Leestijd:

Reading Progress:

Nieuwe informele kunstruimte in Haarlem het Naaiatelier gaat onderdak bieden aan uiteenlopende stijlen en opent voor het eerst tijdens Stripdagen Haarlem

Geplaatst op 31 mei 2022

Sinds Haarlemmers Hans Goes en Jos Ahlers het oog lieten vallen op het pand Spaarnwouderstraat 124 vroeg het stel zich af wat ze met de voormalige winkelruimte zouden kunnen aanvangen. Die ruimte wordt nu een informele plek voor kunst: het Naaiatelier, geïnspireerd op de voormalige fourniturenwinkel van Nel van der Raad Kleinvak. Op het moment van schrijven wordt er nog geklust en de laatste hand gelegd aan de inrichting. Maar het hangsysteem met de ledlampjes is aangebracht en de wanden zijn al keurig wit.

door Paul Lips

“De voormalige winkeldeur is ook onze enige voordeur”, legt Jos Ahlers – schilderskwast in de hand – uit. “Je zou er een vergader- of conferentieruimte van kunnen maken, maar dan stoor je telkens als je in en uit moet.” Hans Goes: “We wonen boven en hebben daar een heerlijk dakterras bij, dus voor deze ruimte konden we iets creatiefs bedenken. De Spaarnwouderstraat is al een straat waar van alles gebeurt op kunstzinnig gebied, dus daar kan het Naaiatelier een welkome aanvulling op betekenen. Een aanvulling, geen concurrentie. We gaan dus op zoek naar kunstenaars die hier zouden willen exposeren en hebben al ideeën. En er zijn kunstenaars die zich spontaan aanmelden. Laatst belde er iemand aan. En we willen ook kijken of er iets in de sfeer van kunstzinnige performances mogelijk is.”

Grzegorz Rosiński (foto Jarek Obwazanek)

Met de organisatie van de Stripdagen is er al langer contact. Zo ontstond het idee om Grzegorz Rosiński te inviteren, de Belgisch-Poolse tekenaar van ‘Thorgal‘ (een fantasy-epos) en ‘De Klaagzang van de Verloren Gewesten‘. “Niet alleen Rosinski maakt zijn opwachting in het Naaiatelier, maar ook scenarist Jean Dufaux, striptekenares Béatrice Tillier, tekenaar Jérémy Petigueux en de Rotterdamse striptekenaar Paul Teng. Het vijftal neemt een flinke hoeveelheid originele werken mee naar Haarlem. Via de site van het Naaiatelier en die van de Stripdagen worden de stripliefhebbers op de hoogte gehouden. “We krijgen al uit het hele land enthousiaste reacties op hun komst. Hoe dat er allemaal in gaat passen dat moeten we maar bezien. Dat wordt weer een gekkenhuis, hahaha”, besluit Hans Goes.

Tentoonstelling Grzegorz Rosiński, Jean Dufaux, Béatrice Tillier, Jérémy Petigueux en Paul Teng (met originelen uit de strip ‘De Klaagzang van de Verloren Gewesten’), het Naaiatelier, Spaarnwouderstraat 124, van 3 tot en met 19 juni. Geopend van maandag tot en met zondag 11.00 tot 17.00 uur. 

Home (naaiatelierhaarlem.nl)

Stripdagen Haarlem

Hans en Jos

We stellen jouw beoordeling op prijs.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen

Gemiddelde waardering: 4

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit artikel niet aan jouw wensen voldeed!

Laten we dit artikel verbeteren!

Vertel ons hoe we dit artikel kunnen verbeteren?

3 Reacties

  • Marianne Bergsma

   Geweldig leuk, hoe meer kunst hoe beter!
   Ik kom snel eens langs.
   Succes,

   Antwoord
 1. Jolanda Kanters

  Mooie plek. Ik kom gauw eens kijken. Veel succes!

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vergelijkbare artikelen

WAT INSPIREERT… MIRJAM VERSCHOOR

WAT INSPIREERT… MIRJAM VERSCHOOR

Mirjam Verschoor (1975) is beeldend kunstenaar en maakt digitale collages waarbij zij zeventiende-eeuwse klassieke stillevens vermengt met hedendaagse afvalfotografie. Daarnaast maakt zij stillevens waarin subtiele, 'bitterzoete' waarschuwingen met betrekking tot...

Pin It on Pinterest

Share This