Leestijd:

Reading Progress:

JOOST SWARTE VANAVOND BIJ ‘DE CANVASCONNECTIE’

Geplaatst op 17 mei 2015

Joost_Swarte_1352913359_crop_550x366Deze zondagavond staat het Vlaamse televisieprogramma ‘De Canvasconnectie’ in het teken van de vermaarde Haarlemse tekenaar en grafisch ontwerper Joost Swarte. Vanavond vanaf 20.34 uur bladert Swarte door het Grote Kunstboek, zoals elke gast bij De Canvasconnectie mag doen.

Elke aflevering van De Canvasconnectie opent steevast met de volgende woorden:
,,Elk seizoen maken we een selectie uit de aankondigingen van nieuw werk van zowel binnen- als buitenlandse kunstenaars.
We gieten elke aankondiging in een beeld.
Al die beelden samen vormen een boek.
Met dat boek trokken we maanden geleden naar de kunstenaars van wie nieuw werk in dat boek wordt aangekondigd.
We troffen hen aan in volle voorbereiding en vroegen hen welk werk van welke collega’s hen intrigeert.
De Canvasconnectie. Vandaag met …’’

(c) Joost Swarte

(c) Joost Swarte

Het is natuurlijk een geweldige formule. Een kunstenaar laten bladeren door een boek waarin hij of zij exposities van andere kunstenaars ziet aangekondigd. Het levert verrassende beelden op en vele onverwachte momenten. In het huis dat wij bewonen slingeren talloze papiertjes rond met daarop namen van kunstenaars van wie ik het idee heb dat ik die zou moeten onthouden voor je-weet-maar-nooit.
Het programma kent een wonderbaarlijke rust in montage en cameravoering, een fenomeen dat je zelden nog tegenkomt. Dat kan ook weleens enige ergernis opwekken. ‘Wat praat die man saai’, klinkt het weleens als we naar De Canvasconnectie kijken. Maar meest juist is er de confrontatie met interessante, onvoorspelbare of soms ronduit knotsgekke kunst. Neem dit filmpje van de Zwiterse conceptuele kunstenaar Roman Signer (1938). De sensatie begin na 45 seconden…

Afgelopen zondag was er al een teaser in beeld waarop Joost Swarte uitlegde dat hij ‘een gezelligheidsmens’ is. ,,Dus draaien we plaatjes’’, stelde hij vast.

(c) Joost Swarte

(c) Joost Swarte

Swarte is niet iemand die je snel in het Patronaat of bij Bevrijdingspop zult tegenkomen. Hij houdt van het luisteren naar muziek tijdens het tekenen en ontwerpen. Zoals naar de Amerikaanse band Talking Heads rond de charismatische David Byrne. Swarte maakte een illustratie bij de song ‘Found a job’ voor het project ‘What The Songs Look Like’.

https://www.youtube.com/watch?v=lHc7eYucCKY
Momenteel werkt Joost Swarte aan ‘Scratches’, een nieuw jaarlijks magazine dat hij ontwikkelt voor de pas opgerichte strip- en graphic novel-uitgeverij ‘Scratch’. Ongetwijfeld zal hij daar een en ander over vertellen in de uitzending.

(c) Joost Swarte

(c) Joost Swarte

Tot slot nog een opvallend moment uit de teaser van De Canvasconnectie. Swarte zegt daar: ,,Inkten dat moet altijd uit de hand. Dat is ook een voordeel hoor. Want dan kan je een beetje foefelen.’’

Foefelen is een woord dat ik nog niet kende. Toch maar even opgezocht in de Dikke Van Dale.

P1540937
PAUL LIPS

‘De Canvasconnectie’ met Joost Swarte. Uitzending vanavond om 20:34 uur. Herhaling morgen om 17:50 uur en vrijdag 22 mei om 23:50 uur.

http://www.canvas.be/programmas/de-canvasconnectie/559253cf-18c4-4720-a401-9f8afc666939

http://joostswarte.blogspot.nl/

https://www.facebook.com/pages/Joost-Swarte/42494636304?fref=ts

We stellen jouw beoordeling op prijs.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen

Gemiddelde waardering: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit artikel niet aan jouw wensen voldeed!

Laten we dit artikel verbeteren!

Vertel ons hoe we dit artikel kunnen verbeteren?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vergelijkbare artikelen

WAT INSPIREERT… MIRJAM VERSCHOOR

WAT INSPIREERT… MIRJAM VERSCHOOR

Mirjam Verschoor (1975) is beeldend kunstenaar en maakt digitale collages waarbij zij zeventiende-eeuwse klassieke stillevens vermengt met hedendaagse afvalfotografie. Daarnaast maakt zij stillevens waarin subtiele, 'bitterzoete' waarschuwingen met betrekking tot...

Pin It on Pinterest

Share This