Leestijd:

Reading Progress:

Marnix DuCroock over de nieuwe plaat van rockband The Last Wave, muzikantenperikelen en fietskunsten door Haarlem

Geplaatst op 23 oktober 2020

..Élk album is een toestand”, zegt Marnix DuCroock als ik hem bel om een en ander te vernemen over ‘When Everything Was Magical’, het nieuwe album van rockformatie The Last Wave dat zaterdag 24 oktober uitkomt tijdens – de naar de omstandigheden aangepaste – Record Store Day. ,,Ik ben tijdens het werkproces zelfs teruggefloten door twee van mijn bandleden. Nee, dat was niet erg hoor, geen zorgen.” Maar hoe zit dat met die gratis exemplaren?

door Paul Lips

De leden van The Last Wave komen uit alle windstreken. De basis werd zeven jaar geleden gelegd in het lommerrijke Park Sonsbeek, waar de Haarlemse gitarist Marnix Alexander DuCroock (studerend aldaar) de Arnhemse zanger Lennart Klop ontmoette. ,,Die woont nu trouwens in Hengelo.” Rik Haker (gitaar/zang) komt uit Amersfoort, Daan Olthoff (slagwerk) uit Groningen en Julian Hendriks (bas) woont in Velserbroek. Kortom een on-Haarlemse attitude, met vleugelspreidende ambities. Gerard Velthuijs (saxofoon) completeert het geheel. ,,Repeteren is altijd lastig. De vraag is dan: ‘wie gaat er veel kilometers maken deze keer’, haha.”

(foto The Last Wave)

The Last Wave maakt rock, maar schroomt niet een vleugje psychedelica of americana toe te voegen. De plaat was afgerond in juni, de opnamen vonden plaats in Studio A60 in Didam, bij vader en zoon Rick en John te Dorsthorst. ,,Die plaat was dus al klaar. Maar The Last Wave heeft de afgelopen jaren zó veel bezettingen gekend. Wel dertig muzikanten hebben deel uitgemaakt van de band. Die heb ik allemaal bij de nieuwe plaat betrokken. Ja, ze zijn destijds om allerlei verschillende redenen vertrokken. Een band onderhouden is een heel gedoe. Vandaar dat ik nu heb besloten om op basis van een kollektief verder te gaan. Anders is er te veel stress.”

(foto: Studio A60)

Teruggefloten?
,,Op een gegeven moment stonden Rik en Julian op de stoep. ,,Ik dacht bij mezelf: kut, hier is iets fout. Hun stelling was: de afwerking van de plaat is niet goed genoeg. Toen was het dus juni.”

Wat vond jij?
,,Als je met dat hele proces bezig bent zit je zó diep in die plaat dat je het niet meer goed hoort. Je bent niet objectief meer. Wat er zoal aan schortte? Ingewikkeld om dat zo even uit te leggen. Van belang was dat elk instrument afzonderlijk beter zou moeten kunnen klinken. Iets met equalizers. En sommige partijen waren niet helemaal strak ingespeeld. Dat kon beter. Dus tegen het einde van de zomer hebben we een aantal dingen opnieuw gedaan.”

En nu over die stunt tijdens Record Store Day…
,,We geven gratis exemplaren van ‘When Everything Was Magical‘ weg. Dat gebeurt deze zaterdag, tijdens Record Store Day. Bij Sounds in Haarlem en Delft, Waaghals in Arnhem, bij Concerto in Amsterdam, bij Plato in Groningen, Deventer, Utrecht, Zwolle en Leiden. Iedereen die iets koopt bij deze winkels krijgt – als ze dat op prijs stellen – een gratis album. Op = op.”

En een nieuwe videoclip, opgenomen in Haarlem…
,,Op de allerlaatste zomerdag in september. Met in de hoofdrollen Nick en Tygo, twee Haarlemse bikers die allerlei kunsten uithalen op hun fietsen. Ik zag ze bezig op het Stationsplein en heb gevraagd of ze het leuk zouden vinden om een videoclip op te nemen met Henrik van de Pol en mij. Dus ik op de scooter en de cameraman achterstevoren filmend. Kriskras door het centrum van Haarlem. Je zult allerlei plekken herkennen als je de clip van ‘Quick Ride‘ ziet!”

The Last Wave:
https://www.thelastwavemusic.com/
Studio A60:
https://a60.nl/
Sounds Haarlem:
https://www.soundshaarlem.nl/

albumhoes ‘When Everything Was Magical’ (foto Jaap Kroon)

We stellen jouw beoordeling op prijs.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen

Gemiddelde waardering: 4

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit artikel niet aan jouw wensen voldeed!

Laten we dit artikel verbeteren!

Vertel ons hoe we dit artikel kunnen verbeteren?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vergelijkbare artikelen

Pin It on Pinterest

Share This