERT… MIRJAM VERSCHOOR

Mirjam Verschoor (1975) is beeldend kunstenaar en maakt digitale collages waarbij zij zeventiende-eeuwse klassieke stillevens vermengt met hedendaagse afvalfotografie. Daarnaast maakt zij stillevens waarin subtiele, 'bitterzoete' waarschuwingen met betrekking tot...

Pin It on Pinterest

Share This