Leestijd:

Reading Progress:

Kleurrijke kunstroute ‘Het Ongeziene Gezien’ gaat eind juni ongekende kanten van Schalkwijk tonen

Geplaatst op 5 mei 2021

De Haarlemse wijk Schalkwijk heeft vele kanten. Maar er zijn ook allerlei aspecten waar stadsbewoners nog nauwelijks weet van hebben. Daarom komt Marisa Beretta met haar stichting Kapsalon met de kunstroute ‘Het Ongeziene Gezien’, die 24, 25, 26 en 27 juni wordt gehouden. Kunstdisciplines als fotografie, theater, ruimtelijke kunst, grafiek en podcast komen ruimschoots aan bod. Dit alles onder het motto ‘Samen maken we de wereld mooier’. Deelnemers mogen zich nog steeds aanmelden om mee te doen aan het project.

door Paul Lips

(foto: DubbelBelicht)

Het is een project dat verbinding tot stand wil brengen tussen oud en jong, kleurrijke bewoners met verschillende culturele achtergronden, familie, vrienden en organisaties die deel uit maken van het stadsdeel. Al die Schalkwijkers herinneren zich nog de grote fotodoeken die aan de parkeergarage bij het Winkelcentrum hebben gehangen, legt projectdirecteur Marisa Beretta uit. ”Als ik om me heen vraag: ‘weet je nog van het project DubbelBelicht‘ dan zeggen ze ‘nee’. Maar als je vraagt: herinner je die doeken met die foto’s op de parkeergarage dan klinkt er altijd als reactie ‘oh ja dié’.”

Allereerst was er in 2018 dat mooie project DubbelBelicht, waarin kinderen van het basisonderwijs aan de slag gingen met oudere bewoners van Schalkwijk. De camera als bindmiddel. Met andere ogen werd naar de wijk gekeken en het onderlinge begrip – en de interesse in elkaar – werd versterkt. Met als resultaat en fotodoeken op de parkeergarage bij het winkelcentrum, gepaard gaand met een prachtig boekje waarin de resultaten – met verslagen van journalist Marleen Zwartkruis – waren vastgelegd.

Marisa Beretta: “Ik was op zoek naar een naam. De naam ‘DubbelBelicht‘ hadden we natuurlijk al. Maar als we die naam zouden hanteren zou dat dan weer iets te veel gericht zijn op enkel fotografie. Dit jaar is het de bedoeling om méér kunstvormen te onderzoeken, vandaar dat we ook de Stichting Kapsalon hebben opgericht.”

De naam ‘Kapsalon’ schijnt uit Rotterdam afkomstig te zijn…

“Een Kapsalon is dat gerecht waarbij alles bij elkaar wordt gegooid. Shoarma, patat, sla, gesmolten kaas, de hele mikmak. Toen dacht ik: dat is eigenlijk wel heel erg leuk. De term is verzonnen door een kapper uit Rotterdam, die bij een naastgelegen shoarmazaak regelmatig een broodje bestelde en toen voorstelde om wat ingrediënten bij elkaar te gooien. Wat een wonderlijk gerecht dacht ik bij mezelf. Of ik het zelf zou eten? Nee, ik denk van niet. Maar er zit op de Italiëlaan een Turkse bakker waar je de ‘kapsalon’ kunt kopen. En als het goed is kom je er bij de kapper mooier uit dan dat je er in gaat. En bij de kapper worden natuurlijk de verhalen verteld.”

Marisa Beretta (eigen foto)

Ik hoorde onlangs iemand zeggen: hoe meer leuke dingen er in Schalkwijk gebeuren hoe leuker. Jij hebt gekozen om er een kunstroute van te maken.

