Het kunstwerk van Chiel Braat

Een kunstwerk van Haarlemmer Chiel Braat siert een gedeelte van de ‘corridor’ van kunst & cultuurinstelling Hart aan de Kleine Houtweg. Braat legde met een fraaie pen- en aquareltekening een gang vast, die onderdeel vormt van het complex Kleine Houtweg 18 en 24. Afgelopen vrijdag was de opening van de ‘corridor’.


Chiel Braat is deelnemer aan de zogeheten Zaterdag Ateliers van Hart, waar kunstenaars zich naar eigen inzicht bekwamen en individueel worden begeleid. De gang met de kenmerkende tegelvloer, brandslang en kleurrijke deuren en kozijnen vormden voor Braat een dankbaar onderwerp. Met zijn oog voor detail koos Braat voor vijfendertig vlakken, waarop eveneens de dierenillustraties te zien zijn die de rechter tegelwand van de gang sieren.

Detail

Hart is gevestigd aan de Kleine Houtweg 18, in het Doopsgezind Weeshuis dat rond 1870 ontworpen is door architect A. van der Linden. Naast de verbouwing die er voor zorgt dat de verbinding wordt gelegd tussen beide panden, is er ook een nieuwe dans/toneelruimte gecreëerd, en eveneens de Regentessekamer opgeknapt.

J. A. Kruseman, ‘Regenten van het Weeshuis’ (1834)

Tijdens Open Monumentendag op zaterdag 8 september kunnen corridor en Regentessekamer (met daarin een monumentaal schilderij van A. Kruseman) worden bewonderd. Dan is het tevens Open Dag bij Hart.
PL
(met dank aan Onno Bosch en Frans Funnekotter)

Chiel Braat

http://zaterdagateliershaarlem.nl/

https://www.openmonumentendag.nl/monument/haarlem-hart-haarlem/