Leestijd:

Reading Progress:

Mijnheer Beenen zingt over zijn ’tokelores’

Geplaatst op 14 januari 2019

Carnaval. Je houdt er van, of je haat het. Zegt men. Evenals het idee dat er boven de rivieren nooit sprake kan zijn van een echte ‘carnavals-spirit’.
In elk geval één in Haarlem woonachtige copywriter heeft maling aan dat idee. Zijn naam: Jan Beenen. Mijnheer Beenen is bezig met de uitgave van een heuse carnavalskraker onder de titel ‘Het Tokelores Lied’. Zondagmiddag werden de beelden voor een videoclip geschoten in een van de leukste cafés van Haarlem, het Wapen van Bloemendaal.

Ergens in de jaren tachtig bestond er in Haarlem een studentikoos gelegenheidsgezelschap met de naam ‘De Bitterballen’, dat een plaatje uitbracht geheten ‘Ik heb zo’n jeuk aan m’n lel’. Op melodie van ‘La Banda’ van trompettist Herb Alpert werd gezongen over die jeuk. De schalkse vertolkers gingen gekleed als obers, compleet met overvolle dienbladen waar de pilsjes bijkans afdonderden. Vanwege die volle handen kon er dus niet aan die lel gekriebeld worden, dus werd het vrouwelijke clientèle gevraagd om even…

,,Zo vaak gebeurt het niet dat er in Haarlem een carnavalskraker wordt opgenomen’’, mompelde een van de aanwezigen zondagmiddag. Daarom is het bijzonder dat Jan Beenen de stap heeft gezet, met een persoonlijke aanleiding als startsein. Bij Beenen werd blaaskanker geconstateerd en hij vreesde voor zijn leven. Hij dacht terug aan de woorden van zijn vader, die de mening was toegedaan dat je maar beter niet naar de dokter kan gaan, want ‘die stuurt je naar het ziekenhuis en vervolgens lig je zó onder de zoden’.
Eigenlijk wilde Mijnheer Beenen zo weinig mogelijk praten over zijn aandoening. Na zijn geslaagde operatie kreeg hij de aanvechting om te zingen. ‘Mijn tokelores, mijn tokelores’, kwam er spontaan uit. Hij besloot er een liedtekst van te maken. ,,Het is mijn manier om met dit soort dingen om te gaan’’, verduidelijkt hij. Handig om te weten voor mensen die Beenen kennen van zijn soms kruidige uitlatingen.

Ronald de Jong van The Busquitos schreef de muziek (met ’n knipoogje naar ‘m’n ouwe opa’ van Bannink/Schmidt) bij de absurde tekst, die volgens Mijnheer Beenen ‘zo plat mogelijk’ moest zijn. De onvolprezen promotor Hans Goes bracht een en ander bijeen en doet met Trio Vierstemmig de background-vocals. Daarnaast horen we naast Ronald de Jong ook Jaap Somsen op accordeon en Pepijn Zwaanswijk op slagwerk. Willemijn de Lint maakte de geestige hoes waarop we Mijnheer Beenen zien als zijnde een tokelores, inclusief zijn kenmerkende A.L. Snijders-wenkbrauwen en drie John Lennon-brillen op het voorhoofd. Er zijn zelfs driedimensionale tokeloressen in omloop en er zijn sponsormogelijkheden, allemaal te vinden via de Facebookpagina.


Voor de zekerheid had Beenen inmiddels de bekende taalkundige Wim Daniëls nog even geraadpleegd. Daniëls verklaarde dat ‘tokelores’ en uitbreiding is van het woord ‘tokes’, waarmee zowel de penis als het achterste kan worden aangeduid. ,,Het woord voert terug naar het Jiddisch en Hebreeuws en staat voor ‘dat wat naar beneden hangt’’, aldus Daniëls.
Een bonte polonaise trok zondagmiddag door het Wapen van Bloemendaal. Henk Tijbosch en zijn team hebben opnamen geschoten en gaan aan de slag met het vervaardigen van de clip. Er zal haast geboden zijn, want carnaval nadert met rasse schreden.

PL

We stellen jouw beoordeling op prijs.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen

Gemiddelde waardering: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit artikel niet aan jouw wensen voldeed!

Laten we dit artikel verbeteren!

Vertel ons hoe we dit artikel kunnen verbeteren?

0 reacties

Vergelijkbare artikelen

Pin It on Pinterest

Share This