Leestijd:

Reading Progress:

Kinetisch kunstwerk ‘Inverta’ van Jennifer Townley geïnstalleerd in hal van Provinciehuis aan de Dreef

Geplaatst op 12 oktober 2022

Het kunstwerk oogt als een gigantische lamp, maar is dat niet. Het gevaarte is dinsdagochtend 11 oktober opgehangen aan het plafond in de entreehal van het Provinciehuis aan de Dreef in Haarlem. De maker van het kinetisch kunstwerk is Jennifer Townley, die alweer een aantal jaren in Spanje woont. ‘Inverta’ is vervoerd in een enorme zeskantige kist met het opschrift ‘very fragile’. Het werk maakt deel uit van de Dreef-expositie ‘The Change Of Impasse’ die vanaf vrijdag 14 oktober tot en met 30 december te zien in Paviljoen Welgelegen.

tekst & foto’s: Paul Lips

Curator van de tentoonstelling is Sabrina Dekker, die Townley in 2013 liet exposeren tijdens een Kunstlijntentoonstelling in De Lichtfabriek in de Waarderpolder. “Dit is kunst die raakt, die fascineert. Het werk van Jennifer – maar ook van de andere deelnemers – raakt ons ieder op een eigen manier. Of je nu verdrietig bent of blij, je kunt er niet omheen.”
De andere deelnemers zijn Ellen Kooi, duo CellaVie (Marcella Kuiper & Albert Aarts), Dickens van der Werff en Manon Babtist. De Kunstlijn 2022 valt precies in de periode waarin ‘The Change Of Impasse‘ te zien is. Officiële opening van ‘The Change Of Impasse‘: zaterdag 5 november om 11.00 uur.

de klassieke kroonluchter wordt gedemonteerd

________________________________________

Vooralsnog moet eerst die klassieke kroonluchter worden onttakeld die er ’s ochtends om half tien nog hangt. De twee mannen van HPV www.kroonluchter.nl demonteren de lamp met uiterste zorgvuldigheid. Vervolgens rijst de vraag hoe het werk van Jennifer Townley het beste kan worden aangelicht. Er bevinden zich immers slechts één of twee stroompunten in de gehele hal. Alsof Lodewijk Napoleon het gebouw in een dergelijke staat heeft verlaten en er vervolgens nooit meer iets aan veranderd is, bij wijze van spreken. Van bovenaf belichten of van onderaf, dat is de kwestie. En hoe moet er worden ‘geschakeld’, moet het kunstwerk constant belicht worden of mag de verlichting ’s nachts uit? Jennifer Townley kiest voor het laatste.

______________________________________

Er wordt nog even aan gedacht om ‘de lift’ te halen teneinde het werk te vergemakkelijken, maar daar wordt uiteindelijk vanaf gezien. Prachtig om te zien hoe deze heren denken in oplossingen. Een tweede ladder wordt gehaald, en ook een derde. Heel voorzichtig tillen de aanwezigen – waaronder ook conservator van Paviljoen Welgelegen Simone Memel – het kunstwerk uit de kist. Met een katrol wordt het omhoog gehesen tot het op de juiste hoogte hangt.
De spotjes die zich boven aan de klassieke lamp bevonden blijken uiteindelijk het meest geschikt om ‘Inverta‘ aan te lichten. Andere lampen zouden te veel in het gezicht van de kijker schijnen, legt Jennifer Townley uit. Het uit roestvrij staal, aluminium, plexiglas en mechanische delen bestaande bewegende kunstwerk zal zich voor de kijker manifesteren als op het ene moment een ontluikende bloem, een onderwatercreatuur alsook een exploderende atoombom, zo omschrijft Townley het op haar website.

Inverta | Jennifer Townley

Tentoonstellingen – Provincie Noord-Holland

Kunstlijn Haarlem: Hét jaarlijkse kunstevenement in Haarlem e.o.

We stellen jouw beoordeling op prijs.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen

Gemiddelde waardering: 4.5

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit artikel niet aan jouw wensen voldeed!

Laten we dit artikel verbeteren!

Vertel ons hoe we dit artikel kunnen verbeteren?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vergelijkbare artikelen

Pin It on Pinterest

Share This