Een man die een waslijn over de schouder draagt wandelt langzaam een verlaten straat in. Met zulke beelden begint de film ‘Mangel’.

De Haarlemse première van deze korte dans-speelfilm van Meli Kuhn werd dinsdagavond 28 januari goed bezocht in De Pletterij. Vele tientallen belangstellenden genoten van de intrigerende film, waar muziek en dans een grote rol in spelen.

Afbeelding

‘Mangel’ behandelt het thema ‘gemis’ op poëtische wijze. Telkens zien we een enkele figuur of twee figuren, die bewegen ín een desolate omgeving. Een dame hangt achterover tegen een heer aan, laat zich als het ware vallen. Een vrouw zit op een stoel met de armen achterover op de rugleuning en beweegt naar voren. Een heer duwt tegen te onderkant van het kunststof dak van een verlaten bushokje. Een dame in onderjurk omhelst een in pak gestoken heer, waarbij zij telkens valt en opnieuw opstaat om een nieuwe omhelzing uit te voeren. De beelden doen heel in de verte soms denken aan Belgische surrealisten als Delvaux of Magritte.

De muziek is speciaal voor de film gecomponeerd door Niels van der Weiden. Toetsen, basklarinet en accordeon begeleiden de beelden. De film kent geen omgevingsgeluid, maar beeld en muzikaal geluid vormen een mooi geheel en sluiten op elkaar aan.

Afbeelding

Meli Kuhn en haar team repeteerden eerst in Amsterdam alvorens de groep afreisde naar het Belgisch dorp Doel. Het is een dorp dat uiteindelijk gesloopt zal gaan worden om plaats te maken voor de Antwerpse haven. Er wonen nog slechts enkele mensen, het is niet overal toegestaan om te filmen. ‘Zijn jullie levensmoe of zo’, schijnt een opzichter geroepen te hebben naar de crew, mede omdat enige tijd daarvoor een dode journalist in een van de huizen was aangetroffen.

‘Mangel’ is een intrigerende, vakkundig gemaakte korte speelfilm die niet zo makkelijke in te passen zal zijn in de reguliere filmprogramma’s. Een mooi project dat aandacht verdient van de filmwereld.

TEKST: PAUL LIPS

FOTO’S: STILLS UIT DE FILM ‘MANGEL’