“Ik hou heel erg van een kunstroute. Dat je op plekken komt waar je normaal nooit zou komen. Dat de route die je loopt net zo belangrijk is als de kunst die je onderweg te zien krijgt. Dus die hebben we uitgezet. We proberen iedereen er bij te betrekken. Via de kinderen de ouders en opa’s en oma’s enthousiast te maken. Ook via de juffen van de school. De tocht bestaat uit zo’n 4500 stappen hebben we uitgerekend. Dus je hebt meteen je dagelijkse ommetje gedaan. Het is een coronaproof-wandeling. Kunstenaars staan dan bij hun werk om dingen te vertellen. We gaan het gewoon eind juni doen. We willen het niet uitstellen. Iedereen snákt naar leuke, culturele dingen. En het is allemaal in de openbare ruimte, dus het moet allemaal keurig kunnen lukken op voldoende onderlinge afstand.”

Ondergetekende mag meehelpen met de verslaglegging. Maar stuk voor stuk hebben de deelnemende kunstenaars elk een idee hoe ze het willen gaan aanpakken en daar is ook al interessant onderling contact aan het ontstaan.

“We hebben de route een paar weken geleden al een keer gezamenlijk gewandeld. Vanaf de Engelandlaan zijn we door het Heempark gegaan richting de Laan van Berlijn met die plek onder de peilers van de flat. Vervolgens langs wijkcentrum De Wereld, aan het laatste gedeelte van de Laan van Berlijn. Daar gaat theater gespeeld worden door theatergezelschap LostProject in samenwerking met leerlingen van groep 6 en 8 van De Waddenschool.”

“In het winkelcentrum hebben we gekeken naar een leegstaande ruimte bij de HEMA, waar we graag dingen ten toon willen stellen. Daarna ging het langs de parkeergarage waar de doeken met foto’s komen te hangen, en aan de kant van de Briandlaan komt dan de grafische kunst te hangen die onder leiding van Rutger van der Tas gemaakt zal worden. Bij hem is het thema ‘Onder je Huid‘ en gaat het over tatoeages.”

Er er is zelfs ruimte voor poëzie begrijp ik.

”De hoek van de Aziëweg/Professor Donderslaan wordt de plek van Maud van Gool, die met de kinderen uit groep 5, 6 en 7 van OBS de Globe onder meer gedichten gaat maken en vormgeven, onder het motto Wat laat je zien van jezelf en wat verberg je?’. En de tocht is geëindigd op het Lissabonplantsoen waar viltkunstenares Brigit Daamen objecten tentoonstellen die gemaakt zijn met en door kinderen. Daarbij wordt ook gebruik gemaakt van de bomen die daar staan. Denk maar aan grote, vrolijke viltobjecten. Tot slot wordt er ook nog een serie podcasts over de workshops gemaakt door journalist Mohamed Bouzia en documentairemaakster Yeter Akin. We hopen natuurlijk ook dat de betrokkenen gaan zorgen voor hapjes en drankjes langs de route. Het wordt een mooi kunstweekend, dat de blik verruimt en waar samenwerking en het prikkelen van de zintuigen centraal staan.”

Vanaf deze week zijn er workshops en activiteiten ter voorbereiding van de kunstroute ‘Het Ongeziene Gezien’ van Stichting Kapsalon. Op de website stichtingkapsalon.nl zijn alle workshops en activiteiten te vinden. Deelnemers zijn welkom en kunnen zich opgeven bij marisa@stichtingkapsalon.nl of telefoonnummer 0641427698

Stichting Kapsalon – Het ongeziene gezien

(foto: Stichting Kapsalon/Marisa Beretta)

We stellen jouw beoordeling op prijs.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen

Gemiddelde waardering: 4

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit artikel niet aan jouw wensen voldeed!

Laten we dit artikel verbeteren!

Vertel ons hoe we dit artikel kunnen verbeteren?

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vergelijkbare artikelen

Wat inspireert… Mirjam Hijstek

Wat inspireert… Mirjam Hijstek

Mirjam Hijstek (1957) is kunstcoach en curator en realiseerde zo'n honderd tentoonstellingen. Ze werd geboren in Den Haag en woont drieëndertig jaar in Haarlem. Maar Mirjam gooit het roer om: ze vertrekt uit Haarlem. Ze wil in een omgeving wonen waar mensen méér doen...

Pin It on Pinterest

Share This