Leestijd:

Reading Progress:

Ivo Trash over het online punkfestival ‘Vorst in de Grond’: ‘Punk is niet alleen maar geschreeuw, we proberen de wereld een betere plek te maken’

Geplaatst op 23 april 2021

‘Vorst in de Grond’ is de naam van een jaarlijks festival dat wordt georganiseerd door Ivo Trash van Minor Operation Bookings. Even lekker feesten vóór de werkelijke Koningsdag losbreekt. Vanwege corona kon dit festival afgelopen jaar niet plaatsvinden, maar op 26 april is er een online-editie. Want die vorst, die mag ‘in de grond’, wat Ivo betreft. Naast zijn Minor Operation Bookings is Ivo ook actief als clipmaker voor Ivo Pravda Films en brengt hij platen uit op het label Darcy Trash Records. Voor het Patronaat programmeert hij doorgaans maandelijks terugkerende punkconcerten.

door Paul Lips

Ivo Trash (foto pl)

Vorst in de Grond, wat is dat voor een festival?

“Vorst in de Grond is een punkfestival aan de vooravond van Koningsdag. Een festival met punkbands om alvast lekker los te gaan, maar dan natuurlijk tégen het fenomeen ‘monarchie’. Vorig jaar zaten we nèt in de coronacrisis dus was er nog geen mogelijkheid om dat meteen goed online te gaan streamen. Dus dit jaar doen we een online-editie van Vorst in de Grond.”

beeld: Roel Smit

De koning moet weg?

“De Franse schrijver en filosoof Denis Diderot heeft ooit gezegd: De mensheid zal pas vrij zijn als de laatste koning is opgehangen aan de darmen van de laatste geestelijke’. Dat is ook de slogan van het festival. Wij punks hebben niks met monarchie, dus op de posters vind je Willem Alexander in allerlei verschijningen, als een zombie, of inderdaad opgehangen aan die darmen en zo.

Normaal ging het festival altijd tot een uur of vier ’s nachts door en traden er zo’n acht tot tien bands op, en dan was het doel dat iedereen zich het licht uit de ogen zou feesten en tijdens de echte Koningsdag zo’n enorme kater zouden hebben dat ze door de hele dag heen zouden slapen.”

Ik werd getriggerd door jouw uitspraak Punk = Liefde… en het plan om geld op te halen voor vluchtelingen…

“Daarvoor hebben we dus Minor Operations Donations opgezet, een collectief waarmee we geld ophalen voor goede doelen. Bij ieder concert dat ik opzet is er een stand met allerlei gedoneerde spullen. Wat we noemen ‘subculturele parafernalia’ kunnen mensen aan ons doneren. We hebben zo’n groot kledingrek vol T-shirts, bakken met platen en cd’s en dergelijke. En dan kunnen mensen iets aanschaffen en betalen op donatiebasis. Dus een bedragje wat ze kunnen missen. Volgens mij hebben we in de afgelopen jaren zo’n tienduizend euro opgehaald. En dat doneren wij dan weer aan goeie doelen waar wij achter staan, vanuit onze punk-idealen.”

“Omdat mensen wéten dat het geld puur naar die goede doelen gaat en we dat niet in onze eigen zak steken, leggen ze soms twintig euro neer voor een ceedeetje. We hebben dat tot afgelopen jaar bij iedere gig die ik organiseer kunnen doen. Helaas in het corona-jaar lukte het niet.”

Vanwege de nog steeds geldende maatregelen dus een aangepaste versie…

“Het festival Vorst in de Grond is inderdaad online, met optredens van de bands die live in het Patronaat spelen. Daarnaast is er Sam Andrea – een bevriende kunstenaar – die gaat ter plekke een werk maken. Dat wordt ook gestreamd en ondertussen ook geveild. Wellicht herinner je je Sam Andrea bij de uitzending van het televisieprogramma On The Stage met deejay Joost van Bellen, daar was hij ook in te zien. Sam is best een grote naam in de kunstscene aan het worden. Hij komt uit de punkscene maar hij is helemaal getraind in de klassieke schildersstijl van Rembrandt en dergelijke. Maar hij schildert dan bijvoorbeeld weer neonazi’s die in elkaar geschopt worden en zo. Deejay Crazy Crude Sjef draait tussendoor plaatjes en ik lul de boel aan elkaar en vertel hoe het met de biedingen van de veiling staat. Mensen kunnen voor 7,50 een kaartje kopen maar er zijn ook bierpakketten te bestellen waarvan per pakket een deel ten goede komt aan de organisatie Help Refugees. We hebben die organisatie zorgvuldig uitgekozen. Die organisatie werk bijna enkel met vrijwilligers. Van elke gedoneerde euro komt er 93 cent bij de vluchtelingen terecht.”

