Leestijd:

Reading Progress:

Het kunstwerk van Claudia Vulliamy

Het kunstwerk van Claudia Vulliamy

Afgewezen worden, dat kennen we allemaal wel in ons leven. Het overkwam de 18-jarige Claudia Vulliamy afgelopen week, toen zij een brief ontving van de Universiteit van het Britse Oxford, waarin werd uitgelegd dat zij was afgewezen voor de studie ‘Classics’ (Literae Humaniores), a ‘wide-ranging degree devoted to the study of the literature, history, philosophy, languages and archaeology of the ancient Greek and Roman worlds’.

Het leek Claudia wel leuk om passages uit de brief te gebruiken voor een abstract kunstwerk. Zie boven. Het ‘plezier van het maken’ spat er van af. Er zijn regels te zien als ‘not been possible to offer you a place’, en ‘future studies elsewhere’. Claudia’s moeder Louisa Saunders zette een foto van het kunstwerk op Twitter en vervolgens ging dat bericht ‘viral’, zoals dat heet. Vele duizenden zagen de foto en ook nu nog, enkele dagen later, wordt er door de media over bericht.

‘Yesterday, my daughter learned that she hadn’t got into Oxford. By the time I got in from work, she’d made this from her rejection letter’, tweette Saunders.

Werk van Leo van Velzen in de Kloostergangen

Werk van Leo van Velzen in de Kloostergangen

Het is een prachtige manier om iets wat men als negatief ervaart, om te zetten in iets positiefs. Dat deed me weer denken aan die vrijdagmiddag in december van het afgelopen jaar, toen ik kunstenaar Arjan Bosch daar regels hoorde uitspreken als:

LEO

Waar ben jij?
Tussen de getallen?
tussen het Rood, het Groen?
Onder het blauw vind ik jou Leo, verstrengeld met geel
zwerf jij in de ongekozen werkelijkheid
Wij zien je hier Leo!
Ademen wij de tijdloze Leo
je stoffelijke en onstoffelijke drang
Jouw onnoembare zelf
Kun je nog spreken dan
spreek je hier!
Slaap jij?
Dan maakt jouw kunst ons wakker?

Het was een prachtig, poëtisch eerbetoon aan Leo van Velzen, de Haarlemse kunstenaar die in mei van het afgelopen jaar zo onverwacht overleed. Met een mooie overzichtstentoonstelling werd de uit het leven weggerukte Kunst Zij Ons Doel-voorzitter Van Velzen in het zonnetje gezet. De gehele tekst van Arjan Bosch is hier te lezen:

http://www.kzod.nl/eerbetoon-aan-leo-velzen/

Ook bij de overzichtstentoonstelling van het werk van Leo van Velzen spat het schildersplezier, het ‘proces van het maken’ er van af. ‘Leo van Velzen, In Memoriam’ is deze week nog te zien op werkdagen in De Kloostergangen van Stadhuis Haarlem, Grote Markt 2.

PAUL LIPS

http://www.kzod.nl/

 

We stellen jouw beoordeling op prijs.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen

Gemiddelde waardering: 4

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit artikel niet aan jouw wensen voldeed!

Laten we dit artikel verbeteren!

Vertel ons hoe we dit artikel kunnen verbeteren?

1 Reactie

 1. Afke Spaargaren

  Mooi geschreven Paul !
  Zal het delen !!!
  liefs,
  Afke

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vergelijkbare artikelen

Pin It on Pinterest

Share This