Leestijd:

Reading Progress:

Op bezoek bij Goudmakers Haarlem-Noord: een beeldverhaal van tien meter lang onder leiding van Rieks Swarte

Geplaatst op 2 mei 2023

De tweede editie van het kunstproject Goudmakers Haarlem-Noord is onlangs van start gegaan. Tien groepen zijn de komende periode creatief aan de slag. Reden voor Remco en Paul om koers te zetten richting wijkgebouw De Schakel op de hoek van de Pijnboomstraat/Schoterweg, waar een begin wordt gemaakt met het maken van een beeldverhaal van tien meter lang. Theatermaker en vormgever Rieks Swarte zwaait de scepter over deze groep deelnemers. Er gaat van alles gebeuren: tekenen, papier scheuren en knippen, zodat er een uiteindelijke compositie ontstaat. Rieks heeft wel een idee van wat het thema van het beeldverhaal zou moeten worden.

tekst: Paul Lips
fotografie: Remco van der Kruis

Buiten schijnt eindelijk de zon en is te zien hoe Haarlemmers zich op plekken posteren waar stralen kunnen worden opgevangen. Maar dat geldt niet voor de groep Goudmakers-deelnemers die zich heeft geïnstalleerd in het nogal kleurloze zaaltje van De Schakel, waar papier en potlood reeds klaarliggen. Het project Goudmakers is vooral bedoeld om creatief aan de slag te gaan, iets van elkaar te leren en verbindingen tot stand te brengen, legt Goudmakers-projectleider Linda Frank uit.

Goudmakers-tekensessie. © Spaarnestroom

In een notendop verhaalt Rieks Swarte over zijn rol als groepsleider en zijn imposante carrière als theatermaker bij de firma Rieks Swarte, die overgegaan is in de stichting Swarte Kunst. Voorstellingen, regies, decorontwerpen, poppenspelen, Swarte draait er zijn hand niet voor om. De stijl wordt omschreven als ‘levende stripverhalen waarbij gestreefd wordt naar een samengaan tussen beeldende en theatrale elementen’. Hoewel de zeventig reeds gepasseerd voelt Swarte nog steeds geen aandrang om met pensioen te gaan. “Met pensioen gaan vind ik onzinnig”, verklapt hij. Gewoon doorgaan zolang je kunt is het motto. Via de beamer toont Swarte enkele wapenfeiten, zoals hoe hij theater maakte van het gegeven van Het Tapijt van Bayeux dat De Slag bij Hastings uit 1066 verbeeldt. Ook met een bij de kinderopera ‘L’enfant et les Sortileges‘ (door het Limburgs Symfonie Orkest) gemaakt decor – op negen schildersezels – oogstte Swarte succes.
In aanloop naar deze eerste sessie heeft Rieks nagedacht over het thema van het beeldverhaal. “In de krant stond deze week een afbeelding van Haarlem ten tijde van het Spaans Beleg, toen de zoon van Alva hier huishield en de stad wilde innemen. Kijk, dat zie je hier op deze prent. Maar het gebied rond Haarlem was te drassig en de Spanjolen hadden enorme kanonnen waarmee ze de stad niet in konden. Daar rechts zie je het Huis ter Cleeff, waarvan een gedeelte bewaard is gebleven. Wij kunnen nadenken over wat we met het beeldverhaal willen. Wellicht kunnen we de geschiedenis van Haarlem-Noord vertellen en die naar het heden tillen. Dan kan het leuk zijn om de Rijksstraatweg als leidraad te nemen. Die lange straatweg die veel historie herbergt maar waar nu ook van alles voorvalt. Vanuit het centrum richting het hoge noorden. Dat wordt hard werken de komende weken. We doen dat op een simpele manier, met veel knippen en plakken. Maar: eenvoudig. Laten weer eerst wat tekenoefeningen doen.”

Goudmakers-tekensessie. © Spaarnestroom

De eerste opdracht is: teken het interieur van jouw woning en voeg daar eventueel enkele elementen van het exterieur aan toe, zoals de tuin of de straat. Tien minuten krijgen de deelnemers. Rieks Swarte: “Het doet er niet toe of het klopt of dat het mooi is. Maar ik vraag jullie wel om stilte tijdens het tekenen. Tekenen moet in stilte gebeuren vind ik.”
Als er een speld was gevallen hadden we die gehoord, zo stil is het tijdens de tekensessie. Een van de vrouwelijke deelnemers tekent staand en houdt het potlood op een speciale manier vast. Projectleider Linda en groepsleider Rieks tekenen zelf ook. De resultaten zijn prachtig. Elke deelnemer heeft een losse stijl gehanteerd en hier en daar duiken – naast een zitbank of radiator – bomen uit de tuin op, of het water rond een woonboot.
Het is een soepel begin van de vervaardiging van het grote beeldverhaal, dat gemaakt gaat worden op de eerste drie zondagen in mei en juni, steeds in wijkcentrum De Schakel. De uiteindelijke Goudmakers-presentatie is op zondag 2 juli 2023.

Goudmakers-tekensessie. © Spaarnestroom

Goudmakers Haarlem-Noord is een project van Hart, Kennemerhart, Oppeppers en stichting Gouden Verhalen en wordt ondersteund door de gemeente Haarlem, Lang Leve Kunst Fonds en VSB Fonds. Er wordt kunst gemaakt in tien verschillende groepen. Meer informatie via:

Groepen – Goudmakers

We stellen jouw beoordeling op prijs.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen

Gemiddelde waardering: 4.4

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit artikel niet aan jouw wensen voldeed!

Laten we dit artikel verbeteren!

Vertel ons hoe we dit artikel kunnen verbeteren?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vergelijkbare artikelen

Pin It on Pinterest

Share This