Leestijd:

Reading Progress:

Looking For Leon (deel 4): struikgewas-foto’s bij de Koninklijke HFC, een link met Conny, een reactie van Boudewijn en een cadeautje van The Dashboard Danglers

Geplaatst op 28 november 2021

Haarlemmer Alain Timmers heeft initiatief genomen om te proberen het lied ‘Pittsburgh In The Rain’ van Leon de Graaff terug in de Top2000 te krijgen. Spaarnestroom buigt zich over het lied én de zanger in een zoektocht onder de titel ‘Looking For Leon’. In deze aflevering worden er struikgewas-foto’s gemaakt teneinde een glimp van Leon de Graaff op te vangen – en komen er reacties uit onverwachte hoek. En wat heeft Conny Vandenbos hier nu toch mee te maken? Zou Boudewijn reageren? En wat doen The Dashboard Danglers?

door Paul Lips

Een woensdagochtend. Op de grens van Haarlem en Heemstede, waar het prachtige complex van voetbalclub Koninklijke HFC ligt. Een groep mannen speelt een partijtje. Mij is verteld dat Leon de Graaff – de zanger van het lied ‘Pittsburgh In The Rain’ ook deel uitmaakt van deze voetballers op leeftijd. Bankdirecteur, makelaar of advocaat, de voetbalhumor is hetzelfde, heeft Alain Timmers – een van de voetballers – verklapt. Maar hoe ik ook tuur, iemand die uiterlijk enige overeenkomst vertoont met de jongeman op de foto van het singlehoesje kan ik niet ontwaren. Als een ware paparrazzo probeer ik een en ander vast te leggen van wat die mannen daar aan het doen zijn. Ondertussen beweegt de bal van links naar rechts en andersom. Hier en daar is een interessant duel te zien, maar regelmatig is een pass te hard of springt een bal ongelukkigerwijs van een voet. Maakt allemaal niet uit, het gaat om het plezier en het spel. Immers, sommige van deze vedetten zijn al boven de zeventig. En ze hebben één gemeenschappelijk doel: ze gaan allemaal stemmen de komende week. Stemmen voor de Top2000-lijst. Om te trachten ‘Pittsburgh In The Rain‘ weer terug in de lijst te krijgen.

Er bestaat een verhaal van Martin Bril (1959-2009) met de simpele titel ‘Conny’. Dat verhaal is op internet terug te vinden met de zoektermen ‘Martin Bril’, ‘verhaal’ en ‘Conny’. Het gaat over de zangeres Conny Vandenbos (1937-2002), die op dat moment pas is overleden. Bril verhaalt over hoe hij ooit met een vriendin – die bij een groot bedrijf werkte dat een jubileum vierde – naar een feest in Winschoten ging waar Conny een verrassingsoptreden deed. Martin Bril was vanaf dat moment fan. Wat zijn verhaal niet vertelt – maar wat kenners al lang wisten – is dat Conny Vandenbos (die eigenlijk Jacoba Aleida Hollestelle heette) een veelzijdiger zangeres was dan haar hits doen bevroeden. Albumtitels als ‘Een vrouw van deze tijd’ of ‘Zo wil ik leven’ verraden dat al. En ze zong vernederlandste liederen van Janis Ian. En ze schittert in dat mooie ‘In Den Haag is een laan’, met tekst van Herman Pieter de Boer op muziek van Michel Delpech.

Verder zoekend op het web vind ik een lied met de titel ‘Even praten’. Dat gaat over een vrouw die zittend bij de telefoon wacht op een teken van leven van haar geliefde. De tekst is van Ton Vingerhoets. De muziek is van… Leon de Graaff en Alan Parfitt. Het schijnt een lied te zijn dat eigenlijk bestemd was voor de Elpee Die Er Nooit Kwam. Een lied dat uiteindelijk is gebruikt voor het album ‘Een vrouw van deze tijd’ van Conny, uit 1974.
De afgelopen week ontving Spaarnestroom bericht dat er misschien een ontmoeting met Leon de Graaff kan plaatsvinden. Voor een interview! Op een tot nog toe geheime plaats gaat alles met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid samen komen. Later deze week volgt meer nieuws.
Ondertussen is er Spaarnestroom-contact met Boudewijn de Groot, via zijn manager Anja. Op de vraag of hij een korte herinnering aan de opnamen van ‘Pittsburgh In The Rain’ zou willen beschrijven. “Kort kan bij Boudewijn eigenlijk nooit. Hij maakt er altijd een heel verhaal van”, antwoordt Anja. Haar glimlach is tussen de regels te voelen.

