Leestijd:

Reading Progress:

‘Moeilijk Hart’ geeft een kijkje in de worsteling met het leven van Tetske van Ossewaarde en munt uit in gloedvolle liederenkeuze

Geplaatst op 16 oktober 2021

Moeilijk Hart‘ is de titel van de kleinkunstvoorstelling van Tetske van Ossewaarde – begeleid door pianist Jasper Swank – die zij woensdagavond jongstleden speelde in Theater De Liefde in Haarlem. Sinds jaren stond ze weer eens echt op de planken, met een persoonlijk verhaal en een eigenzinnige keuze aan liederen. Dat leverde een boeiende theateravond op met het ambacht van kleinkunst als leidraad.

 

recensie: Paul Lips

 

fotografie: Remco van der Kruis

 

 

Op de flyer die de bezoekers krijgen aangereikt bij de kassa van het sfeervolle Theater De Liefde aan het Begijnhof staan keurig de uitvoerenden, regisseur, vocal-coach en overige betrokkenen bij de voorstelling vermeld. Minki Gyles wordt bedankt voor de ‘website, PR en marketing campagne’. Maar als je op internet zoekt met de termen ‘Tetske van Ossewaarde‘ en ‘Moeilijk Hart‘, verschijnt er een mooi geschreven krantenartikel en aankondigingen op theatersites. Geen eigen theaterwebsite (wél een eigen coaching-site), of ik moet een Tetske-kleinkunstpagina over het hoofd hebben gezien. Er is dan wel weer een wiki-pagina met allerlei wapenfeiten uit een (zeer) ver verleden. Op de flyer vinden we een verhaaltje over het goede doel waar een gedeelte van de opbrengst aan ten goede komt (onderzoek naar de Granulosa Cel Tumor (GCT), een zeldzaam kwaadaardige tumor van de eierstok). Een korte uiteenzetting over de inhoud van de voorstelling ‘Moeilijk Hart‘ ontbreekt. Dus we laten ons graag verrassen op deze woensdagavond.

 

Tetske van Ossewaarde in theater De Liefde

 

De liederen vormen een solide frame als basis, met daaromheen een zorgvuldig geweven web van verhalen uit Tetske’s persoonlijke leven. Over de Akademie voor Kleinkunst, waar in de roerige jaren zestig en zeventig ‘iedereen het met iedereen deed’ en waar haar tot haar verbazing werd medegedeeld dat de relatie die zij en ‘docent Rik’ onderhielden ‘niet gepast’ was. Een ander verhaal over het weeshuis waar haar ouders de scepter zwaaiden en de aandacht moest worden verdeeld over tientallen kinderen. En weer een ander verhaal over het opruimen van een huis, waarbij duidelijk wordt dat de geliefde (een oorlogskind) geen talent heeft gehad voor ‘wegdoen’. Met de wijnkelder vol honderden flessen als kers op te taart.

 

Het zijn meer verhalen dan conferences – waaruit zeker blijkt dat Van Ossewaarde het kleinkunst-ambacht nog immer beheerst. Ooit heeft een recensent de term ‘grapdichtheid’ bedacht, die niet zozeer van toepassing is op ‘Moeilijk Hart‘, waarin vooral de worsteling met het leven tot uiting komt. Toch is Van Ossewaarde bij vlagen vermakelijk en schalt de lach door de ruimte. Vooral op het moment dat ze de controle dreigt los te laten – tegen het einde van de voorstelling – wordt het zelfs hilarisch.

 

Tetske van Ossewaarde in theater De Liefde

 

De vraag die oprijst is: zou je voorkennis moeten hebben over Tetske’s leven (vol up’s en downs) om de voorstelling te waarderen, of zou deze ook volledig op zichzelf kunnen staan? Is ‘Moeilijk Hart‘ ook interessant voor theaterliefhebbers uit pakweg Tietjerksteradeel of Schin op Geul die niét dat artikel in de plaatselijke krant hebben gelezen?

 

De keuze van de liederen is eigenzinnig en smaakvol. Van Ossewaarde zingt soms in het Engels, dan in het Duits maar het overgrote deel zijn Nederlandstalige bewerkingen uit het American Songbook. Daar zitten veel pareltjes bij, die vooral live mogen worden ervaren. Mijn persoonlijke favoriet: het zwoele, groovy ‘Mijn Huis‘ (oorspronkelijke titel ‘My House‘ van Anna K. Jacobs/Carmel Dean) waarin een prikkelend ‘You Can Leave Your Hat On‘-sfeertje ontstaat (alles blijft overigens in het nette).

 

Nog mooier zou het zijn als er iets meer aan poëtische zeggingskracht in de regels geperst zou kunnen worden. Misschien is het een idee om eigen teksten – al dan niet in een samenwerking met vakgenoten – te gaan schrijven die vervolgens door – de uitmuntend begeleidende -Jasper Swank van passende melodieën kunnen worden voorzien.

 

 

 

‘Moeilijk Hart’ door Tetske van Ossewaarde en Jasper Swank (toetsen & snaren).

 

Idee, samenstelling, vertalingen, liedbewerkingen en teksten: Tetske van Ossewaarde. Regie: Wil van der Meer.

 

Gezien: 13 oktober, Theater De Liefde, Haarlem.

 

Reprise: zondag 14 november (uitverkocht)

 

 

 

Agenda (theaterdeliefde.nl)

We stellen jouw beoordeling op prijs.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen

Gemiddelde waardering: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit artikel niet aan jouw wensen voldeed!

Laten we dit artikel verbeteren!

Vertel ons hoe we dit artikel kunnen verbeteren?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vergelijkbare artikelen

Pin It on Pinterest

Share This