Leestijd:

Reading Progress:

Kunstenaar Lenneke Overmaat legt vast hoe zij de coronacrisis ervaart

Geplaatst op 9 april 2020


Op het Instagram-account van de Haarlemse beeldend kunstenaar Lenneke Overmaat verscheen ineens een foto van haar zogeheten ‘corona-diary’, teksten en tekeningetjes op een rol keukenpapier. Een kunstzinnige werkwijze om de huidige, verwarrende periode vast te leggen. Reden om even te bellen.


door Paul Lips

Lenneke Overmaat (eigen foto)

,,Ja, ik ben een corona-dagboek begonnen. Ik beschrijf mijn dagelijkse belevenissen over hoe ik de coronacrisis ervaar. Soms zijn dat persoonlijke mijmeringen, maar ook dingen die ik tegenkom in de actualiteit van de dag. Over deze vreemde periode waar we in zijn aangeland.’’


Lenneke Overmaat is autodidact. Ze combineert kunst met haar werk als communicatieadviseur. Overmaat maakt deel uit van het Garenkokerskollektief en exposeert regelmatig, ook buiten Haarlem. Hoe kwam ze op het idee om een rol keukenpapier te gebruiken?


,,Toen de maatregelen werden genomen nadat de coronacrisis was uitgebroken, begonnen allerlei mensen te hamsteren. Toiletpapier was schaars, dus wij kochten grote rollen keukenpapier in. Echt maatje XL. Op een gegeven moment was toiletpapier weer voorradig en toen zaten we met dat keukenpapier. Zo kwam ik op het idee om dat te gebruiken. Het is dun papier, zodat er goed op valt te schrijven en te tekenen. Bij van dat dikke papier gaat de inkt snel vervloeien. Het is een enorme rol, ik denk wel vijftig meter, dus ik kan voorlopig vooruit. Tegelijkertijd is het kwetsbaar materiaal. Het vergaat natuurlijk ooit een keer.’’


,,Tot mijn achttiende jaar hield ik een dagboek bij. Na zoveel jaar doe ik dat dus wéér. Het zijn eigenlijk brieven. Ik heb er een titel voor bedacht: ‘Coronabrieven aan mijn overleden vriendin Els’. Zij overleed anderhalf jaar geleden. Ik denk bij mezelf: stel je voor dat zij zou ontwaken, en dit allemaal mee zou maken. ‘Je moest eens weten’, denk ik dan.’’
,,De teksten lardeer ik met tekeningetjes. Eigenlijk vind ik dat ik niet kan tekenen. Ik doe het op mijn eigen manier. Telkens als ik een wandeling maak in de natuur en – op gepaste afstand – gesprekken voer met vriendinnen of vrienden, inspireert me dat om verder aan het corona-dagboek te werken.’’

Meer werk van Lenneke Overmaat is te zien via de website
www.lennekeovermaat.nl

We stellen jouw beoordeling op prijs.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen

Gemiddelde waardering: 4

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit artikel niet aan jouw wensen voldeed!

Laten we dit artikel verbeteren!

Vertel ons hoe we dit artikel kunnen verbeteren?

0 reacties

Vergelijkbare artikelen

Pin It on Pinterest

Share This