Leestijd:

Reading Progress:

In de wolken geraken bij de tentoonstelling ‘Turn Me On’ in het Naaiatelier Haarlem

Geplaatst op 6 januari 2023

‘Turn Me On’ is de titel van de tentoonstelling van het duo Cutting the Cake (Karen Steenwinkel en Jolanda de Meester) die momenteel te zien is in het Naaiatelier aan de Spaarnwouderstraat. Donderdagmiddag was de drukbezochte opening. Een mooi moment om in de wolken te geraken.

door Paul Lips

Mocht u al goede voornemens hebben, dan is het wellicht een idee om daar ‘grijp je kans’ aan toe te voegen. In het geval van het Naaiatelier is dat nuttig, want de exposities daar zijn in mum van tijd voorbij dus is het raadzaam een bezoekje in te plannen. Bij de tentoonstelling ‘Turn Me On‘ reageren bezoekers opgetogen: “De ruimte ziet er ineens weer totaal anders uit, omdat ze die grote tafel er nu niet in hebben staan.”
Alles draait om foto’s en textiele objecten (gemaakt met behulp van afvalmaterialen) waarbij de kunstliefhebber wordt uitgedaagd om beter te kijken, te luisteren en te voelen. Op de foto’s zien we een of meerdere personen in een landschap, waarbij het hoofd bestaat uit (of omringd is met) een wolk. De stijl zou je ‘nouvelle vague’ kunnen noemen, bewust bewogen opnamen die bijkans verworden tot een abstract schilderij. Bij ons amateur-kiekjesschieters (ik spreek voor mezelf) zijn dat meestal uit onkunde ontstane toevalligheden, maar bij Karen Steenwinkel zijn het weloverwogen, zorgvuldig geregisseerde opnamen.

_______________________

De expositie ‘Turn me On’ gaat over het letterlijk aanzetten van je droomwereld. Hoe kun je het beste uit jezelf halen zonder dat je steeds verleid en afgeleid wordt‘, schrijven Steenwinkel en De Meester in het persbericht. Want dat gebeurt er natuurlijk met ons in het huidige tijdsgewricht: we staan constant ‘aan’ en zuigen al die informatie, berichten, appjes, ophefschandaaltjes selfiemomentjes acht dagen per week in ons op, tot we er horendol van raken. Niet voor niets heet een van de door Jolanda de Meester gemaakte wolkenobjecten ‘Desperato‘, als symbool van alle verleidingen waar de moderne mens aan blootgesteld wordt.

__________________________

‘Continue word je geleefd. De uitdaging is om je te focussen en jezelf en elkaar aan te zetten, maar soms ook om elkaar juist uit te zetten’, klinkt het tijdens de openingsspeech, die gepaard gaat met een korte performance door Karen en Jolanda.
Bezoekers mogen vervolgens ook een kijkje nemen in de ‘Dromenkamer’, een gecreëerde ruimte waarin relaxte muziek klinkt en je aan drie wensen mag denken waarvan je zou willen dat ze in vervulling gaan. Op een scherm gefilmde opnamen van een breed strand gemixt met beelden van wolkenrijke foto’s.
Al met al weer een bijzondere tentoonstelling die Jos en Hans van het Naaiatelier aan hun lijst toevoegen. Ga kijken en laat je meevoeren zodat jouw hoofd ook tot een ‘cloudy mind’ wordt omgetoverd.

Agenda (naaiatelierhaarlem.nl)

Cutting the Cake (@cutting.the.cake) • Instagram-foto’s en -video’s

cutting the cake

Een eerder Spaarnestroom-artikel over Cutting the Cake vind je hier:

Dromen en bewegende wolken: kunst-happening met Karen Steenwinkel en Jolanda de Meester – Spaarnestroom

 

We stellen jouw beoordeling op prijs.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen

Gemiddelde waardering: 5

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit artikel niet aan jouw wensen voldeed!

Laten we dit artikel verbeteren!

Vertel ons hoe we dit artikel kunnen verbeteren?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vergelijkbare artikelen

Pin It on Pinterest

Share This