Leestijd:

Reading Progress:

Joshua Baumgarten en TRIK over het ‘We…are Doomed’-project: ‘We versterken elkaar alleen maar’ – woensdag 17 maart signeersessie bij Athenaeum Boekhandel in Haarlem

Geplaatst op 16 maart 2021

Muziek als een mokerslag. Riffs en drums die als mitrailleurvuur jouw hersens opensplijten met als doel: ‘Denk na! Onderscheid je van die eenheidsworst! Máák iets van je leven.” Want: ‘We…are Doomed’ Tussen de bedrijven door hebben kunstenaar TRIK en spoken word artist Joshua Baumgarten even een momentje te vertellen over het meest recente project van The Irrational Library. Woensdag 17 maart 2021 – de dag van de verkiezingen – signeert het tweetal tussen 12.00 en 13.00 u. bij Athenaeum Boekhandel aan de Gedempte Oude Gracht, waar inmiddels een etalage is ingericht. ‘De hele etalage is dus ‘doomed’, haha’, zegt TRIK.

door Paul Lips

In de vanwege de coronapandemie nog steeds gesloten grote zaal van Nieuwe Vide aan de Minckelersweg hangen overal cartoons en kunstwerken, maar ook grote doeken met ‘We…are Doomed‘-beeltenissen. Het is te hopen dat er een moment komt dat het publiek daar binnen mag lopen om kennis te nemen van het werk van TRIK, al dan niet gepaard gaand met de livemuziek van The Irrational Library.

https://youtu.be/g77rpgeX5uU

Suck‘ is de laatste single. Een mokerslag van 52 seconden.

Zuig die wereld maar op, door een plastic rietje, slurp dat fastfood maar naar binnen als een laxeermiddel, verzuip die maffe zakenlieden in hun eigen zwembad, en neem gewoon een overdosis om de leegte te doden. Immers: rock ’n roll is verworden tot een uitverkoop, net als politiek en de zorg. En maakt het iemand ene reet uit?

Dat is in enkele zinnen de strekking van het gedicht van Joshua Baumgarten. Ze komen tot stand door te spelen met woorden, zegt hij er zelf over. ,,De muziek bij deze single is ‘punk inspired”, weet TRIK. ,,Punk is a state of mind”, zegt Joshua. ,,An attitude.”

Invloeden komen overal vandaan. Soul, rock, jazz. Dat leidt uiteindelijk tot een unieke sound waar de woorden van Baumgarten op een gloedvolle manier hun weg vinden.

TRIK: ,,Dit clipje lijkt heel simpel. Maar eigenlijk vind ik hem de mooiste. Als een mitrailleur krijg je die cartoons op je afgevuurd. Maar dat gaat dan weer zó snel dat je die clip vast nóg wel een keer gaat bekijken. En vervolgens kun je zoeken naar die afbeeldingen, of ze in het bijgaande boek bekijken.”

(beeld: We… are Doomed / Athenaeum Boekhandel Haarlem)

,,We zijn in januari naar buiten gekomen met dit project. Aanvankelijk ging het nog heel erg over Donald Trump. Maar nu zie je dat het gevoel dat dat oproept perfect past bij de Nederlandse verkiezingen.”

Joshua: ,,De wereld stopt niet na Trump. Mensen blijven gewoon idiote dingen doen in hun leven. Daar maakt TRIK dan weer al die tekeningen van.”

TRIK: ,,Het project blijft steeds in beweging. Omdat we heel snel in staat zijn om te reageren op actuele ontwikkelingen. Daarnaast hebben we het boek en het eerder gemaakte werk. En we blijven nog steeds boos over van alles, haha. Gedateerd wordt het nooit. Overigens zijn er binnenkort ook werken uit het project te zien bij museum De Fundatie in Zwolle, met leerlingen van de afdeling ‘Illustration Design’ van ArtEZ Zwolle, waar ik doceer. Daarbij hebben we ons laten inspireren door de DaDaïst John Heartfield, die destijds al fotomontages maakte.”

https://youtu.be/JhJjhkgi1O4

Een financiële ondersteuning van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie betekent dat de mogelijkheden worden vergroot. Zodra er weer kan worden opgetreden zal TRIK daar fungeren als ‘live action-painter’ die op het podium streetart vervaardigd. ,,Denk maar aan de manier waarop Keith Haring dat deed. Ik doe dat op mijn eigen Mr. Monk-manier. Dus wat ruiger dan de politieke cartoons. Echt met potten verf, grote kwasten enzovoort.”

