Leestijd:

Reading Progress:

‘HOUSTON, WE GOT A PROBLEM’, HIT BEELDEND BIJ HART

Geplaatst op 27 juni 2018

[sgmb id=”1″]

Foto: Max Meister, College Hageveld

‘Houston, we got a problem’ is de naam van dit driedimensionale kunstwerk, gemaakt door Max Meister (14) van College Hageveld te Heemstede. Wat we zien is een blauwe raket, de neus die loshangt en een parachute die noodzakelijkerwijs is uitgeklapt. Aan de voet van de raket een verschroeide plek. Daar is duidelijk iets niet goed gegaan.

‘HIT Beeldend’ is de verzamelnaam voor de kunstwerken die leerlingen van het voortgezet onderwijs het afgelopen schooljaar hebben vervaardigd en waarvan een dwarsdoorsnede nog tot en met vrijdag 29 juni te zien is in de gangen bij Hart aan de Kleine Houtweg.
Een aantal scholen uit de regio Haarlem zijn vertegenwoordigd, maar het zijn er niet zo veel. Betekent dit dat er op een aantal scholen weinig aandacht besteed wordt aan de creatieve vakken? Of hebben leerlingen en docenten geen zin om aan HIT Beeldend mee te doen? Bekend is dat het Mendelcollege jaarlijks in april een eigen tentoonstelling met creatief werk houdt in het Seinwezen, mede omdat er slechts enkele werken voor HIT Beeldend mogen worden ingezonden, hetgeen een aantal leerlingen tekort zou doen.


Hoe dan ook, aan de Kleine Houtweg in het pand van cultuurinstelling Hart zijn weer een aantal pareltjes te zien. Zoals die raket van Max Meister, waar hij zelf een geestig commentaartje bij heeft geschreven.
Ook andere leerlingen van College Hageveld hebben zich uitgeleefd in bijvoorbeeld houtbewerking, waarmee schitterende lampen zijn gemaakt. De ene lamp in strakke vormen, de andere weelderig, als een soort gestapelde rugwervels. Jammer dat bij de weelderige versie geen lampje in de fitting zit.
Ook bij de tweedimensionale werken zitten fraaie teken- en schilderwerken, maar ook collages. Neem de collage ‘Portret’ in rood, oranje, paars en groen, van Zeth de Haan van de A. van Voorthuijsenschool, de school voor zeer moeilijk lerende kinderen in Boerhaavewijk. Het gekke gezicht heeft de ogen van een dame en de mond van een heer, de androgyne samenleving in een notendop.

‘Lezend meisje’, Jean-Honoré_Fragonard

Leuk om te zien zijn werken die geïnspireerd zijn op een beroemd werk uit de kunstgeschiedenis. Het ‘Lezend meisje’ van Jean Honoré Fragonard (1732 – 1806) is mooi verbeeld door Clarissa Gunawan uit de eerste klas van het Eerste Christelijk Lyceum: met een foto en een schilderwerkje.

Clarissa Gunawan, ECL

Het fenomeen ‘oorlog’ komt aan bod bij het werk ‘De oorlog onder je voeten’ van Auke Hendriks (18) van het ECL. Auke liet zich inspireren door het fenomeen ‘Cyber Warfare’. ,,Verschillende aspecten die het leven zo mooi maken kunnen in 2 seconden vaak juist tégen mensen worden gebruikt’’, is de redenering van Auke. In plaats van samen te werken gaan haatdragende krachten de strijd aan.

Auke Hendriks, ECL

Het driedimensionale werk van Auke Hendriks is een slagveld: er is slechts nog één schoen te zien, alsof de persoon er uit is geblazen. In de vitrine onderaan het tafeltje liggen soldaten van twee strijdende partijen in het open veld. Er is niets romantisch aan oorlog, zoveel is duidelijk.

Joke Breemouer van de jury bekijkt de werken

Vrijdagmiddag 29 juni om 16.00 u. worden de prijswinnaars bekend gemaakt in het pand aan de Kleine Houtweg. De jury onder leiding van Joke Breemouer (Kunstlijn Haarlem) is al druk in de weer om tot een afgewogen oordeel te komen.

TEKST: PAUL LIPS

https://www.hart-haarlem.nl/cultuur-in-school/activiteiten-voortgezet-onderwijs/hit/wat-is-hit

We stellen jouw beoordeling op prijs.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen

Gemiddelde waardering: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit artikel niet aan jouw wensen voldeed!

Laten we dit artikel verbeteren!

Vertel ons hoe we dit artikel kunnen verbeteren?

0 reacties

Vergelijkbare artikelen

Pin It on Pinterest

Share This