Leestijd:

Reading Progress:

Naar de Peepshow van Margriet en Ilja

Geplaatst op 20 februari 2020

De Haarlemse kunstenaars Margriet Gehrels en Ilja Warmerdam houden zondagmiddag 23 februari tussen 15.00 en 16.00 uur een interactieve performance in de Stadskunstkamer van Haarlem. Daar is – bestemd voor alle leeftijden – het kunstwerk ‘Peepshow’ te zien, dat ons wil laten nadenken over het fenomeen ‘eenzaamheid in de grote stad’.

door Paul Lips

Doe een test. Turf hoe vaak je in de tijd van een uur op je mobiele telefoon of je iPad kijkt. Of: leg een visite af en laat je telefoon in je jaszak zitten. Turf hoeveel keer je geneigd bent op je mobieltje te gluren, terwijl het apparaat niet binnen handbereik is.
Bij sommigen lijkt de mobiele telefoon aan de hand vastgegroeid. Hoe vaak ze zich ook voornemen om de Facebook- of social media-verslaving te beteugelen, dat voornemen blijkt vaak van korte duur. Ondertussen worden tijdlijnen volgeplempt met ontelbare selfies in allerlei situaties. Als er een voorstelling wordt bezocht doet het gebodene er niet toe, enkel de selfies. Digitale dagboeknotities waarmee zoveel mogelijk likes worden binnengehengeld. Niet de optredende popgroep op een concertfoto, maar de ‘producenten die het allemaal weer mogelijk hebben gemaakt’.
Communiceren via het scherm.
,,Dat is het idiote van de huidige maatschappij’’, zegt Margriet Gehrels. ,,Je komt bijna niet meer tot echte gesprekken. Bijna alles gebeurt via whatsappen.’’

De installatie ‘Peepshow’ is sinds januari in de Stadskunstkamer te zien. De stadskunstkamer is een etalage in het stadskantoor van de gemeente Haarlem, de Raakspoort genaamd (adres: Zijlvest 39 aan de achterkant van het gebouw). Het grootste raam bevindt zich in de Jacobstraat. Om de drie maanden richten wisselende exposanten de ruimte in.
De naam ‘Peepshow’ roept associaties op met frivole beelden à la ‘Naakte Meisjes’ uit de film ‘Abel’ van Alex van Warmerdam. Niets is minder waar.

‘Leven in de grote stad: miljoenen mensen die samen eenzaam zijn.’ Deze omschrijving van Henry David Thoreau (Amerikaans schrijver 1817-1862, goeie kop trouwens, PL) komt dicht bij datgene waar Gehrels en Warmerdam ons over willen laten nadenken. Over het weinige werkelijke contact en het oog voor de directe omgeving in het huidige tijdsgewricht. Het verbonden zijn via telefoons. Het met elkaar spreken via toetsenpaneeltjes. Symbolen. Emoticons. Ontelbare bewegende vensters zijn er te zien als je naar binnen gluurt in de kunstkamer.

,,Zondag kunnen bezoekers aan de ‘Peepshow’ met ons in contact treden. Via whatsapp. Dus we raden iedereen aan om de smatphone mee te nemen’’, zegt Margriet Gehrels met een lach. Beide kunstenaars zullen plaatsnemen in de kunstkamer.
,,Het is gewoon een hele toffe plek om te exposeren’’, vindt Margriet Gehrels. ,,We hebben gemerkt dat veel mensen toch wel even naar binnen kijken als ze er langs komen. Dus we hopen dat er zondagmiddag ook mensen komen kijken. Iedereen is welkom.’’

Interactieve performance ‘Peepshow’
Zondag 23 februari 2020
15 – 16 uur
Stadskunstkamer Hoek Raaks/Jacobstraat Haarlem

Stadskunstkamer

We stellen jouw beoordeling op prijs.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen

Gemiddelde waardering: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit artikel niet aan jouw wensen voldeed!

Laten we dit artikel verbeteren!

Vertel ons hoe we dit artikel kunnen verbeteren?

0 reacties

Vergelijkbare artikelen

Wat inspireert… Mirjam Hijstek

Wat inspireert… Mirjam Hijstek

Mirjam Hijstek (1957) is kunstcoach en curator en realiseerde zo'n honderd tentoonstellingen. Ze werd geboren in Den Haag en woont drieëndertig jaar in Haarlem. Maar Mirjam gooit het roer om: ze vertrekt uit Haarlem. Ze wil in een omgeving wonen waar mensen méér doen...

Pin It on Pinterest

Share This