Leestijd:

Reading Progress:

Nieuwe speelfilm ‘Volcanic Heaven’ van Michael Lasoff beleeft Haarlemse première

Geplaatst op 7 november 2017

Haarlemmer Michael Lasoff was jarenlang actief als beeldend kunstenaar. Hij is overgestapt op het maken van avondvullende speelfims, bedoeld voor vertoning in filmhuizen. Op donderdagavond 9 november is de Haarlemse première van ‘Volcanic Heaven’ in De Pletterij aan de Lange Herenvest.

,,De hele kunstwereld is wat mij betreft in elkaar geklapt’’, zegt de in 1948 in Chicago geboren en in Minnesota opgegroeide Michael Lasoff. ,,Sinds de financiële crisis was het voor mij niet meer te doen. Ik verkocht bijna geen werk meer. De prijzen zijn enorm gekelderd, ook collega-kunstenaars kwamen nauwelijks meer aan de bak. Ik had het geluk dat ik altijd nog parttime werkzaam was voor een computerbedrijf, waardoor ik de tijd had om te kunnen schilderen en in mijn levensonderhoud kon voorzien.’’

,,Maar op een gegeven moment dacht ik bij mezelf: waarom doe ik dit nou? Niemand hoort of ziet wat ik doe, in de museumwereld ben ik niet doorgedrongen, solotentoonstellingen krijg ik nauwelijks. Ik interesseerde me altijd al voor het medium film.’’

Lasoff woont sinds begin jaren zeventig in Nederland. Hij heeft Russisch, Pools, Grieks en Frans bloed in de aderen, zijn moeder was choreografe. Hij werd toegelaten tot de Minneapolis School of Arts in Minnesota, en vervolgde zijn opleiding in Haarlem bij Ateliers ’63. Zijn docenten waren onder andere Co Westerik, Lucassen en Edgar Fernhout. Het was een intense periode. Zijn kleurrijke, semi-abstracte werk waarin het naakt veelvuldig terugkomt riep veel positieve reacties bij een breed publiek.

In de periode dat hij zijn kunstenaarscarrière heroverwoog vroeg een vriend van zijn vader hem waarom hij eigenlijk niet eens films zou gaan maken. Hij overwon de twijfel en ging aan de slag met het schrijven van een script. ,,Nu ik eenmaal filmmaker ben doe ik bijna alles zelf: script, editing, het componeren van de muziek. Ik keek en kijk zelf ook heel veel films, veel arthouse films, maar ik hou ook van Fellini en Tarkovski, en genres als horror en westerns.”

‘Volcanic Heaven’ is een Engels gesproken film en bevat zowel dramatische als komische elementen. De film wordt vertoond op donderdagavond 9 november om 20.00 uur in de serie Doculab-avonden van de Pletterij. De toegang is gratis.

,,Het is een beetje lachen en een beetje huilen’’, zegt Lasoff. Alles draait om kunstenares Nicole Savage, die strubbelingen ondervindt in de kunstwereld en haar frustratie een richting wil geven. Conflicten liggen op de loer, in de vorm van stoorzenders die opduiken in haar leven.

,,We hebben veel tijdens weekenden gedraaid, heel hard gewerkt met het team. Ik vind dat het een mooie film is geworden. De trailer is al op youtube te zien, en we hebben ook een Facebookpagina.’’

PAUL LIPS

 

[sgmb id=”1″]

We stellen jouw beoordeling op prijs.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen

Gemiddelde waardering: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit artikel niet aan jouw wensen voldeed!

Laten we dit artikel verbeteren!

Vertel ons hoe we dit artikel kunnen verbeteren?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vergelijkbare artikelen

WAT INSPIREERT… MIRJAM VERSCHOOR

WAT INSPIREERT… MIRJAM VERSCHOOR

Mirjam Verschoor (1975) is beeldend kunstenaar en maakt digitale collages waarbij zij zeventiende-eeuwse klassieke stillevens vermengt met hedendaagse afvalfotografie. Daarnaast maakt zij stillevens waarin subtiele, 'bitterzoete' waarschuwingen met betrekking tot...

Pin It on Pinterest

Share This