Leestijd:

Reading Progress:

Looking for Leon (deel 3) – Rudie Filon vertelt: ‘hoe ik ‘Pittsburgh In The Rain’ op mijn gitaar leerde spelen’

Geplaatst op 27 november 2021

Haarlemmer Alain Timmers heeft initiatief genomen om te proberen het lied ‘Pittsburgh In The Rain’ van Leon de Graaff terug in de Top2000 te stemmen. Spaarnestroom buigt zich over het lied én de zanger in een zoektocht onder de titel ‘Looking For Leon’. Rudie Filon woont tegenwoordig in de Belgische plaats Geel en heeft een bijzondere herinnering aan ‘Pittsburgh In The Rain’. Hij vroeg – tijdens een destijds bijgewoond optreden op een schoolfeest in Wassenaar – advies over de manier van spelen aan de meester zelf. Rudie Filon beschrijft speciaal voor Spaarnestroom zijn herinneringen. De bijgaande foto van Leon en zijn band Sea Sound Combination maakte hij zelf met een Kodak Instamatic (met flitsblokje).

“Van 1967 tot 1974 zat ik op het Adelbert College in Wassenaar. Best lang dus voor een bescheiden HAVO-scholier. De verklaring: ik maakte heel graag muziek, te graag eigenlijk waardoor de middelbare school een soort van parttime bezigheid voor mij werd.

Wat begon als een eenmalige poging om een cabaret te begeleiden evolueerde naar het zelf componeren van muziek (hoewel ik geen noot kan lezen) voor allerlei gelegenheden: toneelstukken, musicals en nog veel meer, en uiteindelijk een schoolband die veel feesten van zeer dansbare Top 40 muziek voorzag.

Samen met mijn muzikale vriend Raymond, een Indo net als ik, brachten we dagen (en soms ook nachten) door met het uitzoeken hoe muziek die we op de toenmalige piratenzender Veronica soms ieder uur voorbij hoorden komen door ons gespeeld kon worden. Raymond had een perfect gehoor en was daar heel goed in en terwijl we samen een nummer aanpakten riep hij dan naar mij: C . . . A . . . G enzovoort wat ik dan snel noteerde want als ik de akkoorden maar had wist ik verder wel hoe iets gespeeld moest worden.

Gelukkig kwam onze muzikale smaak meestal wel overeen. We speelden graag Creedence Clearwater Revival maar ook hele romantische ‘plakkers’ zoals ‘Do You Love Me‘ van Sharif Dean bijvoorbeeld waar onze zingende drummer Dwight met smartelijke uithalen een hele zaal mee plat kreeg.

Nu is er muziek die je maar één keer hoeft te horen om verkocht te zijn en voor mij viel ‘Pittsburgh In The Rain‘ direct in die categorie. Mooi gezongen, lekker ritme en het klonk helemaal niet als Nederpop. Ik kocht het singletje (dat ik nog steeds heb trouwens), liet het aan Raymond horen en hij had binnen de kortste keren die zogenaamde ‘klavecimbelsolo’ in de vingers. Ik schreef de tekst uit (dat moest ik altijd doen vanwege mijn goede Engels) maar toen hadden we een probleem: ik begreep niets van dat gitaarintro!

Rudie Filon begin jaren zeventig (foto: archief Rudie Filon)

Nu wilde het toeval de Leon De Graaff met de Sea Sound Combination kort voor de Kerstvakantie op een Adelbert-schoolfeest kwam spelen. Uiteraard speelde hij ‘Pittsburgh‘ ook en toen ik het zag begon ik het een beetje te begrijpen. Maar om zeker te zijn stapte ik aan het einde van de set naar Leon toe en vroeg hem of hij me nog eens wilde uitleggen hoe het nummer gespeeld werd.

Nu was ik in die tijd best verlegen maar Leon vond het geloof ik wel leuk dat ik zijn nummer zo graag wilde leren en dus pakte hij zijn gitaar, liet het mij geduldig een paar keer zien (aha, dat was nou een #dim akkoord) en gaf mij toen zijn instrument om het zelf te proberen. Ik moest gaan zitten want hij had zijn gitaar erg laag hangen en dat was ik niet gewend. Maar na een paar pogingen ging het en na nog veel oefenen stond “Pittsburgh In The Rain” definitief op ons repertoire.

Leon eindige zijn optredens bij ons in die tijd trouwens altijd met ‘Gloria’ van Them en omdat hij daar iedereen direct voor een laatste keer swingen de dansvloer op kreeg ging onze schoolband dat dus ook maar doen. Niet erg creatief misschien maar het werkte wel!

Ik hoop dat dit stukje ertoe mag bijdragen om Leon en zijn enige Nederlandse hit weer terug in de Top2000 te krijgen want dit prachtige stuk muziek verdient het om niet vergeten te worden.”

tekst: Rudie Filon

(PS: Ik denk dat bijgaande foto van Leon en zijn band in december 1972 tijdens de Adelbert kerstfuif in de Schaapskooi te Wassenaar genomen moet zijn.)

Stemmen op NPO Radio 2 Top 2000 kan vanaf 27 november

Lees ook: Looking For Leon (deel 1): stem ‘Pittsburgh In The Rain’ terug de Top2000 in – Spaarnestroom

Dit verhaal is onderdeel van een korte Spaarnestroom-serie, naar aanleiding van het initiatief van Haarlemmer Alain Timmers om ‘Pittsburgh In The Rain’ weer terug in de Top2000 te krijgen. In de volgende aflevering gaan we verder met de zoektocht en proberen we meer betrokkenen te spreken. #LookingForLeon.

We stellen jouw beoordeling op prijs.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen

Gemiddelde waardering: 3.5

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit artikel niet aan jouw wensen voldeed!

Laten we dit artikel verbeteren!

Vertel ons hoe we dit artikel kunnen verbeteren?

2 Reacties

 1. Ruud Boldingh

  Geweldig nummer! Vaak beluisterd en me afgevraagd waarom dit niet hoog in de 2000 staat.
  Hierbij mijn stem om dit alsnog voor elkaar te krijgen !!!

  Antwoord
  • Ruud Boldingh

   Nogmaals doen om Leon’s “Pittsburgh in The Rain” hoog in de 2000 te krijgen !!

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vergelijkbare artikelen

Pin It on Pinterest

Share This