Leestijd:

Reading Progress:

Lizan van Dijk: stroom van associaties met meerdere lagen

Geplaatst op 19 januari 2014

De Haarlemse beeldend kunstenaar Lizan van Dijk exposeert in De Kloostergangen van het stadhuis. Het is een mooie solotentoonstelling die goed tot zijn recht komt in beide gangen.

We wandelen langs de werken in De Kloostergangen, waarvan er veel de titel ‘Enclosure’ dragen. De term staat voor omheining, beperking, beslotenheid. Op veel werken is een figuur te zien die een ladder afdaalt in een donker gat, of daar juist uit lijkt te klimmen. Er is altijd wel ergens een schaduw te zien. De schilderijen kenmerken zich door een beperkt palet, veel grijzen, bruin en zwart, soms okergeel of blauw. Lizan van Dijk is woonachtig in De Vijfhoek, maar ook buiten de stad geniet zij bekendheid.

Lizan van Dijk

De verf op haar schilderijen is laag voor laag opgebouwd. Ook maakt Van Dijk gebruik van andere materialen die ze in haar doeken verwerkt. Twee jaar geleden ontstonden de eerste plannen voor deze solotentoonstelling.
Van Dijk: ,,Een aantal werken was toen al af, maar dit grote doek hier heb ik speciaal voor deze tentoonstelling gemaakt. De wand hier is zó mooi dat ik daar een schilderij van bijna twee bij twee meter voor wilde maken. Het doek paste bijna niet in ons huis en is precies op maat gemaakt zodat het door de oude deuren naar binnen en buiten vervoerd kon worden.’’

Lizan van Dijk

Lizan van Dijk spreekt als het ware zoals ze schildert: met een stroom van associaties – je zou ook kunnen zeggen van de hak op de tak – maar altijd met gevoel voor humor. Ze groeide op in een familie waarbij vader de functie van notaris uitoefende en moeder al afkomstig was uit een schildersfamilie. Na haar opleiding aan de Rietveldacademie werkte Van Dijk een aantal jaren beroepsmatig als beeldend kunstenaar. Om financiële redenen volgde ze een opleiding voor verpleegkundige en werkte in die branche. Er bleef weinig tijd over om te schilderen. Vijf jaar geleden kroop bloed kroop toch weer waar het niet gaan kan. Haar werk is inmiddels geliefd bij bedrijven en instellingen, zelfs voor de televisieserie ‘Flikken Maastricht’ werden enkele schilderijen gehuurd, die kwamen te hangen in het optrekje van een misdadiger. Ze neemt jaarlijks deel aan de Kunstlijn en in het voorjaar aan de Vijfhoekkunstroute, waarbij ze eveneens open atelier houdt (‘wel lastig om het hele huis om te moeten keren’). Daarnaast heeft Van Dijk een atelier in Frankrijk, waar het ‘licht altijd mooi is’, zoals ze zelf zegt. ,,Ik heb bij deze tentoonstelling ook enkele werken gehangen die er net een beetje anders uitzien. Zoals deze: ‘Et vous vous croyez?’, die kreet zag ik staan op een muur in Frankrijk. ‘’

Lizan van Dijk

TEKST: PAUL LIPS
FOTOGRAFIE: REMCO VAN DER KRUIS

De expositie ‘Enclosure’ is nog tot en met 20 februari te zien in de Kloostergangen van het Stadhuis Haarlem, geopend op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur.
Meer informatie over Lizan van Dijk via: www.lizanvandijk.nl

We stellen jouw beoordeling op prijs.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen

Gemiddelde waardering: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit artikel niet aan jouw wensen voldeed!

Laten we dit artikel verbeteren!

Vertel ons hoe we dit artikel kunnen verbeteren?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vergelijkbare artikelen

Pin It on Pinterest

Share This