[sgmb id=”1″]‘Eén minuut voor twaalf’ is de titel van het nieuwe jeugdboek van de Haarlemse auteur Annemarie Jongbloed. Het is vooral een avonturenboek, vindt Jongbloed. ,,Er zit van alles in: spanning, onderzoek, vriendschap en terrorismedreiging. En de vraag: waar is thuis?’’
Annemarie Jongbloed kreeg het idee voor een dergelijk boek in 2015, na de aanslagen rond Charlie Ebdo in Parijs. ,,Toen ben ik al begonnen met een verhaal. Maar terrorismedreiging is natuurlijk maar één stukje, ik vond dat het een breder verhaal moest worden, en heb het uiteindelijk verschillende malen herschreven.’’
In ‘Eén minuut voor twaalf’ maakt de lezer kennis met Jesse en Alek. Jesse is gefascineerd door cijfers en rekenen. ,,Alles wat-ie meemaakt zet Jesse om in cijfers. Hij telt de voetstappen van huis naar school, waar hij sowieso altijd op tijd aanwezig wil zijn. Dus hij zet zijn wekker ook nog eens te vroeg! Mijn eigen zoon is ook altijd met getallen bezig, dus hij stond model voor dat aspect van Jesse. Daarnaast woont Jesse nu in een flat in Schalkwijk waar hij maar slecht kan wennen.’’
De vrienden verwonderen zich over ontwikkelingen op school en in de in de buurt. Wat heeft de juf van de klas, juffrouw Jannie bijvoorbeeld met meester Mo? Gaan zij trouwen? En klasgenootje Hind, is zij een terrorist? Wat gaat zij in Syrië doen, en waar is die rugzak voor nodig? En buurman Baard, wil hij soms de flat opblazen? Jesse en Alek besluiten een detectivebureau op te richten, met een heus – van pallets vervaardigd – kantoor.
Hilarisch is het moment dat Jesse en Alek in de trein zitten op weg naar Jesse’s moeder die in Zeeland woont. Als ze tegenover een dame zitten met een dikke buik, slaat de fantasie op hol.
…De vrouw kijkt om zich heen. Ze trekt haar jas wat strakker
om haar buik en trekt de rits hoger. Gek eigenlijk, ze heeft het
al zo warm. Wacht eens … misschien is het geen kind dat haar
buik laat schudden. Is het een … bom? Jesse rilt. Maar wacht,
ze kan ook gewoon honger hebben. Maar waarom …
Jesse denkt aan zijn lijstje voor een goede detective:
1. Bespioneren zonder dat iemand dat doorheeft.
Hij moet dus stoppen met het staren naar haar buik. Hij kijkt
door het raam.
2. Goed nadenken en de juiste conclusies trekken. Dus is
het logisch dat de vrouw in deze trein zit met een bom of met
honger? Tja, het zou allebei kunnen. Maar hij heeft geen bewijs
dus hij trekt geen conclusies, besluit Jesse.
(uit: ‘Eén minuut voor twaalf’- Annemarie Jongbloed)
Annemarie Jongbloed schreef eerder al goed ontvangen boeken als ‘Brullende leeuwen’ (over voetbal en pesten) en ‘Juf Beul’ (over de Gouden Eeuw). Afgelopen zaterdag werd ‘Eén minuut voor twaalf’ om precies 1 minuut voor 12.00 uur gepresenteerd bij H. de Vries Boeken aan de Haarlemse Gedempte Oude Gracht.
Ze las een fragment voor, en aan degene die het eerste de – in de boekenwinkel verstopte – ‘tijd’ wist te vinden, zou het eerste exemplaar worden uitgereikt. De aanwezige Daen wist als eerste de gouden wekker op te speuren. Een ware detective.
Naast auteur van jeugdboeken is Annemarie Jongbloed tekstschrijver voor (school)brochures , ontwikkelt zij lesmethodes en geeft ze les op scholen, zoals de jaarlijkse Zomerschool Haarlem.
Ze wijst in het boek nog even op de zogeheten ‘strooisels’, met potlood getekende illustraties van de hand van Jasmijn Bakker. Het zijn prachtige tekeningetjes van bijvoorbeeld een autobus, een hondje of een wereldbol. ,,Jasmijn heeft ook mijn vorige boek ‘Juf Beul’ geïllustreerd en is een echt tekentalent. Haar strooisels vormen een mooie aanvulling op dit spannende verhaal.’’
PAUL LIPS
(met dank aan fotograaf Rob Bruijnen)
‘Eén minuut voor twaalf’ is bestemd voor kinderen vanaf 10 jaar, kost 12,95 euro, en is verschenen bij uitgeverij Droomvallei.
ISBN 9789491886461
Website Annemarie Jongbloed: www.schrijvergevonden.nl
0 reacties