Leestijd:

Reading Progress:

Jubileumcompositie van Paul Medeiros voor De Vioolschool Haarlem

Geplaatst op 10 januari 2020

De Vioolschool Haarlem bestaat twintig jaar. Dat wordt zaterdagmiddag 11 januari gevierd met de uitvoering van een compositie van de hand van docent/musicus Paul Medeiros. Eerst studeren alle leerlingen, oud-leerlingen, docenten, ouders, broers en zussen, vrienden en familie van De Vioolschool dit stuk in, waarna om 16.30 uur de uitvoering volgt. Plaats: de Immanuelkerk aan de Van Egmondstraat. Iedereen is welkom. Een paar vragen aan Paul Medeiros.

Sinds wanneer ben je betrokken bij De Vioolschool Haarlem?
,,Als docent begon ik in 2012. Eerst met twee, drie leerlingen. Nu met twaalf, dertien. Daarnaast ben ik beroepsmusicus en componeer zo nu en dan. Dat loopt allemaal door elkaar.’’

Paul Medeiros

Vier jaar geleden voerde het Clavis Ensemble, onderdeel van de vioolschool, jouw compositie ‘Aan het Spaarne’ uit. Een bijzonder moment.
,,Dat stuk was zo geschreven dat zowel de gevorderde leerlingen als de beginners goed tot hun recht zouden kunnen komen. En dat lukte goed. Veel enthousiaste reacties. Ik liet me inspireren door het fietsen langs het Spaarne, soms met tegenwind. Voor mij is Haarlem een magische plek, ook de natuurgebieden er omheen. Als Canadees ben ik opgegroeid tussen beton en staal.’’

Uitvoering ‘Aan het Spaarne’, 2016

Komende zaterdag gaat er opnieuw muziek van jouw hand klinken.
,,Dat nieuwe stuk heeft ook een pedagogisch verhaal. Het thema is het ‘doorzetten’, tot je het eindelijk kan. Het is een minimalistische compositie. Ik hou zelf erg van componisten als Glass en Reich. Het lijkt een eentonig stuk, maar na een tijdje hoor je de minimale verschillen. Het begin in G groot, en bouwt zich op naar een climax in E klein. Dat geeft het gevoel van ‘ik kan het niet’ weer. Het moment van ‘blijf ik studeren, of haak ik af’. Dan volgt er een harmonische versnelling. Het einde heeft een feestelijke sfeer. Het triomfantelijke gevoel van ‘ik kan het’. Weer in G groot. Ik heb in de muziek enkele fragmenten verwerkt uit bekende werken van componisten als Mozart en Vivaldi. Stukken die we regelmatig spelen.’’

Hoe ga je te werk bij het componeren?
,,Dat is een heel proces. Eerst denk ik er maanden over na. Dan gaat het in de soep van mijn hoofd zitten. Op het moment dat de deadline nadert komt het er allemaal uit. Ik ben natuurlijk geen Mozart, dus ik kan gaandeweg nog het een en ander bijschaven. Hoe ouder je wordt, hoe meer je leert, vind ik. Mooi om te merken dat je met muziek kan proberen een publiek te betoveren. Dat je daar emoties mee kunt opwekken. En het gevoel kunt oproepen van ‘ik kán het’.’’

Jubileum De Vioolschool Haarlem, zaterdag 11 januari 16.30 u., Immanuelkerk, Van Egmondstraat 7, Haarlem

We stellen jouw beoordeling op prijs.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen

Gemiddelde waardering: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit artikel niet aan jouw wensen voldeed!

Laten we dit artikel verbeteren!

Vertel ons hoe we dit artikel kunnen verbeteren?

0 reacties

Vergelijkbare artikelen

WAT INSPIREERT… MIRJAM VERSCHOOR

WAT INSPIREERT… MIRJAM VERSCHOOR

Mirjam Verschoor (1975) is beeldend kunstenaar en maakt digitale collages waarbij zij zeventiende-eeuwse klassieke stillevens vermengt met hedendaagse afvalfotografie. Daarnaast maakt zij stillevens waarin subtiele, 'bitterzoete' waarschuwingen met betrekking tot...

Pin It on Pinterest

Share This