“We kwamen het op het spoor door The Restart – best een grote Engelse punkband die al een paar keer in het Patronaat heeft gespeeld – , waarvan er leden actief zijn bij de organisatie Help Refugees. Vier bands, live kunst en dan die veiling er bij. Roel Smit heeft de poster gemaakt. Roel ken ik al heel lang, hij was vroeger de zanger van de punkband Human Alert. Een van de eerste punkbands die ik zag optreden, ik was meteen verkocht. Roel is de huiskunstenaar van Minor Operation Bookings, hij maakt alle posters. Hij gaat tijdensVorst in de Grond wat schetsen maken van de optredende bands, die werkt hij dan later uit en die veilen we op een later moment ook online.”

Dus eigenlijk een behoorlijk idealistisch evenement…

“Punk is niet alleen maar geschreeuw zoals je merkt. We proberen de wereld een betere plek te maken. We kunnen wel schreeuwen dat de wereld ‘fucked up’ is maar als je daar niks aan verandert dan draag je bij aan het probleem.”

En die koning, die vorst, die betekent voor een hoop mensen een symbool van vaderlandsliefde en verbinding. Moet die Willem-Alexander nou echt ‘in de grond’ wat jou betreft?

“Dat is natuurlijk een symbolische kreet. Het hele koningshuis moet gewoon sowieso compleet afgeschaft worden. Het feit dat we anno 2021 wereldwijd nog steeds koningshuizen hebben is natuurlijk van de gekke. Er gaan per jaar miljoenen naar toe terwijl het een van de rijkste families op aarde is. Een compleet achterhaald instituut dat ze wat mij betreft meteen op straat mogen flikkeren. Ik ben een pacifist, dus opknopen hoeft niet. Maar oprotten moeten ze wel. Vandaar die woordspeling: Vorst in de Grond, haha.”

Ivo, dank voor dit gesprek. Graag vermeld ik de gecontracteerde bands zoals jij ze hebt omschreven op de Facebookpagina.

De Tegenpartij speelden al een paar maal eerder in Patronaat en wisten iedere keer hoge ogen te gooien! Retesnelle hardcore gepaard met vlijmscherpe teksten en een gezonde afkeer van het ‘normale’ leven. De band probeert zo snel mogelijk naar het einde van hun nummers te komen, alsof ze op de hielen worden gezeten door de AIVD!

Hard Voor Weinig zijn ondertussen niet meer de jongste band in de scene, maar ze blijven zichzelf telkens opnieuw uitvinden. Hun derde plaat, toepasselijk genoeg III genaamd, staat weer vol politieke anarchocore en hierop uiten zij hun onvrede onder andere over de opkomst van alt-right, de klimaatproblematiek en toxic masculinity.

The Breed bestaat uit leden van Pressure Pact, Raylin en SØWT en maakt oerlompe hardcore. Dit stel Brabanders halen hun diepste, donkerste frustraties naar boven en kotsen dit op het publiek af. De logge slepende herrie die zij voortbrengen zorgt er voor dat je je haast in de oertijd waant, waardoor je oncontroleerbaar met een knots je omgeving met de grond gelijk wil maken!

The Peterlees komen uit de Bollenstreek maar zijn alles behalve oubollig. Ze mixen hardcore, punk en rock ’n roll tot een furieuze muur van geluid. Jaren live ervaring zorgt voor een strakke show vol meebrullers en genoeg pitmomenten. Breng je salontafel maar vast in veiligheid!

Vorst in de Grond Livestream (patronaat.nl)

We stellen jouw beoordeling op prijs.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen

Gemiddelde waardering: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit artikel niet aan jouw wensen voldeed!

Laten we dit artikel verbeteren!

Vertel ons hoe we dit artikel kunnen verbeteren?

2 Reacties

 1. Ton van Meesche

  Geweldig artikel en prachtig initiatief!
  Kan me er helemaal in terug vinden

  Antwoord
 2. Ron

  Fijn verhaal mannen! Vooral deze strofe sprak me aan: 😀

  “De koning moet weg?
  “De Franse schrijver en filosoof Denis Diderot heeft ooit gezegd: “De mensheid zal pas vrij zijn als de laatste koning is opgehangen aan de darmen van de laatste geestelijke’. Dat is ook de slogan van het festival. Wij punks hebben niks met monarchie, dus op de posters vind je Willem Alexander in allerlei verschijningen, als een zombie, of inderdaad opgehangen aan die darmen en zo.”

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vergelijkbare artikelen

WAT INSPIREERT… MIRJAM VERSCHOOR

WAT INSPIREERT… MIRJAM VERSCHOOR

Mirjam Verschoor (1975) is beeldend kunstenaar en maakt digitale collages waarbij zij zeventiende-eeuwse klassieke stillevens vermengt met hedendaagse afvalfotografie. Daarnaast maakt zij stillevens waarin subtiele, 'bitterzoete' waarschuwingen met betrekking tot...

Pin It on Pinterest

Share This