Leestijd:

Reading Progress:

Jasmijn Helweg over de Van Kooten en De Bie Marathon in Het Badhuis: ‘Kees en Wim zijn van alle tijden’

Geplaatst op 2 juni 2023

De lach van Jasmijn Helweg schalt luid over het terras. De ontelbare briljante en vooral geestige beelden die Van Kooten & De Bie ons hebben nagelaten vliegen in anekdotes over tafel. Jasmijn vindt het dan ook de hoogste tijd voor een passend eerbetoon: de Van Kooten en De Bie Marathon, komende zaterdag 3 juni vanaf 15.00 uur in het Badhuis Leidseplein. Van Jacobse en Van Es tot en met De Vieze Man, ze komen allemaal langs.

door Paul Lips

“Ik ben niet een enorme kenner hoor”, zegt Jasmijn Helweg bij aanvang van onze gedachtenwisseling. “Toen zij stopten werd ik pas geboren. Maar toen ik op de basisschool zat kwam ik er mee in aanraking. Met een vriendinnetje heb ik in die tijd zoveel mogelijk beeldmateriaal bekeken, dat was rond 2005. We vonden het allebei gewéldig, ook al begrepen we lang niet alles. Van Kooten en De Bie zijn van alle tijden en dus heel erg tijdloos. Behoorlijk voorspellend ook. Bepaalde maatschappelijke ontwikkelingen hebben zij als duo in hún tijd al aangekaart. Neem De Tegenpartij, er waren in die tijd mensen die dachten dat je daar echt op kon stemmen. In dit huidige tijdsgewricht is alles enorm gepolariseerd en wordt de humor vaak vergeten.”

Zo nu en dan lees je via de sociale media de verzuchting: ‘waren Van Kooten en De Bie er nog maar, die hadden wel raad geweten met een dergelijk type’.
Kees van Kooten (1941- ) en Wim de Bie (1939-2023), de Haagse vrienden die elkaar al kenden vanaf de middelbare school – het Dalton-lyceum in Den Haag – en sindsdien eigenlijk onafscheidelijk bléven. Het ongekende talent om mensen en bijbehorende tijdverschijnselen te parodiëren manifesteerde zich al in het radioprogramma ‘Uitlaat‘ en sindsdien ging het vooral bergopwaarts, richting ‘Simplisties Verbond‘ en ‘Keek op de Week‘. Bijgestaan door een uitmuntend creatief team (met o.a. grimeur Arjan van der Grijn) werd half Nederland op de hak genomen, en half Nederland lachte in die tijd nog uitbundig mee. Nederland was in die tijd nog in stáát om de bespottelijkheid van bepaalde gedragingen in te zien.
In een waanzinnig tempo werden wekelijkse afleveringen in elkaar gezet: bedenken en schrijven aan de keukentafel, scènes op locatie opnemen, inspelen op de actualiteit en ondertussen de Nederlandse taal van ‘neologismen’ voorzien. Termen als ‘doemdenken’, ‘stoned als een garnaal’, ‘krasse knarren’ en ‘geen gezeik, iedereen rijk’ komen van het duo, en daar bestaat een nog veel langere lijst van. De zondagavond was indertijd nog een echte VPRO-avond en eenieder zorgde er wel voor dat hij of zij zich even na achten in de buurt van een televisietoestel bevond.

Komende zaterdag tussen pakweg drie uur ’s middags en acht uur ’s avonds gaat het vooral om het plezier, elkaar ontmoeten en het feest van herkenning of juist verrast worden, legt Jasmijn Helweg uit. Zelf staat ze in het Haarlemse bekend als een creatieve duizendpoot en geeft twee keer per maand laagdrempelige tekenlessen bij Lokaal Dutch Beer Bar in de Koningstraat.
“Het is leuk om elkaar op deze manier te ontmoeten tijdens dit eerbetoon aan de in maart overleden Wim de Bie. Ja, ik ben ook een beetje verbaasd over de animo die er blijkt te zijn voor deze marathon. Je ziet zo nu en dan op televisie weleens humoristische sketches die in de verte associaties oproepen met de dingen die Kees en Wim hebben neergezet, maar die kunnen vaak niet tippen aan dit unieke duo.”

Van Kooten en De Bie Marathon, zaterdag 3 juni van 15.00 tot 20.00 uur, Badhuis Leidseplein 49, Haarlem. Host: Jasmijn Helweg. Toegang gratis, vrijwillige bijdrage mogelijk.

We stellen jouw beoordeling op prijs.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen

Gemiddelde waardering: 4.5

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit artikel niet aan jouw wensen voldeed!

Laten we dit artikel verbeteren!

Vertel ons hoe we dit artikel kunnen verbeteren?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vergelijkbare artikelen

Pin It on Pinterest

Share This