Leestijd:

Reading Progress:

KLEURRIJKE WERKEN VAN DE SCHILDERS VAN DE KUNSTBAAN

Geplaatst op 12 augustus 2014

In de Kloostergangen van het Stadhuis aan de Grote Markt is momenteel een vrolijke expositie te zien onder de titel ‘Kleurrijk Haarlem, Outsider Art’. Het is werk van schilders met een verstandelijke beperking, die elkaar ontmoeten bij Stichting De Baan aan het Nauwe Geldelozepad in de Koninginnebuurt.

De betiteling ‘Outsider art’ is meestal van toepassing op kunstenaars met een psychiatrische achtergrond, maar past hier eigenlijk prima. Immers, de schilders met een verstandelijke beperking zijn eveneens min of meer als buitenstaanders te beschouwen: ze trekken zich weinig aan van de formele regels van de kunst.

1024px-Jardin_d'émail_KMM

 

Het was de Franse kunstenaar Jean Dubuffet (1901-1985) die een grote interesse aan de dag legde voor het werk van kinderen, geestelijk minder begaafden en gedetineerden. Hij gaf deze eigenzinnige uitingen de benaming ‘Art Brut’. Je kent Jean Dubuffet wellicht van de ‘Jardin d’Émail’ in de beeldentuin van het Kröller Müllermuseum te Otterlo.

Kloosterpoort

In de Kloostergangen van het Stadhuis zijn vijfentwintig werken te zien, verdeeld over drie thema’s: de plattegrond van Haarlem als ‘Haarlemshart’, de Haarlemmerhout en de Kloosterpoort van het Stadhuis. De schilders van de KunstBaan vervaardigen deze werken onder leiding van een docent met een kunstzinnige achtergrond.

In de serie ‘Kloosterpoort’ zien we fraaie, felkleurige en zeer vrije weergaven van de stadhuispoort, die je door moet als je deze tentoonstelling wilt zien. Niet zelden staan er aan de andere kant van de poort vrolijke figuurtjes, die naar binnen of naar buiten willen, zoals het mannetje met de groene trui en de gele laarzen van Chantal Pijnakker.

Haarlemshart

De met felle kleuren weergegeven plattegrond van Haarlem levert bijna abstracte schilderijen op. Seng Leng Chan (foto) bijvoorbeeld werkt met blauwe, oranje, paarse en roze kleurvlakken waar schilders als Mondriaan en Van Doesburg met interesse naar zouden kijken. Elsbeth Groeneveld heeft op de felkleurige plattegrond nog apart kleine potloodschetsjes geplakt van Haarlemse gebouwen op de plekken waar zij zich bevinden, zoals de kathedrale basiliek St. Bavo, het Teylers Museum en de Amsterdamse Poort.

HoutMoniek

Persoonlijk vind ik de schilderijen met het thema ‘Haarlemmerhout’ het mooist. Hier laten de kunstenaars de fantasie en het penseel de vrije loop. Je ziet het gras en de bomen, maar de boomtoppen hebben allerlei vrolijke tak- en bladvariaties, waarbij vorm en kleur een zinderend spel spelen, tot en met pointillisme aan toe, zoals bij Moniek van Schaik (foto).

‘Hier word ik heel vrolijk van, bravo voor artiesten en begeleiders!’, schreef iemand in het gastenboek. En zo is het. Een expositie om vrolijk van te worden.

Sommige werken zijn te koop. De tentoonstelling is nog tot en met vrijdag 29 augustus tijdens werkdagen te zien in De Kloostergangen van het Stadhuis.

TEKST & FOTO’S: PAUL LIPS

Meer informatie:

http://stichtingdebaan.nl/2014/08/01/expositie-kunstbaan-kleurrijk-haarlem/

We stellen jouw beoordeling op prijs.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen

Gemiddelde waardering: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit artikel niet aan jouw wensen voldeed!

Laten we dit artikel verbeteren!

Vertel ons hoe we dit artikel kunnen verbeteren?

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vergelijkbare artikelen

Wat inspireert… Mirjam Hijstek

Wat inspireert… Mirjam Hijstek

Mirjam Hijstek (1957) is kunstcoach en curator en realiseerde zo'n honderd tentoonstellingen. Ze werd geboren in Den Haag en woont drieëndertig jaar in Haarlem. Maar Mirjam gooit het roer om: ze vertrekt uit Haarlem. Ze wil in een omgeving wonen waar mensen méér doen...

Pin It on Pinterest

Share This