Leestijd:

Reading Progress:

‘In The Ocean I’d Drown For You’, nieuw ‘surfy singer-songwriter’-album van Holandaluz en Mellin Moon

Geplaatst op 26 november 2023

Marnix DuCroock brengt als muzikant ‘psychedelische flamenco’ over het voetlicht. Hij doet dit onder zijn artiestennaam ‘Holandaluz’. Dit keer zocht hij ook de samenwerking met zanger Mellin Moon. Het nieuwe album is inmiddels uit. Titel: ‘In The Ocean I’d Drown For You’.

door Paul Lips

Holandaluz (publiciteitsfoto)

Marnix ‘Holandaluz’ DuCroock timmert al jaren aan de weg met zijn unieke gitaarspel. Niet alleen in Nederland. “Ik speel overal, vooral veel in Zuid-Europa. Dan koop ik een interrail-kaart en dan reis ik door Europa. Italië, Spanje. Maar ook bijvoorbeeld Duitsland, Zwitserland en Slovenië. Vaak solo, maar soms ook met allerlei muzikanten waarmee ik in contact kom.”

Liefde voor muziek werd met de paplepel ingegoten. “Voor mij begon het allemaal vanaf het moment dat mijn vader het album ‘The Division Bell’ van Pink Floyd had aangeschaft. Ik was vier jaar. Mijn vader draaide die muziek thuis – we hadden een mooie stereo-installatie – en ik was verkocht. Die combinatie van muziek en sound-effects, geweldig. De gitaarsolo’s van David Gilmour. Misschien hoorde ik helemaal geen rockband. Op mij kwam het over als een soort geluidscollage. Indrukwekkend. Dat wilde ik ook. Gitaar spelen. Mijn ouders adviseerden me om klassiek gitaarles te nemen.
Ik ging op gitaarles bij een flamencogitarist aan de Muziekschool in Hillegom. Dat was het genre waar ik me aanvankelijk in bekwaamde. Ik ben me uiteindelijk steeds verder gaan ontwikkelen op het gebied van flamenco maar wat ik nu doe is dus anders. Wat ik doe is psychedelische flamenco: ik meng popmuziek met de techniek van flamcenco. Ik laat bepaalde motiefjes terugkeren in het nummer, waardoor ze als refreinen klinken.”

Naast zijn solo-optredens en interacties met collega-muzikanten is Marnix DuCroock ook actief als gitarist in de band The Last Wave. “Maar die ligt op z’n gat momenteel. Kijk, op bouwende kritiek leveren is wat mij betreft prima. Kritiek hoort bij muziek maken. Maar op een geven moment liep onze zanger te zeiken over van alles en nog wat, dat trek ik niet. Dan denk ik: regel zelf ook eens wat, een optreden of zo. Dus The Last Wave staat in de wacht nu.”

Op zijn Facebook-pagina schrijft Holandaluz: “Deze keer iets anders dan je van me gewend bent. Surfy singer-songwriter muziek!
Als groot fan van Jack Johnson wilde ik eenmalig die kant op. Samen met zanger Mellin Moon, drummer Daan Olthoff en bassisten Olaf Zegeren + Julian Hendriks hebben we een tijd geleden een aantal nummers opgenomen. Er is geen release-show, dit album was een studioproject waar ik voor het eerst westerngitaar speelde met mijn vingers (inplaats van plectrum).”

Mellin Moon

Holandaluz kwam in contact met Mellin Moon. Het klikte. In muzikaal én tekstueel opzicht. Een samenwerking was geboren. Toen bij Mellin Moon de tekstregel ‘In The Ocean I’d Drown For You‘ oppopte kreeg Marnix DuCroock direct het ‘eureka’-gevoel. Dat zou een goede titel voor het album zijn.
Het album – met als hoes een schilderij van Sjoerd Blokker – is inmiddels te vinden op de streamingdiensten. Prettig in het gehoor liggende liedjes en gloedvolle instrumentals. Een fijn gitaarloopje bij ‘Easy Rollin‘, een mooi viooltje in ‘In Waves‘, de blazers in ‘Quick Ride‘. Vooral bij het psychedelic flamenco-nummer ‘Limosa‘ komt het percussieve aspect van het gitaarspel van Holandaluz mooi tot zijn recht. Marnix: “Muziek is mijn leven. Alles vergaat, behalve muziek. En de golven van de zee natuurlijk, haha. Die blijven ook altijd.”

Luister het album via: In The Ocean I’d Drown For You – Album by Holandaluz, Mellin Moon | Spotify

Marnix Alexander DuCroock (@el_holandaluz) • Instagram-foto’s en -video’s

We stellen jouw beoordeling op prijs.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen

Gemiddelde waardering: 4.5

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit artikel niet aan jouw wensen voldeed!

Laten we dit artikel verbeteren!

Vertel ons hoe we dit artikel kunnen verbeteren?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vergelijkbare artikelen

WAT INSPIREERT… MIRJAM VERSCHOOR

WAT INSPIREERT… MIRJAM VERSCHOOR

Mirjam Verschoor (1975) is beeldend kunstenaar en maakt digitale collages waarbij zij zeventiende-eeuwse klassieke stillevens vermengt met hedendaagse afvalfotografie. Daarnaast maakt zij stillevens waarin subtiele, 'bitterzoete' waarschuwingen met betrekking tot...

Pin It on Pinterest

Share This