Leestijd:

Reading Progress:

JOHN F. KLAVER BAND: OP NAAR MEMPHIS

Geplaatst op 15 december 2013

Is JFK een nieuwe belofte voor Amerika? Je zou het bijna zeggen, op basis van het concert dat hij afgelopen vrijdagavond 13 december gaf in de kleine zaal van podium Duycker in Hoofddorp. Klassieke bluesnummers en eigen materiaal werden afgewisseld tijdens een puike gratis toegankelijke show. Ook de medewerkster van de garderobe werd er vrolijk van.

JFK staat voor John F. Klaver, fameus Hollands bluesgitarist en gitaardocent bij Pier K. Met zijn band heeft deze gitarist al een uitstekende naam opgebouwd en diverse prijzen gewonnen. Klaver mag samen met zijn begeleiders (Iris Sigtermans/bas, Rob Mostert/Hammondorgel en Eric Dillisse, slagwerk) Nederland vertegenwoordigen tijdens de International Blues Challenge in Memphis, van 21 tot en met 25 januari 2014. Tijdens het gratis concert in Duycker staan de collectebussen klaar waarin een bijdrage kan worden gedeponeerd. ,,We hopen dat ze gaan rinkelen’’, zegt Klaver tijdens de begroeting met het publiek. ,,Het is beter als ze gaan ritselen’’, grapt een van de toeschouwers.

Zo’n anderhalf uur speelt de John F. Klaver Band, met hoofdrollen voor de gitarist zelf en Rob Mostert op het Hammond-orgel. Het is geen standaard ‘Sweet Home Chicago’-stijl, maar neigt meer naar de zogeheten ‘funky blues’, zoals ook wijlen Harry ‘Cuby’ Muskee die met zijn band placht te spelen. De invloeden zijn legio, Gary Moore, Stevie Ray Vaughan tot aan Eric Clapton. Mooie covers zijn er van Robert Johnson (‘Cross Road Blues’) en Willie Dixon (‘Spoonful’).

Dat Hammond-orgel is voor liefhebbers natuurlijk een genot om te horen, zeker als Rob Mostert op de klavieren excelleert. Mooi om te zien hoe Klaver pittige gitaarsoli afwisselt met ingetogen frases, en dat opeens versiert met een citaatje Hendrix. De ritmetandem Sigtermans/Dillisse legt een gedegen fundament, waarbij de slagwerker nog even de solistische kunsten mag tonen tijdens het J.J. Cale-achtige ‘Lovin’ cup’.

Hoewel het geheel zo nu en dan iets ruiger zou mogen en er wellicht aan de verbindende teksten kan worden gesleuteld (beeldende verhalen over de herkomst van de liedjes zijn altijd interessanter dan de wat melige aankondigingen) is de John F. Klaver Band een uitstekende polderblues-ambassadeur, die er straks in Memphis ongetwijfeld fans bij zal krijgen.

Tekst: Paul Lips

Foto: (website John F. Klaver Band) / Marco van Rooijen

http://www.johnklaver.nl/index.html

https://blues.org/ibc/

We stellen jouw beoordeling op prijs.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen

Gemiddelde waardering: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit artikel niet aan jouw wensen voldeed!

Laten we dit artikel verbeteren!

Vertel ons hoe we dit artikel kunnen verbeteren?

1 Reactie

  1. Ron de Gruyl

    Zo hee, Rob Mostert in je begeleidingsband…. Geweldig!

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vergelijkbare artikelen

Pin It on Pinterest

Share This