Boudewijn de Groot: “Een cassettebandje met een aantal nummers van Leon kreeg ik op mijn bureau toen ik begin jaren ’70 als producer werkte bij het toenmalige Phonogram (thans Universal Music). Zijn stem – toen was hij uiteraard en stuk jonger – en muzikale jargon deden me denken aan Elton John, die toen net een hit had met ‘Your song’.

We hebben vervolgens ‘Pittsburgh In The Rain’ opgenomen, waarvoor ik Bert Paige als arrangeur had gevraagd. Bert had mijn albums gearrangeerd en was fenomenaal. De single werd een hit, maar de opvolger niet. Inmiddels waren we wel al begonnen aan opnamen voor een LP.

Toen een tweede hit uitbleef, verloor Phonogram het vertrouwen in het project en trok de stekker eruit. Gevolg was dat er een onafgemaakte plaat bleef liggen. Zonde, want het zijn prima nummers. ‘Pittsburgh’ zou beslist niet misstaan in de Top 2000, dus waar wachten we nog op.”

 

De vijfkoppige band The Dashboard Danglers maakt ‘country, americana, pop/rock and originals from the Dutch Westcoast’. Het debuutalbum staat op het punt van verschijnen, dus zijn de muzikanten veelvuldig te vinden in de studio van Jaco van der Steen in Haarlem-Noord. “De lijn is eenvoudig”, zegt Jaco in een app. “Marcel de Groot speelt gitaar bij ons en hij is de zoon van Boudewijn, die ‘Pittsburgh In The Rain‘ heeft geproduceerd. Wij maken country en americana vanuit ‘The Dutch West-Coast’, dus we hebben iets voor jullie.”
Dan is er ineens dit filmpje dat via de app tot ons komt met de simpele mededeling: ‘Zoiets?’

We zijn er even stil van. Alain Timmers springt een gat in de lucht. Landt weer en haast zich om de opname te delen via Facebook. Een geweldige manier om aandacht te vragen voor ‘Pittsburgh In The Rain‘ en het bewijs dat het hier een tijdloos lied betreft. The Dashboard Danglers. Onthoud die naam. Daar gaan we meer van horen.

Dit verhaal is onderdeel van een korte Spaarnestroom-serie, naar aanleiding van het initiatief van Haarlemmer Alain Timmers om ‘Pittsburgh In The Rain’ weer terug in de Top2000 te krijgen. In de volgende (en voorlopig laatste) aflevering proberen we meer betrokkenen te spreken. #LookingForLeon #PittsburghintheRain

 

We stellen jouw beoordeling op prijs.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen

Gemiddelde waardering: 4

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit artikel niet aan jouw wensen voldeed!

Laten we dit artikel verbeteren!

Vertel ons hoe we dit artikel kunnen verbeteren?

4 Reacties

 1. Ben Prijs

  Wat een geweldige actie. Zo verdient voor onze Leon! 🙏

  Antwoord
 2. Erik Verspoor

  Mooie verhalen en goede actie. Gaat lukken, mijn stemmen voor de top 2000 al ingeleverd met Leon op 1!

  Antwoord
 3. Rembrandt Heerkens Thijssen

  Mooie actie om mijn vriend Leon met zijn prachtige liedje ‘Pittsburg in the rain’ in de Top 2000 te krijgen! Met de steun van ons allen gaat dat zeker lukken!

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vergelijkbare artikelen

Pin It on Pinterest

Share This