Leestijd:

Reading Progress:

Kunstbeurs Heemstede gaat niet door dit jaar

Geplaatst op 8 februari 2021

De Kunstbeurs Heemstede gaat niet door. De beurs, die gepland stond voor het weekeinde van 19 tot en met 21 maart 2021, wordt verplaatst naar volgend jaar, vertelt voorzitter Rosita van Wingerden, zelf ook beeldend kunstenaar. “We hebben nog overwogen om de beurs te verplaatsen naar bijvoorbeeld september, maar het lijkt ons beter om op volgend jaar te mikken.” De jaarlijkse Kunstbeurs Heemstede wordt sinds 2012 gehouden in SportPlaza Groenendaal aan de Sportparklaan. De editie van 2020 kon vanwege de uitbraak van de coronapandemie ook al geen doorgang vinden.

door Paul Lips

Kunstbeurs Heemstede (foto KBH)

Spijtig, want de loop zat er de voorgaande jaren goed in. “Zo’n 1800 bezoekers”, weet Rosita van Wingerden. De ambiance van de sporthal werd door een professionele decorbouwer voorzien van riante stands, waar de werken konden worden gehangen. Dat gaf meteen een prima sfeer waardoor je als bezoeker niet echt het idee had in een sporthal rond te wandelen. De organisatie hoopt nu op betere tijden.

Rosita van Wingerden: “De beurs is voor en door kunstenaars en we organiseren het evenement met zo’n vijf vrijwilligers. Zelf verdienen we er niets aan. Voor de kunstenaars is het deelnemen niet duur, mede door ondersteuning van een aantal sponsoren. Voor een goed betaalbaar bedrag aan deelnamekosten krijgen kunstenaars elk een giga-plek op de beurs. Er deden de afgelopen jaren zelfs deelnemers mee uit Limburg en Vlaanderen.”

De Kunstbeurs Heemstede begon in 2012 op initiatief van lokale kunstenaars, die zagen dat de Kunstlijn Haarlem snel won aan populariteit waardoor meer en meer grote podia werden gezocht, en het idee van een atelierroute enigszins naar de achtergrond raakte.

Marlies Jetses ‘Kastanjes’ (foto M. Jetses)

“Bewust kozen ze voor een evenement in maart, omdat je dan vooraan in de rit zit. We hebben altijd interessante samenwerkingsverbanden, zoals met de dichters van de Haarlemse Dichtlijn, muzikale attracties en ook met stagiaires van middelbare scholen zoals Sancta Maria en ECL die de Kunstbeurs Heemstede gebruiken voor hun maatschappelijke stage. Ook dat valt dit jaar weg voor ze, heel spijtig.”

collier van Rosita van Wingerden (eigen foto)

Zelf is Rosita van Wingerden eveneens beeldend kunstenaar, edelsmid om precies te zijn. Ze werkt met goud, zilver, edelstenen en natuurlijke materialen. Haar colliers zijn populair. Niet zelden verwerkt ze iets aparts in haar werken, zoals een Droste-flik, parels, amazoniet of leer.

broche van Rosita van Wingerden

“We hopen natuurlijk aandacht te blijven genereren. Via Facebook en Instagram tonen we van tijd tot tijd werk van deelnemende kunstenaars; een online expositie zodat kunstenaars in deze moeilijke tijd hun werk onder de aandacht kunnen brengen. Belangstellenden kunnen het beste ook de website in de gaten houden om op de hoogte te blijven van de actuele ontwikkelingen.”

Kunstbeurs Heemstede | Facebook

Kunstbeurs Heemstede (@kunstbeursheemstede) • Instagram-foto’s en -video’s

www.kunstbeursheemstede.nl

We stellen jouw beoordeling op prijs.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen

Gemiddelde waardering: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit artikel niet aan jouw wensen voldeed!

Laten we dit artikel verbeteren!

Vertel ons hoe we dit artikel kunnen verbeteren?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vergelijkbare artikelen

Pin It on Pinterest

Share This