Leestijd:

Reading Progress:

‘HET SPAARNE STROOMT’ DOOR DE KLOOSTERGANGEN

Geplaatst op 24 april 2015

‘…..Schrijven voor Bo was altijd het zoeken van een speld in een hooiberg. Af en toe wist ik het niet meer, klaagde over gebrek aan inspiratie of vond dat Bo te lastig was. Hij wilde sommige van mijn teksten om volstrekt onduidelijke redenen niet zingen. Waarom hij andere wel mooi vond, was even raadselachtig. Hij wilde in elk geval niet meer zingen over kroegen en vrouwen, verduidelijkte hij.
Wat viel er dan nog te zingen, vroeg ik me wanhopig af.
‘Schrijf voor mijn part iets over het Spaarne’, zei Boudewijn…’

UIT: Tekst en Uitleg, liedteksten 1964-1990, Lennaert Nijgh

Franklin Meijer

Franklin Meijer

Het Spaarne vormt al eeuwen een inspiratiebron voor dichters, schrijvers en beeldend kunstenaars. Laatstgenoemde groep heeft zich door de oude rivier laten inspireren voor de tentoonstelling ‘Het Spaarne stroomt’, die momenteel te zien is in de Kloostergangen van het stadhuis. Veertien kunstenaars staan garant voor een gevarieerde expositie. Curator Vera Bruggeman stelde het geheel samen in opdracht van kunstenaarsvereniging Kunst Zij Ons Doel.

Vera1Vera Bruggeman nam het door voormalig stadsdichter George Moormann samengestelde boek ‘Het Spaarne Stroomt (Helemaal Niet)’ uit 2004 als leidraad, en koos daar een aantal kunstenaars bij. De een abstraheert, de ander concretiseert en weer een ander fantaseert.
Een vrolijke fantasie is te vinden in de aquareltekening van Rob Daniëls waarop een aantal naakte nimfen met strik op het hoofd in een bootje over het Spaarne peddelt. Sommige van hen nemen een frisse plons in het water. Niet alleen mooie jongedames poedelen in het Spaarne, ook op een doek van Lizan van Dijk wordt er gezwommen, maar dan door een lief uitziende hond.
Bij ‘Moeras’ van Jose van Waarde valt te denken aan de Zuid-Schalkwijkerweg bij de brug die Schalkwijk met Heemstede verbindt: een moerassig gebied dat model gestaan zou kunnen hebben voor dit in bruin, wit en grijs opgezette doek in stevige toetsen.
Vera Bruggeman wijst op twee aquarellen van Hanneke Franken: ,,Beeldschoon. Ik hou sowieso van de aquareltechniek. Kijk hier, bij Franklin Meijer. Hier zie je de Mooie Nel bij Spaarndam.’’
Willemien Spook toont een bijzonder kastje met daarin zowel gevonden pijpenkoppen als het gedicht ‘Het Spaarne’, een voorbeeld van geslaagde assemblagetechniek.

Willemien Spook

Willemien Spook

Vera Bruggeman heeft de tentoonstelling met veel plezier ingericht. ,,Maar tegelijkertijd ben ik een perfectionist. Dan komt er dus veel bij kijken. Het leuke is dat al een aantal werken is verkocht.’’
In kleurrijke toetsen verbeeldt Bruggeman het slang-achtige water op het schilderij ‘Het Spaerne stroomt’. Het bleek wonderwel te passen bij het gedicht ‘Lieve Lennaert’ van George Moormann, met de regels:

‘Mond doodgemaakt de rivier die ooit weer
zal stromen, de slang die vermomd als
kanaal zijn tijd afwacht. Vandaag het kale versteende
morgen wellicht de wilde veenstroom van weleer.’

Vera Bruggeman

Vera Bruggeman

PAUL LIPS

De tentoonstelling ‘Het Spaarne stroomt’ is te zien tot en met 19 mei in De Kloostergangen Stadhuis, Grote Markt 2. Op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur.

We stellen jouw beoordeling op prijs.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen

Gemiddelde waardering: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit artikel niet aan jouw wensen voldeed!

Laten we dit artikel verbeteren!

Vertel ons hoe we dit artikel kunnen verbeteren?

1 Reactie

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vergelijkbare artikelen

Pin It on Pinterest

Share This