Leestijd:

Reading Progress:

Oud-Haarlemse Miriam de Koning is met Lyda Bekker op zoek naar een ‘spannend kunstklimaat’ in de sleutelstad en nu is er het kunstinitiatief de Academie van Leiden

Geplaatst op 28 april 2023

Sinds kort beschikt Leiden weer over een kunstopleiding: de Academie van Leiden. Een plaats waar kunstenaarschap kan worden ontwikkeld. Oud-Haarlemse Miriam de Koning woont alweer sinds jaar en dag in de Sleutelstad en is met Lyda Bekker initiator van deze opleiding. Vanaf 31 mei is er een zogeheten ‘Summer Pilot’. Op zaterdag 6 mei kunnen aanstormende kunstenaars hun werk komen tonen en ontdekken of de Academie van Leiden iets voor ze is. Daar wil Spaarnestroom meer van weten, dus we zochten contact met Miriam.

door Paul Lips

Miriam de Koning: “Het werd tijd voor een nieuw initiatief. Aan cursussen en workshops ontbreekt het in Leiden niet, maar voor kunstenaars en makers met een focus op de recente ontwikkelingen in de hedendaagse kunsten is het aanbod hier een tikje schraal. Een instelling als de Kunstacademie Leiden/Haarlem – op zich nog vrij traditioneel van opzet – is ook weggevallen nu deze zich volledig op Haarlem is gaan richten. En er zijn hier hele leuke en interessante initiatieven, maar meer in de vorm van festivals of events. Al met al een klimaat waardoor (semi-)professionals helaas neigen zich te gaan richten op andere steden en platforms. Hoe zonde! Daarom willen we met een multidisciplinair programma én door samenwerking in de stad te zoeken met diverse mensen en instellingen een bijdrage leveren aan een onderzoekend en spannend kunstklimaat: de Academie van Leiden. En het geweldige is, we krijgen veel enthousiaste reacties en goodwill vanuit de stad.”

“Ons idee was om een academie te stichten waar makers aan de slag kunnen. Een beetje zoals in de oude traditie van de Leidse Latijnse School, je volgt er een breed georiënteerd programma, je kunt er ideeën uitwisselen en projecten bedenken. We hebben eerst een enquête gehouden en daar kwam overduidelijk de wens voor zo’n plek uit naar voren.”

“Veertien jaar geleden bracht de liefde mij vanuit Haarlem naar deze stad. Ik kende niemand, dus ik besloot ik een cursus te volgen bij het Leidsch Academisch Kunstcentrum (LAK). Vrij snel leerde ik veel leuke mensen kennen en ging ik aan de slag met verschillende culturele projecten. Mijn contact met Haarlem ben ik altijd blijven behouden. Ik heb in het verleden een periode als freelance-journalist voor de krant gewerkt kom nog met grote regelmaat in mijn geboortestad. Ik exposeerde in 2021 samen met Aureen Harthoorn in galerie De Waag aan het Spaarne. Mijn eigen werk, voornamelijk tekeningen, is te vinden via mijn eigen website en via instagram.”

Miriam met Siem

Miriam met Siem

“Met de Academie van Leiden beginnen we van 31 mei tot 8 juli met een soort uitgebreide voorproef van wat we uiteindelijk willen bieden. Deze zogeheten Summer Pilot (er komt trouwens ook nog een Winter Pilot) is gericht op de verdere ontwikkeling van het kunstenaarschap van de deelnemer. Het proces van maken staat centraal. De deelnemer gaat zelf aan de slag én gaat in gesprek met de mensen die men ontmoet. Deelnemers kunnen kiezen voor twee, drie, vier of vijf vakken, gegeven door professionele kunstenaars. De disciplines zijn: Biokunst (Roland van Dierendonck), Conceptontwikkeling (Iede Reckman), Mixed Media (Barbara Sterk en Lenny Waasdorp), De Openbare Ruimte (Maarten Slof) en Schilderen (Maurice Braspenning).
Op woensdagavonden komen alle deelnemers bij elkaar voor een gemeenschappelijk programma. We brengen bijvoorbeeld een bezoek aan Galerie LUMC, De Hortus, Billytown en de Biënnale van Noordwijk waarbij ontmoetingen met kunstenaars en initiatiefnemers centraal staan.
Op 20 augustus tonen de deelnemers hun resultaten in de ruimte van EST art foundation aan het Papegaaisbolweg in Leiden. In de laatste week van oktober tijdens de Dutch Design Week presenteren we de resultaten in samenwerking met BioArt Laboratories in Eindhoven.
Wellicht vragen aanstormende kunstenaars zich nu af of de Summer Pilot iets voor hen is. Zaterdag 6 mei kunnen kandidaat-deelnemers hun werk op het adres Haagweg 4 komen tonen en met de organisatie overleggen wat deze Summer Pilot voor jou kan betekenen.”

Meer informatie via: Home (academievanleiden.nl)

Miriam de Koning (@miriam.de.koning) • Instagram-foto’s en -video’s

@academievanleiden

We stellen jouw beoordeling op prijs.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen

Gemiddelde waardering: 4.7

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit artikel niet aan jouw wensen voldeed!

Laten we dit artikel verbeteren!

Vertel ons hoe we dit artikel kunnen verbeteren?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vergelijkbare artikelen

Pin It on Pinterest

Share This