Leestijd:

Reading Progress:

untitledHETIk moet zeven jaar geweest zijn toen ik voor het eerst dat lied op de radio hoorde. Een rammelend akkoord leidde de eerste zin in. ‘Ik heb geen zin… om op te staan’. Het was 1965, de eerste single van de Nederbeatformatie HET was direct een hit en ik was er weg van. Minimale tekstregels (van Bob Bouber), minimale muzikale begeleiding, het had voor mij een ongekende zeggingskracht. Als jochie dat ’s ochtends uit bed het ‘kouwe zeil’ betrad wist ik precies waar over werd gezongen.

untitledClaw
Ik moet zesentwintig geweest zijn toen de elpee ‘Shocking shades of Claw Boys Claw’ uitkwam. Het was 1984 en het was garagerock wat de klok sloeg. Ik herinner me dat in Muziekkrant Oor een jubelende recensie verscheen over de debuutplaat van de Amsterdammers, waarop een schitterende langzame versie te vinden was van ‘Venus’, de wereldhit van Shocking Blue. ‘De beste Nederlandse popplaat ooit’, luidde de conclusie van de recensent. Of dat zo is zal de tijd moeten uitwijzen. Het was in elk geval een prachtig rock ’n rollstatement en de boys doen het vandaag de dag nog steeds geweldig.

20583_10153154361604609_5872503186484176842_nIk ben nu vermoedelijk zevenenvijftig en vernam via Facebook dat de Haarlemse nederbietgroep (correctie: ‘poldergarazie’ noemen ze het zelf) de clip ‘Radiator’ heeft  uitgebracht, als voorproefje voor een te verschijnen album. Bij de eerste akkoorden en de eerste tekstregel ‘Het is koud in huis… ik trek mijn wintersokken aan’ was ik direct verkocht. Er is dan eigenlijk weinig meer voor nodig om mijzelf als fan voor het leven te beschouwen. De daaropvolgende clips die via FB en YouTube werden geüpload (zoals ‘Zoals je bent’ en ‘Lere jekkie’)  zorgden alleen maar voor meer kijk- en luisterplezier. Liedjes waarin ‘Berini’ rijmt op ‘benzini’, en je zuster de aardappEls op heeft staan. De Kliko’s bestaat uit éne ‘Blij’, ‘Kruis’ en ‘Versgemalen’. Vrijdagavond 17 april presenteert dit trio de elpee (en cd) ‘De Kliko’s’, die uitkomt op het Haarlemse Geertruida-label. Dat gebeurt tijdens het Kliko Fest in het Patronaat, waar ook o.a. Claw Boys Claw te zien zal zijn. Binnenkort meer op Spaarnestroom over de Kliko’s.

PAUL LIPS

KLIKO 2015 BANDS

We stellen jouw beoordeling op prijs.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen

Gemiddelde waardering: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit artikel niet aan jouw wensen voldeed!

Laten we dit artikel verbeteren!

Vertel ons hoe we dit artikel kunnen verbeteren?

1 Reactie

  1. adje

    Ik schrok bijna toen ik dit las… gewoon mijn story, zelfs de leeftijd klopt…

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vergelijkbare artikelen

Pin It on Pinterest

Share This