Leestijd:

Reading Progress:

‘Keekwolk’, een stukje Haarlem Marketing van de bovenste plank

Geplaatst op 30 april 2017

,,Uitslover!’’.
Het kermispubliek op de Zaanenlaan keek verbaasd om. Wie was dat, die die catch-as-catch-can-worstelaar durfde uit te dagen?
De worstelaar zelf had zojuist op het podium van de bokstent een proeve gegeven van zijn kunnen. Licht door de knieën gezakt sloeg hij met beide handen keihard op zijn knieën, enkels en armen. De kletsende geluiden die daarbij vrijkwamen moesten een worstelgevecht suggereren. Dat lukte best goed.
Mijn buurjongen Paul Peters en ik keken er gefascineerd naar en probeerden die bewegingen en bijgaande geluiden te imiteren.

Maar nu was er dus iemand uit het publiek die ´uitslover´ naar die worstelaar had geroepen. De worstelaar zelf ontstak in woede en moest worden tegengehouden. Hij probeerde van het podium te springen en de uitdager een lesje te leren. De spreekstalmeester probeerde het akkevietje te sussen en vroeg de uitdager in het publiek of hij een potje catch-as-catch-can wilde komen doen. Binnen. Dan kon-ie daar een bedragje mee winnen. Tientje, twintig gulden, dat soort bedragen. Boksen kon ook, er stonden genoeg vuistvechters klaar die wel een robbertje wilden matten.
Na al die jaren heeft blogger Peter de Haan onthuld dat zo´n uitdager meestal bij de crew van de bokstent hoorde. Het was dus allemaal één schertsvertoning.
Het zijn van die attracties die je vandaag de dag niet meer aantreft op de kermis, net zo min als de waarzegster of de vrouw met de drie borsten.

De tentoonstelling ´Keekwolk´ in de Haarlemse Vishal biedt de bezoeker allerlei romantische aspecten van het fenomeen ´kermis´. Maffe atracties, vreemde objecten, rariteitenkabinetten, kleurrijke maskers en vrolijke schilderijen. De deelnemers stellen individueel iets bijzonders ten toon.
Zeer bijzonder vind ik het bouwsel ´Het Verbrande Dorp´ van Piet Zwaanswijk, een mini-Madurodam-achtig plateau met daarop een dorp vol huisjes die een inferno hebben beleefd en daardoor zwart geblakerd. Midden in het dorpje staat een zweefmolen, nog volledig intact. Vlakbij de zweefmolen stapt net een stel uit een oranje auto. Klaar om de attractie te bestijgen. Verderop op het plein een minuscule schildersezel, met er achter een kunstenaar met het palet in de aanslag. Het zou Zwaanswijk zelf kunnen zijn.

Wandelen langs ´Pompen of verzuipen´ van Ap Esenbrink en de spiegelwand ´Nuctumeron 2´ van Ernst Dullemond kom je bij het diorama ´The aliens are coming´ van Bethany de Forest en Alex van Zanten. In een fantasielandschap van wolkenkrabber-achtige gebouwen vliegen groepsgewijs aliens (of UFO’s) voorbij. From outer space. Wie zitten er achter die mysterieuze vliegende objecten, zijn dat King Wah, Moon Wok of Kota Radja? Een bezoekster wijst me nog even op iets dat me in eerste instantie ontging: in het water van het meer zwemt een heus monster! Een broertje of zusje van het Monster van Loch Ness. Het diorama is overigens te koop, net als alle andere werken op deze zeer goed bezochte tentoonstelling. ´Keekwolk´ is een ware ´hit´ in tentoonstellingsland. Een stukje Haarlem Marketing van de bovenste plank.

Met je vragen over het leven kun je terecht bij ´De profeet´, een indrukwekkende figuur direct rechts bij binnenkomst. Gewoon rustig gaan staan daar, de waarzegger begint vanzelf met zijn onverstaanbaar murmelende boodschap over jou, je leven en de toekomst van wereld of het heelal. Het is een prachtige inkijk in de ziel van de hand van George Anderson. ´Keekwolk´ is nog tot en met zondag  7 mei te zien in De Vishal aan de Grote Markt.

Irrational Library Band

Tot slot nog een tip, want vanmiddag, zondag 30 april is er wéér zo´n mooi optreden in De Vishal. Vanaf 15:00 uur treedt de Irrational Library Band op. Met Joshua Baumgarten en zijn ´spoken words of wisdom´, Tom de Haan op sax en gitaar, Mishal Zeera op bas en Lars van der Weiden op slagwerk. Boeren, burgers en buitenlui, gaat dat zien!

PAUL LIPS

 

We stellen jouw beoordeling op prijs.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen

Gemiddelde waardering: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit artikel niet aan jouw wensen voldeed!

Laten we dit artikel verbeteren!

Vertel ons hoe we dit artikel kunnen verbeteren?

1 Reactie

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vergelijkbare artikelen

Wat inspireert… Mirjam Hijstek

Wat inspireert… Mirjam Hijstek

Mirjam Hijstek (1957) is kunstcoach en curator en realiseerde zo'n honderd tentoonstellingen. Ze werd geboren in Den Haag en woont drieëndertig jaar in Haarlem. Maar Mirjam gooit het roer om: ze vertrekt uit Haarlem. Ze wil in een omgeving wonen waar mensen méér doen...

Pin It on Pinterest

Share This