Leestijd:

Reading Progress:

De zon schijnt en het is de bedoeling de moed er in te houden. Een goede gelegenheid om een onheilspellend lied aan te prijzen, van een Haarlemse band. VOZ is de naam. ‘Vertrek’ heet het intrigerende nummer en het is te vinden op spotify en youtube.

door Paul Lips

Maandag. Via het journaal hoor ik een oproep van de organisatie die zich hard maakt voor ‘belangenbehartiging van componisten, tekstdichters en muziekuitgevers op het gebied van muziekauteursrecht’.

‘Draai muziek van Nederlandse bodem’, luidt de oproep. Zodat de aan huis gekluisterde artiesten daar ook nog een stuivertje van kunnen meepikken. Aanleiding om de spot te richten op de Nederlandstalige indiepopband VOZ, die eind februari jongstleden de single ‘Vertrek’ presenteerde.

Onheilspellend dus, dat is het woord dat bij dit lied past. Na enkele aanslagen op de elektrische gitaar volgend de openingsregels:
… je weet het is klaar
je hoort de woorden
splinters van steen
die je doorboren…

Splinters van steen, ik had daar eigenlijk nog nooit van gehoord. Houtsplinters of glasscherven, daarvan is bekend dat ze flink wat schade kunnen veroorzaken. Splinters van steen lijken me genoeg om je hart te doorboren. Zeker als het ‘klaar’ is.
Vervolgens verschijnt – onder een fraaie laag percussie – een zwerm spreeuwen in beeld, een zwerm die ‘oplost’ boven de velden. Je ziet ze wel eens aan de horizon, zo’n zwerm vogels een waar ballet opvoeren. Des te mooier de avondlucht, des te mooier de show, schijnt het.
Maar daar heeft de hoofdpersoon in dit lied weinig aan. Die heeft zojuist een laatste slok wijn genuttigd. Hij weet: het glas is leeg. Leeg, dus niet meer halfvol. Naar buiten dan maar, waar het duister inmiddels is ingevallen. Er zit niets anders op: naar buiten. ‘Een zucht koude wind / tilt je op‘. Loskomen van de grond.

(c) Teun Hocks


Stapvoets door het donker, ‘in je nachthemd over straat’. Vooral dat nachthemd intrigeert. Het zou een beeld kunnen zijn zoals kunstenaar Teun Hocks ze maakt: een heerschap dat in nachtkleding dwaalt door het donker. Altijd in z’n eentje, waarbij hij zichzelf vaak in een onmogelijk lastig parket heeft gebracht. Met een kaarsje in je pyjama over een nachtelijk paadje van het ene huis naar het andere, terwijl je hoed ook nog eens afwaait. Op je verjaardag met een feestmutsje op geblinddoekt ronddwalen… over het maanoppervlak.


Optredens voor de band VOZ staan gepland, ook als onderdeel van de Haarlemse PopScene On Tour. De eerstkomende gigs zullen waarschijnlijk uitgesteld moeten worden. De website in de gaten houden dus.

https://www.showcase.fm/voz

( foto: website VOZ )

We stellen jouw beoordeling op prijs.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen

Gemiddelde waardering: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit artikel niet aan jouw wensen voldeed!

Laten we dit artikel verbeteren!

Vertel ons hoe we dit artikel kunnen verbeteren?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vergelijkbare artikelen

WAT INSPIREERT… MIRJAM VERSCHOOR

WAT INSPIREERT… MIRJAM VERSCHOOR

Mirjam Verschoor (1975) is beeldend kunstenaar en maakt digitale collages waarbij zij zeventiende-eeuwse klassieke stillevens vermengt met hedendaagse afvalfotografie. Daarnaast maakt zij stillevens waarin subtiele, 'bitterzoete' waarschuwingen met betrekking tot...

Pin It on Pinterest

Share This