Leestijd:

Reading Progress:

Mozaïeken met Marion: ‘Een uit de hand gelopen hobby’

Geplaatst op 24 augustus 2020

Haarlemse Marion Schouten van Mimosaico vindt dat iedereen een mooi werkstuk kan maken met mozaïek, ook al heb je dat nog nooit gedaan. Vrijdag 28 augustus geeft ze in de middag een Mozaïek Workshop aan huis in Haarlem-Noord. ,,Als ze aan de slag gaan zijn de cursisten het eerste uur nog druk, maar als ze eenmaal in hun concentratie komen wordt het stiller.”

Voor Marion is het een uit de hand gelopen hobby, legt ze uit. ,,Mozaïeken heeft natuurlijk een tuttig imago. Een beetje in de sfeer van breien of kantklossen. Maar dat proces van zélf iets maken met die mooie steentjes, dat is geweldig om te doen.”

Meestal zijn het dames die deelnemen, soms een heer. Minimaal aantal: 3. Koffie, thee en wat lekkers zijn inbegrepen. Voor Schouten is het belangrijk dat de cursist zélf creatief wordt. ,,Er bestaan ook van die kant en klare mozaïekpakketten, maar dat doet meer denken aan ‘schilderen op nummer’. Juist dat uitzoeken van steentjes, de materialen knippen, een ondergrond bedenken. Dat geeft voldoening.”
,,Neem nou dit soort schalen van bamboe. Een uitstekende ondergrond. Je neemt een paar tegeltjes, slaat er met een hamer op en die stukjes kun je dan plakken. Of je knipt de steentjes op maat.”

Marion toont enkele afbeeldingen uit mozaïekboeken waarop goed te zien is wat er allemaal mogelijk is. De traditie van het mozaïeken is al heel oud. De Grieken en Romeinen hielden zich er al mee bezig, maar ook in Spanje zijn er talloze voorbeelden van. En Spanje, dat is een andere grote liefde van Marion, die in het dagelijks leven werkzaam is in het sociaal wijkteam van Haarlem-Oost, de Slachthuisbuurt en Amsterdamse Buurten om precies te zijn. In Spanje heeft ze de buitenkant van een ligbad gemozaïekt. Ze toont er een foto van. Het ziet er prachtig uit. Maar in de map zitten nóg tal van foto’s van mozaïeken die ze al heeft vervaardigd.

Schouten praat honderduit. Ze beschouwt zichzelf als een druk iemand. ,,Maar ik word altijd helemaal rustig als ik aan het mozaïeken ben.”

Workshop-deelneemster Maureen roemt Marion Schouten in een reactie. ,,…Via deze weg wil ik je laten weten dat ik een leuke mozaïek middag bij je heb gehad. Je hebt veel keus in steentjes, je zorgt goed voor de innerlijke mens, zodat ik lekker door kon gaan met mijn werkstuk. Je helpt waar nodig, Zodat iedereen tevreden met zijn werkstuk naar huis kan. Ik heb jou de volgende dag nog wat vragen kunnen stellen wbt het voegen. Erg fijn!…”
,,Er is zó veel mogelijk”, legt Schouten uit. ,,Van een Marilyn Monroe tot een tafel met een dambord-mozaïek. Kinderen vinden het heerlijk om bijvoorbeeld een dolfijn, vlinder of libelle te maken. Met glasparels maak je daar mooie ogen bij. Glasmozaïek is sowieso fantastisch spul. Dat komt met schepen vol uit China. Het worden gewoon een soort schilderijen als je daar mee bezig bent.”

PL

Informatie Mozaïek Workshop Mimosaico:
Met glas- en tegelmozaiek maak je een mooie schaal, spiegel, dierfiguur etc. Bij mooi weer in de tuin. Kosten 35,- p.p inclusief alle materiaal plus koffie/thee en wat lekkers. Voegsel krijg je mee naar huis. Eerstvolgende workshop (corona-proof): vrijdag 28 augustus 2020 van 13.30 tot 17.00 u. Meer info via: www.mimosaico.eu

We stellen jouw beoordeling op prijs.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen

Gemiddelde waardering: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit artikel niet aan jouw wensen voldeed!

Laten we dit artikel verbeteren!

Vertel ons hoe we dit artikel kunnen verbeteren?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vergelijkbare artikelen

WAT INSPIREERT… MIRJAM VERSCHOOR

WAT INSPIREERT… MIRJAM VERSCHOOR

Mirjam Verschoor (1975) is beeldend kunstenaar en maakt digitale collages waarbij zij zeventiende-eeuwse klassieke stillevens vermengt met hedendaagse afvalfotografie. Daarnaast maakt zij stillevens waarin subtiele, 'bitterzoete' waarschuwingen met betrekking tot...

Pin It on Pinterest

Share This