Leestijd:

Reading Progress:

Ingewikkelde familieverhoudingen in tragikomedie ‘Wilde Havana’

Geplaatst op 31 oktober 2017

Toneelgroep Perspektief heeft zich gestort op ‘Wilde Havana’, een tragikomedie van Peter Leenders. Ingewikkelde familieverhoudingen staan centraal als vader Timmer op sterven ligt. Marijke Kots regisseert de voorstelling, die 3, 4 en 5 november te zien is in het Haarlemmerhout Theater aan de Van Oldenbarneveldtlaan.

,,Het is een voorstelling met meerdere lagen’’, legt acteur Gé Baay uit in het repetitielokaal in Haarlem Noord. Baay speelt de rol van zoon Johan die met zijn zussen Marijke (Ria Philippo) en Trudy (Angela Schotman) alvast dingen voor de uitvaart probeert te regelen, terwijl vader (Boy van der Erf) nog niet eens is overleden. Moet het een crematie worden of een begrafenis? Een kerkelijke plechtigheid of juist géén heilige mis? Wat voor soort kist, een houten of een milieuvriendelijke? Wel of geen plakje cake bij de koffie, that’s the question. Er wordt behoorlijk op de zaken vooruitgelopen, want op een tafel staan spulletjes klaar die binnenkort verdeeld moeten gaan worden. Wie krijgt de magnetron, en wie de antieke klok? Het onderhuidse venijn druipt er vanaf, zeker als ook de ‘kouwe kant’ (Monique van der Vaart) zich er mee gaat bemoeien.

Intrigerend is de bijzondere ontmoeting tussen vader Timmer en zijn ex-vrouw Jo (Joan Dirksen), die nog eens evalueren hoe hun huwelijk is verlopen. De eerste verliefdheid, de bezochte voorstelling van Snip en Snap in theater Carré, de uiteindelijke teloorgang van de liefde.
Regisseur Marijke Kots observeert, geeft hier en daar een aanwijzing, en roept een heel enkele keer: ‘Pak hem nog even terug vanaf….’
Maar die momenten zijn spaarzaam, want de acteurs van Perspektief zijn behoorlijk aan elkaar gewaagd. ,,De herkenbaarheid zal velen aanspreken in dit stuk, maar er zitten ook enkele theatrale verrassingen in”, aldus Marijke Kots.

PAUL LIPS

‘Wilde Havana’ is vrijdag 3, zaterdag 4 (beide avonden 20.15 u. ) en zondagmiddag 5 november (14.30 u.), te zien is in het Haarlemmerhout Theater aan de Van Oldenbarneveldtlaan. Aanvang 20.15 uur.
Kaarten á 15 euro via www.toneelgroepperspektief.nl

 

 

 

We stellen jouw beoordeling op prijs.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen

Gemiddelde waardering: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit artikel niet aan jouw wensen voldeed!

Laten we dit artikel verbeteren!

Vertel ons hoe we dit artikel kunnen verbeteren?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vergelijkbare artikelen

Pin It on Pinterest

Share This