Dat wordt echt een ‘We…are Doomed’-experience, legt Joshua Baumgarten uit. ,,Het publiek wordt er in ondergedompeld. Een vriend van me zei laatst: oh, you wanna play for thinkers not for drinkers’. Wij doen het inderdaad helemaal op onze eigen manier, je krijgt al die ervaringen over je uitgestort. Wij nemen de tijd om zo’n zaal helemaal om te bouwen tot een ‘We…are Doomed’-sfeer.”

Dat stadsdominee Tom de Haan deel uitmaakt van de band The Irrational Library levert hier en daar nog wel eens gefronste wenkbrauwen op. Een verspreider van de gedachte ‘We…are Doomed’, kán dat wel allemaal? Baumgarten en De Haan gingen er met elkaar over in gesprek.

https://youtu.be/n0BLeZBLF4s

Joshua: ,,Iedereen kan het op zijn of haar manier interpreteren en mag zijn eigen gedachten er op los laten. Wie het geluk heeft verliefd te worden zal een groot deel van z’n leven gelukkig kunnen zijn. Maar uiteindelijk zijn we gedoemd te sterven en dat doe je alleen.”

TRIK: ,,Het is onze sarcastische manier om naar de wereld te kijken. You can’t have them all. Dat is het probleem met kunst. Mensen zijn al heel snel beledigd, of vatten dingen verkeerd op. Je mag het interpreteren zoals jij het wilt. Als je alleen maar denkt: we are doomed, that’s the end, dan begrijp je ons punt niet. Daar begint het juist. Wij laten zien wat er gebeurt in de wereld.”

https://youtu.be/HAtPL_qii84

We praten over de huidige tijd, waarin iedereen met een muisklik dingen tot zich kan nemen zonder er moeite voor te hoeven doen. Alles binnen handbereik. Even een twitterberichtje eruit gooien met je mening en je bent weer klaar. Joshua vertelt hoe hij als tiener destijds in New York op zoek ging naar een video van de film ‘The Great Rock ’n Roll Swindle‘ van The Sex Pistols, en allerlei winkels afliep. Zulke zoektochten bestaan bijna niet meer. Dat je moéite moet doen om op zoek te gaan naar muziek, kunst of boeken die er toe doen. Alles draait om geld, weten Baumgarten en TRIK. Nieuwszender CNN lag op z’n gat en werd weer groot vanwege de capriolen van Donald Trump. Wie de cartoons in het boek bestudeert ziet de massaconsumptie van ideeën, producten en zelfs al die idealen die verworden zijn tot een soort plastic eenheidsworst. ‘Zelf keuzes maken’ is het motto van Baumgarten en TRIK. Dat begint al met het karton waarin je televisie- of cappuccino-apparaat zat verpakt en dat jij achteloos bij de vuilcontainer in je wijk neerzet omdat je te lui bent om het op de manier af te voeren zoals dat zou moeten.

Joshua: ,,Everybody is looking at the same tv-programs. Wears the same clothes. Eats the same food. Waar is de subcultuur in Haarlem gebleven? Het is allemaal dezelfde shit. Eenheidsworst. Met dit project zoeken wij naar inhoud.”

TRIK: ,,Zoals Joshua het formuleert: we zijn ’two trains on one trail next to each other’. Twee treinen naast elkaar die hetzelfde spoor volgen. Daarnaast zullen we voor de liveoptredens samenwerken met allerlei speciale gasten, deejays en kunstenaars. Steeds weer nieuwe namen.”

We…are Doomed. (irrationallibrary.nl)

TRIK© (illustrik.nl)

https://www.museumdefundatie.nl/nl/van-wie-is-de-wereld-bijdrage-trik-en-artez/

We stellen jouw beoordeling op prijs.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen

Gemiddelde waardering: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit artikel niet aan jouw wensen voldeed!

Laten we dit artikel verbeteren!

Vertel ons hoe we dit artikel kunnen verbeteren?

2 Reacties

  1. Joost Mulder

    Het aanzien van 2021 nu al verschenen. Dat waren 52 welbestede seconden. Geweldig.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vergelijkbare artikelen

Pin It on Pinterest

Share This